Klima

Applauderer norske klimamillioner

Norges ferske klimaløfter høster lovord på klimatoppmøtet i Lima.

LIMA (Vårt Land) – Mer pengestøtte til det grønne klimafondet er alltid velkomment. Vi applauderer Norge for å øke sine forpliktelser, sier Kelly Dent, leder for den internasjonale organisasjonen Oxfams arbeid på klimatoppmøtet i Lima, Peru, etter at nyheten om ferske klimamillioner fra Norge sprakk i morges.

I dag avslørte utenriksminister Børge Brende og klimaminister Tine Sundtoft at Norge vil doble sitt bidrag til FNs klimafond, det såkalte grønne klimafondet. Som en følge av regjeringens budsjettforlik med KrF og Venstre, er det nå klart at Norge vil gi 1,6 milliarder kroner til fondet over de neste fire årene.

LES OGSÅ: Samlet på tvers av tro

Skaper viktig forutsigbarhet

Både i Norge og på forhandlingene i Lima vekker det norske bidraget jubel i rekkene:

– Det grønne klimafondet har et stort potensial og kan bli avgjørende for å oppnå en global klimaavtale i Paris i 2015. Vi er fornøyde med at man i budsjettforliket ble enige om å doble det norske bidraget, sier Venstres Ola Elvestuen om klimasatsingen partiet har bidratt til å dra i havn.

LNU-delegat Ingrid Verne, som representerer 500.000 norske ungdommer i Lima, har sammen med Changemaker og Kirkens Nødhjelp gitt tydelig uttrykk til den norske klimadelegasjonen om at Sundtoft i Lima bør annonsere at det norske klimafondbidraget bør øke. Hun mener doblingen av klimastøtten sender et godt signal til andre land:

– Forutsigbarhet og langsiktighet i finansieringen er viktig for utviklingslandene. Jeg er derfor veldig glad for at Norge nå dobler bidraget til klimafondet, sier Verne.

LES OGSÅ: – Vårt forbruk er ikke bærekraftig

Spenning rundt etappemål

Klimafondet er opprettet for å finansiere støtte til klimatiltak i utviklingsland. Målet er å kunne bruke 100 milliarder dollar i året fra 2020 for å hjelpe fattige land med å kutte utslipp og tilpasse seg klimaendringene på hjemmebane.

På klimaforhandlingene i Lima har det blitt knyttet stor spenning til om FN-landene vil greie å nå det første etappemålet for å fylle opp fondet, som har blitt satt til 10 milliarder dollar. Land som USA og Japan har meldt inn store bidrag, men kun under forutsetning av at fondet når 10 milliarder. Med Norges ferske klimaløfter er summen nå oppe i 9,95 milliarder dollar.

LES OGSÅ: Mener spiritualiteten lever i naturen

Manglende plan skaper mistillit

Selv om fondet snart vil tippe over ti millarders-grensen, er det likevel ingen grunn til «å hvile på laurbærene», ifølge Dent i Oxfam.

- Fondet har kun nådd et minimumsnivået av hva som trengs. Dette er bare første skritt på veien for å få samlet inn den støtten som kreves for å sette i gang nødvendige klimatiltak i utviklingsland, sier Dent.

Hun viser til at det fortsatt er mange land som ikke har meldt inn bidrag til klimafondet, blant dem utviklede land som Australia, Østerrike, Belgia, Irland, Island, Hellas og Portugal, og mener det haster å få på plass en plan for hvordan de 100 milliardene med dollar skal komme på plass. Også LNU-representant Verne vektlegger behovet for en opptrappingsplan:

- Rike land har lovet å bevilge hundre millarder dollar innen 2020, men er ikke villige til å lage en plan for hvordan de skal skaffe pengene. Det skaper en mistillit i forhandlingene som forsinker prosessen, fordi utviklingslandene ikke vet om pengene som er lovet faktisk vil komme, sier Verne.

LES OGSÅ: – Vi drikker veldig mye kaffi

Ungdomsdelegaten mener en slik mistillit vil kunne forsinke en avtale der alle land er med og kutter utslipp:- Utviklingslandene vil ikke være med på en avtale der også de må kutte utslipp, hvis de ikke kan være sikre på at pengene som er lovet faktisk kommer, sier Verne.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima