Nyheter

Ap-styrte byer positive til barnehageutbytte

Ap-styrte Trondheim og Tromsø mener det er greit at private tar utbytte fra drift av barnehager.

Vårt Land skrev i midten av juni at Stoltenberg-regjeringen har oppnådd full barnehagedekning takket være private barnehager, men at flere av de private barnehagene truer med å stenge dørene dersom forslaget til en ny finansieringsmodell blir vedtatt.

I forslaget fra Kunnskapsdepartementet heter det at det er kommunene selv, ikke staten, som skal beregne ut tilskudd til drift og kapital med bakgrunn i utgiftene til kommunale barnehager. I tillegg blir muligheten til å ta ut utbytte strammet inn. Barnehageeiere skal kunne ta utbytte av egen investert kapital, men ikke av offentlige tilskudd.

Skeptiske storbyer. Flere av landets største byer er skeptiske til Stoltenberg-regjeringens ønske om å begrense private barnehageeieres mulighet til å ta ut utbytte.

– Trondheim kommune vurderer departementets forslag til regulering av uttak av verdier som for strengt i forhold til eiers avkastning på egenkapital og i forhold til å stimulere til god ressursutnyttelse og forvaltning av verdier, skriver kommunen i sin høringsuttalelse. Trondheim styres av Arbeiderpartiets ordfører Rita Ottervik, og blir omtalt som et «utstillingsvindu for rødgrønn politikk».

Trondheim mener at myndighetene heller må legge forholdene til rette for ikke-kommunale aktører som ønsker å etablere og drive barnehager.

Rimelig fortjeneste. I Tromsø, som også styres av Arbeiderpartiet, ser man også positivt på at private tjener penger på å drive barnehage:

– Eierne bør ha mulighet til en rimelig fortjeneste uten at dette regnes som overkompensasjon, skriver Tromsø kommune i sin høringsuttalelse.

Ordfører Arild Hausberg ønsker seg er et regelverk som motvirker «insitamenter til privat formuesoppbygging», melder nettavisen Utdanning.ws.

Tak på ti. Oslo og Bergen styres av byrådsledere fra Høyre. I vest mener Bergen kommune at utbyttebegrensning er greit, men understreker at det er tilstrekkelig å forholde seg til gjeldende rundskriv fra staten som definerer «urimelig utbytte/overskudd» som alt som overstiger 10 prosent av egenkapitalen, melder Utdanning.ws.

I hovedstaden ønsker man ikke å endre loven slik kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) ønsker. Oslo kommune mener det må være rom for avkastning på egenkapitalen som de private aktørene bidrar med for å etablere og drive barnehager.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter