Nyheter

‘Alt var så skjørt. Folk gråt og gråt’

I tre døgn trøstet prost Kristin Moen Saxegaard etterlatte på Sundvolden. Hun glemmer ikke stillheten.

Fra Sundvolden husker hun best den bunnløse sorgen, men også stillheten og omsorgen fra menneske til menneske. Søndag håper prosten i Ringerike at vi som nasjon har kommet ett skritt lenger i bearbeidelsen av det nasjonale traumet.

I fjor ble prost Kristin Moen Saxegaard kalt til Sundvolden natt til 23. juli. Der var det opprettet mottak for overlevende, pårørende og etterlatte etter massakren på Utøya. I litt over tre døgn var hennes viktigste jobb å gå fra menneske til menneske i et forsøk på å være medmenneske midt oppe i sjokket, sorgen og det helt uforståelige.

– Det var stor sorg, og det ungdommene hadde opplevd var helt surrealistisk. Det var – det kan beskrives som omtrent unntakstilstand inne på Sundvolden. Vi levde i en slags beskyttet verden. Utenfor dørene var det et enormt medieoppbud, mens inne var det stille, folk viste omsorg for hverandre. Det var sorgtungt, men en godhet midt oppi det hele. Og en stor følelse av samhold, sier hun til NTB.

LES OGSÅ: Sorgsalme for de unge

Forbønnsgudstjeneste. På kort varsel ble hun sentral i å arrange forbønnsgudstjenesten i Norderhov kirke på Ringerike søndag 24. juli, der også kongehuset deltok. Fremdeles hadde svært mange av de drepte status som savnet, så gudstjenesten var ikke en minnegudstjeneste.

– Alt var så skjørt. Folk gråt og gråt. Alle gråt. Jeg har tenkt en del på det at jeg ønsker at årets minnegudstjeneste skal være noe av det samme, men samtidig ikke helt det samme. Det er viktig å få fram at det nå er ett år siden det hendte, og at vi har kommet ett skritt videre, sier hun.

Hun har nå vært sentral i å planlegge minnegudstjenesten i Hole kirke søndag 22. juli. I gudstjenesten deltar blant andre kronprinsparet og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

LES OGSÅ: Mange jobber frivillig etter 22. juli-terroren

Ikke dyrk sorgen. Kristin Moen Saxegaard sier at folk selvsagt må få gråte og sørge 22. juli i år også, ikke minst de som er direkte berørt. Men samtidig synes hun det er viktig at hun i rollen som prost i Kirken oppfordrer folk til å gå videre, og til ikke å dyrke sorgen.

– Jeg vil ikke at vi som kirke skal bygge opp under og få fram de samme tårene som i fjor. Jeg tror det er viktig at vi nå tar det litt videre, og ser på hvordan vi kan leve med det vi har erfart, at vi hegner om det som har vært positivt, sier hun.

Biskopens tale skal i minnegudstjenesten søndag gå over Romerbrevet 21.12 hvor det heter: «Ikke la deg overvinne av det onde, men overvinn det onde med det gode».

– Jeg mener at noe av lærdommen er samholdet vi har sett etter 22. juli. Rosetogene, minnekonsertene og oppslutningen fra folket og fra kongehuset og statsministeren med flere, ramser hun opp.

LES OGSÅ: Kronprinsparet deltar på minnegudstjeneste i Hole kirke

Ondt med godt. Selv har hun ikke orket å dra til Utøya etter 22. juli og har også skånet seg selv fra å lese mange detaljer og historier i tiden etterpå. Hun fulgte heller ikke rettssaken mot Breivik tett, hun kunne ha fått plass i overføringsdomstolen i Hønefoss, men valgte å la være.

– Dagene på Sundvolden var viktige der og da og det var viktig for meg å være der og hjelpe. Men etterpå har det vært viktig at alle berørte nå får hjelp lokalt i sitt eget nettverk. Selvsagt har jeg vært nysgjerrig på hvordan det har gått med enkelte, men jeg har bevisst holdt meg unna å oppsøke noen. Jeg har heller ikke hatt et veldig informasjonsbehov om denne saken, sier hun.

Prost Kristin Moen Saxegaard sier at selv om hun mener at det er viktig ikke å glemme det som har hendt og å ta lærdom av det, så er det er også viktig å finne tilbake til følelser fra før 22. juli og ta tilbake hverdagen.

Hun sier også at hun synes det var viktig at statsminister Jens Stoltenberg og det offisielle Norge rett etter 22. juli så tydelig uttrykt at det onde skal møtes med det gode.

– Det var vår protest, sier Kristin Moen Saxegaard før hun legger til:

– Kanskje var det naivt, men hadde vi noe alternativ?

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter