Nyheter

Advarer mot falske vitnemål

Norske universiteter og høgskoler må ta mer alvorlig at mange utenlandske søkere sender forfalskede vitnemål, mener Nokut.

Siden 2005 har Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) anmeldt 50 personer for å bruke falske dokumenter for å få en godkjenning de ikke har krav på. Avdelingsdirektør Ida Lønne i Nokut er redd universiteter og høgskoler i Norge slipper inn mange studenter på grunnlag av falske papirer, og etterlyser større åpenhet om problemet.

– Dette er noe akademia ikke har tatt inn over seg, sier hun til forskning.no.

Hun mener utdanningsinstitusjonene har hatt som strategi å tie, og advarer om at falske papirer som får passere, truer omdømmet til akademisk utdanning.

Kjøper vitnemål på nett. Lønne viser til undersøkelser i USA som antyder at 2,5 prosent av alle søknader til en gruppe universiteter inneholdt falske papirer. Et anslag fra 2008 regner med at to millioner falske grader er i sirkulasjon i USA.

Hun peker på at de enkleste forfalskningene er der karakterene er forbedret eller juks med varigheten på utdannelsen. Men man kan også kjøpe ferdige vitnemål på internett eller gata, eller bestikke en tjenestemann.

Lønne mener universitetene må ha rutiner for å anmelde personer som sender falske søknadspapirer. Hun tror også at det å ta opp problemet kan være til hjelp, og viser til at en offensiv fra Nokut i 2007 har båret frukter.

Tidkrevende. – Vi er veldig oppmerksomme på at dette er en problemstilling som blir mer og mer aktuell, Svein Hullstein, nestleder ved seksjon for internasjonalisering av studier ved Universitetet i Oslo (UiO) til forskning.no.

Han mener at UiO bruker mye ressurser på å sikre at både vitnemål og resultater fra språktester er ekte. Det vil si at UiO må kontakte institusjonen som har utstedt papiret, og Hullstein påpeker at det er tidkrevende og noen ganger vanskelig. UiO har anmeldt forfalskinger, men Hullstein kan ikke si hvor mange ganger forsøk på juks er oppdaget.

Sjekker alle som tas opp. Også Universitetet i Bergen (UiB) sjekker papirene til alle utenlandsstudenter det er aktuelt å ta opp, ifølge Judith Morland, leder for seksjon for studieadministrasjon. Hun påpeker at mange kommer fra samarbeidsuniversiteter, og da er det ikke vanskelig å sjekke papirene. UiB søker hjelp fra Nokut i mer vanskelige tilfeller.

– Det hender at vi oppdager falske papirer, og da får studenten ikke opptak, sier Morland.

UiB anmelder ikke disse tilfellene så lenge søkeren oppholder seg i utlandet. Men Morland forteller at det det har vært diskutert å lage et nettverk der utdanningsinstitusjoner deler informasjon om søkere.

Morland mener UiB har god kontroll med opptakene, men sier seg enig i at falske utdanningspapirer er et økende problem for samfunnet.

– Dette gjelder ikke bare universiteter og høgskoler, men også helsepersonell og arbeidskraft som beveger seg over grensene, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter