Nyheter

‘Aldri sett mer engasjement’

Folk engasjerer seg mer i enkeltsaker nå enn før, sier frivillighetsforsker.

Over 700 uavhengige frivillige har vært med på å lete etter søkt etter Sigrid Giskegjerde Schjetne (16).

Onsdag meldte politiet at letingen av Sigrid går over i en ny fase, og at de ikke kommer til å søke på samme måte som før. Torsdag fortsatte likevel det frivillige søket etter den savnede jenta.

I tillegg til organiserte søk utført av Røde Kors' beredskapstropp og Norsk Folkehjelp på oppdrag fra politiet, har over 700 naboer, venner, bekjente og andre deltatt i søkingen. De fortsatte på Langerud i Oslo i går.

Familien har uttalt til VG at de føler Sigrid er blitt «hele Norges nabojente». Facebook-gruppen «Finn Sigrid Schjetne i god behold» hadde i går fått over 27.000 medlemmer. Her snakker folk om hvor de har lett så langt, og kommer med forslag til steder å lete videre. Medlemmer av gruppen skriver også at de føler med familien, og at de ber for at Sigrid skal bli funnet.

Rekordmange. Runi Putten leder sanitetsavdelingen i Norsk Folkehjelp. De har trent beredskap som har deltatt i søket etter Sigrid sammen med politiet, og Putten forteller at hun i løpet av sine nesten 20 år i organisasjonen aldri har sett større oppslutning og engasjement blant vanlige folk.

– Det er jo helt enormt mange frivillige. Det viser i alle fall at dugnadsånden i Norge ikke er død, mener hun.

Putten tror såpass mange har stilt opp fordi saken er så spesiell som den er. At Sigrid Giskegjerde Schjetne ble borte i nærområdet sitt, bare er 16 år og har en stor omgangskrets, er alle viktige faktorer.

– Det er klart det rører. Alle vi som har barn kan sette oss i samme situasjon, forteller hun.

Enkeltsaksengasjement. De mange frivillige som er med i letingen uten å høre til noen organisasjon, kan være et eksempel på en ny trend innen frivillighet, sier Karl Henrik Sivesind, forsker ved Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor.

– Tradisjonelt har frivillig arbeid vært knyttet til den organisasjonen man har vært medlem i. Nå ser vi at det er i ferd med å endre seg, og at det blir vanligere å gjøre frivillig arbeid knyttet til enkeltsaker som man er oppatt av, forteller han.

Sivesind forteller at det er hver enkelt sak som avgjør om folk blir motivert til å engasjere seg frivillig i noe. Hvorfor forsvinningen til Sigrid engasjerer så mange, tror han kan ha mange forklaringer.

– Folk identifiserer seg med foreldre og pårørende, og tenker at de ønsker å gjøre det de kan.

Han forteller at man i enkelte tilfeller kan komme borti en sak som virkelig mobiliserer mange.

Fler i organisasjoner. Men det er ikke bare den frivillige, uorganiserte innsatsen som har vokst. Også innenfor organisasjonene har de merket større pågang. Runi Putten i Norsk Folkehjelp forteller at de har fått 20 prosent flere medlemmer i løpet av det siste året, noe hun tror delvis kan skyldes 22. juli i fjor.

Organiserte frivillige. Også Røde Kors sitt hjelpekorps har fått fler medlemmer. Generalsekretær Åsne Havnelid sier at ut av korpsets 6.000 aktive frivillige, har 1.500 blitt med i løpet av det siste året. Hjelpekorpset har bidratt med 230 personer fra ni ulike fylker i søket etter Sigrid.

Økningen skyldes nok at folk har sett at man gjør en forskjell som frivillig, tror Havnelid. Hun synes også det er bra at så mange frivillige også utenfor organisasjonen har engasjert seg.

– Det må gi en enormt stor støtte til familien og de som er rundt, sier hun.

Selv om Havnelid berømmer innsatsen til de frivillige som står utenfor en organisasjon, understreker hun også viktigheten av å ha en organisert, frivillig beredskap klar. Medlemmene i Hjelpekorpset er godt trent for flere ulike situasjoner, og gjør denne typen arbeid gjennom hele året, forteller hun.

Søk i vann. I tillegg til å være med i de organiserte søkene, som koordineres av Østensjø-gruppa, har mange også spurt om å bidra på andre måter. Ifølge Dagbladet søkte 13 frivillige sportsdykkere etter den savnede jenta i Ulsrudtjernet og Skraperudtjernet onsdag, og de fortsatte søkingen i går.

Runi Putten i Norsk Folkehjelp sier at det stort sett er naboer, venner, pårørende og andre nære som deltar i søk etter noen som er savnet.

– Tenk om det hadde vært vår egen datter, Det er nok viktig å tenke på i andre saker også: hva hadde skjedd om ikke frivillige hadde stått klare for å lete?

Les hele saken i Vårt Lands papirutgave fredag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter