Nyheter

Antirasistisk optimisme etter 3.000 teselskaper

Etniske nordmenn og muslimer møttes til te.

Tirsdag gikk det siste av over 3.000 te-møter mellom etniske nordmenn og muslimer av stabelen i Oslo. Men TeaTime-kampanjen kommer kanskje til å leve videre.

Den skulle bare vare en uke eller to, TeaTime-kampanjen som Antirasistisk Senter lanserte for over to år siden for at muslimer og etniske nordmenn skulle bli bedre kjent.

Responsen har vært langt bedre enn de våget å håpe på den gangen.

– Vi trodde vi skulle koble noen hundre personer over noen uker, men da vi fikk over tusen henvendelser på en uke skjønte vi at dette dekket et behov, sier avtroppende leder Kari Helene Partapuoli i Antirasistisk Senter til NTB

– Det er vanskelig å endre folks holdninger, men vi håper vi har bidratt til en positiv utvikling. Jeg er ganske optimistisk på Norges vegne etter dette, sier Partapuoli.

Kongelig drahjelp. I 2011 var dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit blant de første til å gå i teselskap. Latteren satt løst da de fikk servert te og snacks hjemme hos familien Adampour på Grünerløkka i Oslo. Kongen nevnte TeaTime i nyttårstalen samme år. Tirsdag, 27 måneder senere, var det kronprins Haakon som representerte kongehuset da TeaTime-kampanjen ble avsluttet på Litteraturhuset i Oslo – med noen kopper te.

Siden er mer enn 3.000 teselskaper arrangert over hele landet. Det har vært både små besøk hjemme hos muslimer og store arrangementer med flere hundre deltakere.

– Fremdeles har vi lange ventelister med folk som ønsker å komme hjem til muslimer og bli bedre kjent. Dessverre må vi legge ned den formelle delen av kampanjen nå, fordi vi ikke får ressurser til å ha en koordinator. Men vi har allerede fått henvendelser fra muslimske miljøer som ønsker å overta ansvaret på frivillig basis, sier Partapuoli.

Noen sa nei. Da de satte i gang var hun litt bekymret over tendensene i samfunnet:

– Det var en tid med overopphetet debatt. Innvandringsdiskusjonen var vrengt til å dreie seg om muslimer som en trussel, meningsytringer var preget av et ensidig syn på islam.

Lederen i Antirasistisk Senter sier de har hatt overveldende mye positiv respons fra deltakerne:

– Vi har nesten ikke fått negativ tilbakemelding, og det er litt rart for vi får det ofte på alt annet vi gjør, ler hun.

– Det er selvsagt noen som har takket nei til invitasjon og enkelte som har satt teen litt i halsen, men vi har også hatt med islamkritiske personer som har deltatt og stilt gode spørsmål.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter