Nyheter

Ap-Giske frykter privatskoleboom

Akademiet-kjeden vil starte livssynshumanistiske skoler flere steder i Norge. – Utrolig gjennomskuelig, sier Trond Giske (Ap).

Først måtte Akademiet-kjedens planer om en rekke montessoriskoler legges på is. Nå har Norges største privatskolekjede søkt om å få starte skoler på religiøst grunnlag.

– Det er utrolig gjennomskuelig hva Akademiet-kjeden prøver seg på. Dette er å utvanne lovverket, mener Arbeiderpartiets Trond Giske, leder for Kirke-, utdannings- og forskningskomitéen på Stortinget.

LES OGSÅ: Ateist får starte privatskole

Nytt RLE-fag. Akademiet-kjeden søker om å starte både grunnskoler og videregående skoler fra og med høsten 2015. Skolene skal ligge i Oslo, Drammen, Trondheim, Fredrikstad og Dombås.

Loven åpner for skoler som begrunnes med religion eller pedagogiske alternativ. Kunnskapsdepartementet gikk nylig med på at såkalte livssynshumanistiske skoler skulle kunne godkjennes som religiøse alternativ.

De nye Akademiet-skolene vil erstatte RLE-faget med livssynshumanisme. Dette omfatter emner som: Livssynshumanisme, filosofi og kritisk tenking.

– Hva er det ved religionsundervisningen i offentlig skole som dere mener roper på akkurat deres alternativ?

– I RLE-faget i kunnskapsløftet har kristendom en større rolle enn andre religioner. Vi tror at en læreplan med hovedvekt på livssynshumanisme der religionene er likestilt vil være attraktivt for svært mange, uavhengig av deres opprinnelige kultur- eller religionstilhørighet, uttaler Petter Alvik i Akademiet som insisterer på å svare på e-post.

LES OGSÅ: Svensk privatskolegigant satser i Norge

Montesorri på is. – Kjedenes vilje og higing etter å tjene penger på offentlig velferdsproduksjon er nærmest ubegrenset. Det er jo ikke rart, for i motsetning til annen næringsvirksomhet, er dette noe som gir sikker avkastning, sier Trond Giske.

Mesteparten av inntektene i godkjente private skoler kommer fra statskassen, og Ap-mannen tviler på oppriktigheten bak de aktuelle søknadene fra Akademiet. Dette skyldes følgende bakteppe:

Akademiet søkte for to år siden om å få starte fem nye montessoriskoler for videregående-trinnet. Norsk montessoriforbund reagerte nemlig mot søknadene. De innvendte at montessoripedagogikk ikke var ment for barn over 15 år.

Dette førte til at regjeringen ifjor strammet inn på reglene for hva som kunne regnes som pedagogiske alternativ.

Montessori og livssyn. Akademiets eksisterende private skoler følger offentlige læreplaner og er livssynsnøytrale. To skoler som Akademiet eier benytter imidlertid montessorilæreplaner. Disse ble godkjent før myndighetene ifjor satte foten ned for flere slike skoler. En av skolene som de har søkt om at skal være et livssynshumanistisk fra 2015, Oslo Private Grunnskole, er i år godkjent som montessoriskole. Fullt utbygd vil skolen romme 300 elever og motta 22 millioner årlig i offentlig tilskudd.

Alvik sier de nye skolene skal kombinere «det beste fra montessoripedagogikken og livssynshumanismen i en ramme av en god og velorganisert skole drevet at dyktige ledere og dyktige lærere».

–  Har henvisningen til religiøst grunnlag sammenheng med at regjeringen foreløpig ikke vil behandle søknader om å starte videregående montessoriskoler?

–  Er spørsmålet at en montessoriskole ikke kan drives uten religiøs tilknytning? Det er ingen direkte sammenheng i disse sakene. Selv om Maria Montessori var kristen, kan mye av pedagogikken anvendes sammen med et ikke-religiøst verdigrunnlag. Mange av de tidligere tiders humanister regnet seg selv som religiøse, og mange av de gamle religionene inneholder etiske elementer av det som i dag regnes som den moderne livssynshumanismen. Moderne livssynshumanisme begrunner imidlertid sine humanistiske verdigrunnlag annerledes enn det religionene gjør, uttaler Alvik.

LES OGSÅ: KrF-er bygger privatskolekjede

Ny lov. Trond Giske etterlyser tydeligere lovverk også for religiøse skoler:

– Når det brer om seg at kjedene starter slike skoler, kan det bli aktuelt å lage tydeligere regler også for livssynsalternativene, mener Giske.

Det er ikke sikkert at dagens privatskolelov blir stående mye lenger. Loven var unnfanget i et forlik mellom Ap, Sp, SV og KrF. Den nye regjeringen har nå varslet ny privatskolelov, der det skal bli lettere å starte opp private skoler uten å vise til et bestemt religiøst eller pedagogisk alternativ.

– I vårt forlik med KrF gikk vi inn for å godta visse religiøse og pedagogiske alternativer. Da var det snakk om bare et par prosent av elevene. Jeg frykter vekst i private skoler går ut over den offentlige skolen. Dette vil skape større forskjeller i samfunnet, og på sikt gi dårligere resultater, mener Trond Giske.

– Det er vel ikke gitt at det skjer?

– Hvis du lager et system der barn sorteres ut fra bakgrunn, kan du være hundre prosent sikker på at det blir mindre fellesskap og inkludering. Og i Sverige, som har åpnet bredt for privatskoler, har resultatene på internasjonale undersøkelser stupt de siste ti årene, sier Giske.

LES OGSÅ: Regjeringen myker opp privatskoleforbud

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter