Nyheter

Ap-topp: Kristenledere er for tafatte om solidaritet

Raymond Johansen mener beskyldningene om kristen-fiendtlighet kommer fra enkeltpersoner med en politisk agenda.

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen, lener seg engasjert fremover i sofaen. Han har nettopp lest TV-pastor og Ap-kritiker Jan Hanvold sin blogg.

– Fjerning av arveavgiften, motstand mot EØS/EU, for mange ansatte i staten – det er typisk ultraliberal politikk og har lite med kristne verdier å gjøre, sier Johansen.

Vårt Land møter partisekretæren på Youngstorget. Han har valgt å ta med sin rådgiver i verdispørsmål, Maria Hevzy som selv er pinsevenn.

LES OGSÅ: Kristne politikere fra SV og Ap tar selvkritikk

Kristen solidaritet. I gårsdagens Vårt Land tok flere kristne rødgrønne politikere selvkritikk for dårlig kontakt med lav- og frikirkelige miljøer. Representanter for disse har det siste året beskyldt de rødgrønne for å ville avkristne Norge. Dette til tross for at høyre- og venstresiden i norsk politikk stemmer ganske likt i det som ofte anses som viktige kristne verdispørsmål.

– De borgerlige partiene slipper veldig billig unna, mener Johansen.

– Tre bevegelser var sentrale i fremveksten av det moderne Norge: kristenbevegelsen, arbeiderbevegelsen og avholdsbevegelsen. Vi bygger på samme verdigrunnlag og har historisk rekruttert medlemmer fra samme miljøer.

Partisekretæren mener kristne ledere ikke bidrar nok til å løfte frem de viktige solidaritetssakene.

– Kristne har jo æren for at en prosent av statsbudsjettet går til bistand! Hvorfor evner de ikke å løfte frem disse viktige solidaritetssakene? Det er jo der kampen står, sier Johansen.

LES OGSÅ:

Kristennettverk. Kritikken om for dårlig kontakt med lav- og frikirkelige tok partiet konsekvensen av allerede for ti år siden.

– Det begynte i 2003. Da besøkte vi Sarons dal og Aril Edvardsen. Deretter knyttet vi kontakt med frikirkerådet og en rekke forskjellige menigheter, forteller Maria Hevzy.

Hun er sørlending og oppvokst med et bein i arbeiderbevegelsen og det andre i pinsebevegelsen.

Det var den tverrkirkelige arbeiderorganisasjonen Kristne Arbeidere som først tok initiativet til å bedre kontakten med disse gruppene. I dag er brobyggingen formalisert gjennom såkalte samråd. Her treffes Ap-politikerne og representanter fra Kristen-Norges mange kriker og kroker.

– Vi oppdaget at det hadde vært unødvendig mye krangling om ting vi egentlig ikke var uenige om. Folk hadde bare snakket forbi hverandre. Vi ar faktisk enige om det meste: solidaritet og nestekjærlighet, sexkjøpsloven, bistandspolitikken, menneskeverd og rettferdig fordeling, sier Hevzy.

Patent. Johansen og Hevzy er ikke alene om å avvise at de rødgrønne avkristner Norge, eller har for dårlig kontakt med lav- og frikirkelige.

De får støtte fra to kristensosialister hos regjeringspartneren SV.

– Den konservative og den vulgærliberale høyresiden har tatt patent på kristne verdier. De har blitt ensbetydende med å fordømme homofili, støtte Israel blindt, og kamp mot kvinners rett til å bestemme over egen kropp. Det er et snevert syn på hva som er kristne verdier, sier Kirsti Bergstø, stortingskandidat for SV i Finnmark.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell er enig med Bergstø.

Han har bitt seg merke i at lederen for Kristenfolket, Bjarte Ystebø, har kritisert de rødgrønne for å avkristne Norge. Det skjedde under den kristen-konservative mønstringen «Oslo Symposium» i februar.

– Navnet Kristenfolket provoserer meg kraftig. De tar Norges bredeste bevegelse til inntekt for sine snevre synspunkter, sier Solhjell.

Han mener de fleste kristne befinner seg i sentrum eller litt til venstre på den politiske skalaen.

Ap-furore. En som gjør det er Rune Edvardsen. Tidligere i sommer gikk Sarons dal-generalen ut og sa at han stemmer Ap. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

– Det var mange som var negative og skeptiske. Noen var litt såret, andre stilte spørsmål ved vurderingsevnen min. På den andre siden var det folk som syntes det var fint og modig at jeg stod for mine meninger, forteller han.

Kristne har et påvirkningsproblem, mener Edvardsen.

– Noen kristne bruker mye tid på å sende sinte brev og slik. Men skal kristne verdier ha noe å si for samfunnsutviklingen, må man selv engasjere seg i politikken, og ikke bare i ett parti. Kristne må være der beslutninger tas i alle partier om det virkelig skal monne.

Selv opplever han at han involveres i diskusjonen av de rødgrønne.

– Jeg er stadig på tur til Ap når de legger frem sine høringer. Der treffer jeg pinsevenner, baptister og katolikker. Ap jobber med dette, og der kan representanter fra hele Kirke-Norge legge frem og diskutere.

Tar selvkritikk. Samtidig mener han at de rødgrønne kunne vært mer imøtekommende i en del sammenhenger.

– Tonen i det offentlige er veldig hard fra begge sider, sier Edvardsen.

I Vårt Land i går påpekte Ap-politiker Jan Oddvar Skisland at det ikke hadde kostet partiet mye å sende litt mer positive signaler til de som er opptatt av kristne privatskoler og frivillig sosialarbeid. Partisekretær Raymond Johansen, ser poenget hans.

– Nå er vi veldig for privatskoleloven som sikrer nettopp disse skolene, men jeg er enig i at enkelte symbolsaker fort blåses opp og debatten blir veldig polarisert, sier han.

Mye tyder på at kulturminister Hadia Tajik har tatt hintet. I år har hun lagt frem en veiviser for frivillige som skal søke penger, økt rammen for inntekter fra lotterier og arrangert frivilliguke. Johansen påpeker at selv om partiet er tydelig utad, finnes det mye tvil innad i en rekke verdispørsmål.

– Kristenskoler, eggdonasjon, tidlig ultralyd – disse diskusjonene finnes i Ap selv om det ikke alltid kommer så tydelig frem. Vi bærer i oss mye tvil om disse tunge etiske spørsmålene, sier Raymond Johansen.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter