Nyheter

Ap ber forhandlere ligge unna bistanden

Anniken Huitfeldt mener omleggingen av utviklingspolitikken er for stor til å bli hestehandlet i sene nattetimer mellom de borgerlige partiene.

– Stortinget må få endringene til egen behandling, gjennom en egen stortingsmelding, sier Anniken Huitfeldt, Aps leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Utenriksminister Børge Brende fremmet store omlegginger og sterk reduksjon av antall samarbeidsland i statsbudsjettet for neste år. Antall mottakerland for norsk bistand skal kuttes med 32 fra 116 til 84.

Nå har pressede blåblå forhandlere og motparten i KrF og Venstre hele omleggingen til behandling. Dette er en av mange ingredienser i arbeidet med neste års budsjett.

LES OGSÅ: – Bistanden må diskuteres åpent

Knallhardt kjør

En stor bistandsendring må dermed vurderes i knallharde runder om alt fra formueskatt til detaljer om eksempelvis «den kulturelle spaserstokken».

Etter at Huitfeldt har fått svar på en rekke skriftlige budsjettspørsmål til finansminister Siv Jensen, mener hun konklusjonen er åpenbar:

– Denne saken handler ikke bare om flytting av kroner, men om grunnleggende endringer. Dette innebærer noe annet enn rent budsjettarbeid, sier Huitfeldt.

Organisasjoner ryker

I det materialet som Huitfeldt fikk oversendt, ramset Finansdepartementet opp de landene som ikke lenger vil få norsk støtte når prosjekter er utløpt. Blant de 32 som skal bort, er Mongolia, Republikken Kongo, Sierra Leone, Tsjad, Mauritania.

LES OGSÅ: 'KrF og Venstre er med på budsjettleken'

Norsk Folkehjelp, Kirkens Nødhjelp, Atlas-alliansen, Caritas, Digni og Norges Røde Kors er blant organisasjonene som kan miste støttekroner når landkuttene gjennomføres.

– Det må ikke bli sånn at bistandsprosjekter nå kuttes i en budsjettprosess i tolvte time. Det må være offentlighet og debatt om saken i brede fora, sier Huitfeldt og fortsetter:

– Hvis denne regjeringen mener noe med å styrke Stortinget som politisk arena, må det være på sin plass å få en offentlig diskusjon om bistandsomleggingen. Konsentrasjon av bistanden kan ha noe for seg, men det forutsetter en åpen diskusjon, svarer Huitfeldt.

KrF-skepsis

Også KrF ønsker å sette bremsene på. I partiets alternative statsbudsjett het det at partiet «foreslår» at spørsmålet om konsentrasjon «legges frem som en egen sak, uavhengig av budsjettet».

LES OGSÅ: Havner under 1-prosentmålet i bistand

Men finanstalsmann Hans Olav Syversen vil ikke formulere dette som et absolutt forhandlingskrav.

– Vi må se nøye på hva vi rekker nå, sier Syversen.

Derfor er bistandskonsentrasjon ennå et tema i forhandlingene, som i går hadde pause.

Nye runder

Partene forberedte nye trekk, før dagens ventede maratonrunder. Men på bistandsfeltet får altså KrF nå pes utenfra og en oppfordring om å vente litt med å godta pakker med store endringer.

Vårt Land har flere ganger skrevet om den omkalfatringen Høyre ønsker av norsk bistandspolitikk. Det handler blant annet om færre samarbeidsland, mer satsing på jenters utdanning og egen stortingsmelding om menneskerettigheter.

LES OGSÅ: Kutter 32 bistandsland

Lenge før Høyre havnet i regjeringen, lovet bistandstoppen på Stortinget å kutte drastisk ned på antall land.

Prosenten

I finanskomiteen er stunden nå kommet. For utenriksminister Børge Brende sa alt i vår til Vårt Land at det ikke ville bli snakk om noen egen stortingsmelding om saken. Det var også Huitfeldt usikker på den gang. Men nå er hun ikke i tvil.

Huitfeldt viser til at Høyre stadig sier at bistandspolitikk handler om «innhold» mer enn selve bistandsprosenten.

– Da bør de tenke seg om nå. For i saken om konsentrasjon av bistanden snakker vi definitivt om innhold – og slikt bør drøftes i en stortingsmelding.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter