Nyheter

Arbeidsministeren vil sidestille samboere og ektefeller

– Den forrige regjeringen skjøv problematikken knyttet til etterlattepensjon foran seg, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp).

I går skrev Vårt Land om Anne-Lucie Willoch som sitter igjen med smuler i ektefellepensjon. Pensjonen går i stedet til ekskona til Willochs avdøde mann. Årsaken er at Willoch og mannen var gift i bare to år. At de var samboere i 18 år gir ingen opptjening til ektefellepensjon, ifølge dagens regler. Både stortingspolitiker Karin Andersen (SV) og jusprofessor Gudrun Holgersen uttalte at gjeldende regelverk er utdatert og i liten grad tar hensyn til at mange par i dag velger samboerskap i stedet for ekteskap.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson har lest saken om Willoch, og sier han har stor forståelse for at hun opplever regelverket som veldig frustrerende.

– Jeg har heller ingen problemer med å se at moderne mennesker mener regelverket er umoderne. Jeg er nå i gang med å se på reglene, og har bedt Statens pensjonskasse om å gi meg klare innspill på hvilke lovendringer som må gjøres. Jeg håper vi får på plass et moderne lovverk, sier han.

LES SAKEN: Mannens ekskone får mest pensjon

Tre brev. Willochs avdøde mann var medlem av Statens pensjonskasse (SPK), og det var de som opplyste henne om at hun ikke hadde krav på ektefellepensjon for hele samlivet med mannen. Juridisk direktør Rune H. Kristoffersen i SPK kan ikke kommentere enkeltsaker, men sier at også SPK mener dagens regelverk må endres.

– Dagens regelverk gir ikke samboere rett til ektefellepensjon, og det må vi forholde oss til. Vi forstår at dette kan oppleves som gammeldags og ikke i tråd samfunnsutviklingen. Derfor har Statens pensjonskasses styre foreslått en lovendring for Arbeids- og sosialdepartementet, slik at samboere kan likestilles med ektepar, skriver han i en e-post til Vårt Land.

Forslaget til departementet ble sendt for tre uker siden. Men det er ikke første gang SPK fremmer et slikt forslag. To ganger i 2009 ble den rødgrønne regjeringen oppfordret til å endre reglene.

– Den forrige regjeringen skjøv problematikken knyttet til etterlattepensjon foran seg, kommenterer Eriksson, og bekrefter at han har mottatt brevet fra SPK.

Rett rekkefølge. På spørsmål om hva SPK tenker om at de må oppfordre til regelendring tre ganger før det skjer noe, svarer direktør Kristoffersen slik:

– Vi har spilt inn vårt forslag, og så er det opp til departementet å avgjøre hva de ønsker eller ikke ønsker å gjøre videre.

Eriksson peker på at regjeringen er i full gang med å sluttføre pensjonsreformen, og at sidestilling av samboerskap og ektefelle allerede er gjort i Folketrygden. Men han kan foreløpig ikke si noe sikkert om når de nye reglene vil materialisere seg.

– Det er for tidlig å si. SPK har levert et forslag og jeg er i gang med å vurdere det. Når det gjelder pensjonsreformen er det mange spørsmål som henger sammen, og det er viktig å gjøre ting i riktig rekkefølge, sier statsråden.

Andersen fornøyd. Karin Andersen sier det er bra at regjeringen nå vil oppdatere reglene for ektefellepensjon.

– Jeg håper Robert Eriksson utreder saken grundig og at han også pålegger SPK og andre å informere om pensjon på en slik måte at folk forstår det, sier hun.

Andersen håper saken om Anne-Lucie Willoch har fått andre samboerpar til å innse at de må sjekke hvilke rettigheter de har og ikke har.

– Jeg er ikke tilhenger av at samboerskap skal bli helt likt som ekteskap. Å være samboer er noe enkelte velger å være, og det må være mulig å ha en samlivsform som er annerledes enn å være gift. Men samboere trenger bedre rettigheter enn nå og de må kunne kontrollere hva de har krav på, og eventuelt skrive avtaler seg imellom hvis de mener det er nødvendig, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter