Politikk

Anklager regjeringen for uklar Israel-handel

Regjeringen ønsker økt handel med Israel. Ap-topp etterlyser tydelig presisering av at dette ikke er varer fra okkuperte områder.

Da Israels president Shimon Peres besøkte Norge i forrige måned, tok statsminister Erna Solberg (H) til orde for økt handel med Israel.

Under den ordinære spørretimen på Stortinget onsdag ville Anniken Huitfeldt (Ap), leder av utenrikskomiteen, vite om regjeringen tydeliggjorde at dette gjaldt handel med varer som ikke er produsert på den okkupert Vestbredden.

– Et signal. EU-minister Vidar Helgesen (H), som var utsendt i stedet for utenriksminister Børge Brende (H), svarte at frihandelsavtalen Norge har med Israel kun gjelder for varer som er produsert innenfor internasjonalt anerkjente grenser.

– Det er ikke et syn som blir tatt opp i alle sammenhenger, nettopp fordi det ligger til grunn for norsk politikk, og det er et syn som er veldig godt kjent for israelske myndigheter, sa Helgesen.

Huitfeldt var ikke fornøyd med svaret hun fikk:

– Jeg forstår det slik at regjeringen ikke har tatt opp dette hverken i bilaterale samtaler eller i offentlighet. Man sender også et signal når man ikke tar det opp, sa hun.

Økt import. Tall fra SSB viser at Norge importerte varer fra Israel til en verdi av 806 millioner kroner i 2013. Israel var dermed nummer 50 på listen over land Norge importerte varer fra det året. Siden slutten av 90-tallet har Norge nær doblet importen fra landet. Dette skal være varer produsert innenfor Israels internasjonalt anerkjente grenser.

Når det gjelder eksport er det større svingninger fra år til år, men likevel en markant nedgang fra midten av 90-tallet.

I importstatistikken til SSB er Palestina skilt ut som et eget område fra og med 2010. De fire siste årene har Norge importert varer fra de palestinske selvstyreområdene for 14 millioner kroner.

Overrasket. Etter runden i Stortinget var Huitfeldt overrasket over svarene fra Helgesen.

– Jeg hadde regnet med han skulle svarer at regjeringen hadde presisert dette i bilaterale samtaler. Hvis det er så åpenbart, hvorfor ble det ikke sagt, spør Huitfeldt.

Helgesen på sin side mener det ofte ikke er «de aller mest opplagte tingene» man snakker om.

Man snakker gjerne om endringer, men dette er ingen endring, derfor var ikke dette noe som ble nevnt, sier Helgesen til Vårt Land.

Vurderer merking. – Importen fra Israel har doblet seg fra 1996 til 2013. Kan vi være sikker på at ingen varer vi importere er produsert på Vestbredden?

– Det er ikke slik at vi kan være sikre på det. Det pågår nå en diskusjon i Europa om man skal merke varer som er produsert på Vestbredden. Det er en diskusjon vi følger tett, sier Helgesen.

– Kan det være aktuelt i Norge også?

– Jeg tror ikke det særlig tjenelig med ensidige norske tiltak, men vi følger den internasjonale diskusjonen og vil vurdere det, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk