Politikk

Alkohol på utstilling ødela for faren

KrF-politiker Daniel Bakken bygger på personlige erfaringer når han kjemper for at øl skal skjules i butikkene. Forsker mener tiltaket kan ha effekt.

Forrige uke kom det frem at KrF ønsker å skjule alkohol i butikkene. Det ble møtt med hoderisting fra potensielle regjeringspartnere på den borgerlige siden.

– Denne type forslag vil bare irritere folk, sa Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn.

Unngikk drikkevarene. Men for Daniel Bakken, gruppeleder for Vennesla KrF, handler forslaget om mer enn å irritere. Han vokste opp med en alkoholisert far, og var den som fremmet forslaget på KrFs landsmøte i april.

– Min far visste at han var så svak at hvis kan gikk på butikken for å kjøpe sitt daglige brød og det stod øl der så var fristelsen så stor at han tok med seg øl. Dermed ble mange uker fremover ødelagt for både han selv, for jobben og for familien.

Løsningen for den nå avdøde faren var at han unngikk å se drikkevarene, forteller sønnen.

– I gode perioder hvor han ville gjøre noe med problemet, gikk han derfor bevisst til den ene butikken i Vennesla som ikke solgte alkohol, sier Bakken.

Gammeldags. Lokalpolitikeren forteller at han har blitt møtt med mye kritikk etter at han fremmet forslaget. På gata i hjembyen har han blitt stoppet og spurt hvorfor han vil ølen til livs.

– Folk er i harnisk når de hører forslaget. Når jeg forklarer hvordan livet er som rusmisbruker og hvor vanskelig det er å gå forbi en ølflaske, så forstår de.

Stortingsgruppa til KrF beskrev forslaget som gammeldags og radikalt. Hva synes du om det?

– Det sier de fordi de ikke har kjent problemet på kroppen selv. Denne løsningen ville gjort det enklere for dem som sliter med alkohol. Da ville de bli tvunget til å ta et bevisst valg idet de gikk inn i rommet der det selges alkohol.

– Sjokolade er også dårlig for helsa. Skal man skjule det fra butikken?

– Konsekvensen når man blir fristet til å ta en sjokolade er jo langt mindre. For en alkoholiker som faller utpå vil det ta veldig lang tid å hente seg inn igjen, sier Bakken.

Har effekt. KrF-politikeren får støtte fra upublisert forskning ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus). Instituttet jobber for tiden med et prosjekt som skal se på hvordan forbudet mot å ha synlige sigarettpakker i butikkhyllene, som ble innført i 2008, har påvirket salget av røyk.

– Hvis formålet er å redusere tobakkssalget så ser det ut til at forbudet har hatt noe for seg. De analysene vi har gjort tyder på at det har vært en svak tilbakegang som følge av forbudet. Dette rimer ganske bra med det inntrykket vi ellers har fra forskning, sier Karl Erik Lund, forskningsleder ved Sirus.

Har dette noen overføringsverdi til alkohol?

– Ja, det kan man tenke seg. Likevel kan man stille spørsmål ved om det vil være legitime grunner for å innføre et tilsvarende forbud mot oppstilling av alkohol. Når tobakk forbrukes som det er ment fra produsentens side, dreper det halvparten av kundene sine. Alkohol har ikke de samme helseeffektene, forklarer Lund.

Verdt å se på. Blant organisasjonene som jobber med alkoholspørsmål er imidlertid mottakelsen mer lunken. Verken Barn Av Rusmisbrukere (Bar) eller Blå Kors har diskutert dette konkrete tiltaket i organisasjonene.

– Vi vet at produktplassering er viktig, dermed kan dette forslaget ha god effekt. Men dette er nok ikke det vi ville brukt mest penger på. Vi har allerede en rekke reguleringer som fungerer godt, sier Marius Sørensen-Sjømæling, generalsekretær i Bar.

– Mekanismene for produktplassering er der, men hvordan det påvirker adferden rundt alkohol har vi ikke reflektert rundt. Det er et forslag som er verdt å se på, sier generalsekretær Jan Elverum i Blå Kors.

Bakken selv er imidlertid trygg på at en slik løsning vil bety mye for rusmisbrukerne.

– Det bør da ikke være så vanskelig for dem som skal ha alkohol å måtte gå inn i et avlukke, mener Daniel Bakken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk