Nyheter

Advokatfirma avdekket lovbrudd hos Verdibanken

Intern rapport avdekker rolleblanding og lovbrudd. Nå ser Finanstilsynet på forhold i Verdibanken.

Den kristne banken Verdibanken er i hardt vær etter at Dagens Næringsliv i en reportasje lørdag forteller hvordan mange av toppene i Verdibanken og frimenigheten Oslo Kristne Senter har plassert penger hos forvalteren Nils-Johan Pedersen.

Økonomieksperter roper varsko og sier varsellampene burde blinke. For Pedersen har ikke konsesjon til å forvalte penger, men forvalter likevel 100 millioner kroner i det høyrisikable valutamarkedet. Og han lover kundene sjeldent høy avkastning.

– Noen vil sverte oss, sier banksjef Toralf Østli til Vårt Land.

Men Vårt Land kan i dag fortelle at en intern rapport som er utarbeidet for Verdibankens styre avdekker lovbrudd, og at Østli ikke har holdt sin sti helt ren som banksjef.

Banksjef og lånekunde. Ifølge Dagens Næringsliv er det gjennom Verdibankens administrerende direktør Toralf Østli at Nils-Johan Pedersen fikk innpass i en krets av kristne investorer. Men da avisen begynte å vise interesse for banken og Østlis posisjonering, leide Verdibanken inn fire advokater fra Advokatfirmaet Wiersholm til å undersøke påstander som avisen hadde vist interesse for. Dette handler om flere ting enn hva avisreportasjen omtaler. Det handler om at Østli hadde flere hatter enn hva en banksjef har lov til, og at det forelå brudd på loven om eierskapsbegrensninger.

Wiersholm konkluderer blant annet med at:

• Det forelå brudd på forretningsbankloven paragraf 10. Østli var konstituert og senere fast daglig leder (banksjef) i Verdibanken – samtidig som han var styreleder i et selskap som var lånekunde av Verdibanken på det tidspunkt han ble daglig leder i Verdibanken.

• Østli var også engasjert i to andre «enheter» som også hadde kundeforhold til Verdibanken. Dette «anses som uheldig» skriver Wiersholm-advokatene.

• Eierbegreningsreglene er ved tre tilfeller blitt overskredet av selskaper som eide aksjer i Verdibanken. Dette dreier seg om to kortvarige overskridelser i 2003 og 2004. Den tredje, som Wiersholm kaller marginal, opphørte i 2006.

Straffbart. Dette er i utgangspunkt straffbart. Men Wiersholm mener at det «ikke virker sannsynlig» med en straffereaksjon på grunn av varigheten og størrelsen.

Wiersholm understreker samtidig at de har basert rapporten på informasjon fremlagt av Østli selv. «Wiersholm har ikke kontrollert eller verifisert faktum i de dokumentene som er fremlagt, og som dannet basis for notatene,» understreker Wiersholm i et notat til Verdibanken ved styreleder Kjell Hande datert 19. november 2012

Banken opplyser at de har oversendt rapporten og to notat fra Wiersholm til Finanstilsynet etterhvert som de har foreligget.

Tilsynsbesøk. Forrige uke var Finanstilsynet på plass i Verdibankens lokaler. Dette var del av det løpende tilsynet med banken, men direktør for finans- og forsikringstilsyn, Emil R. Steffensen, sier til Vårt Land at også «enkelte av de forhold som omtales i mediene inngikk i det stedlige tilsynet». Tilsynet skal avsluttes med endelig rapport som vil bli offentliggjort.

Note: Mentor Medier, som også eier Vårt Land, eier 7,14 prosent av aksjene i Verdibanken.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter