Nyheter

Advarer KrF mot «folkedebatt» om bioteknologi

Sp-talskvinne Kjersti Toppe advarer KrF og Høyre-folk mot å la Bent Høies «folkedebatt» få styre politikken om bioteknologi.

– Bortsett fra saken om tidlig ultralyd er hele biopolitikken nå i spill igjen. Vi advarte KrF da de skulle forhandle - nå ser vi resultatet, sier Sps talskvinne Kjersti Toppe.

I fjor var hun et av Sps «stabeis» som til slutt fikk stoppet en rødgrønn - «Ap-preget» - stortingsmelding med ja til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.

Nå er hun overrasket over meldingene fra Høyre-helseminister Bent Høie, som i onsdagens Vårt Land åpnet for helt nye runder om omstridt bioteknologi. Høies poeng var at en bred, folkelig og åpen debatt kan gi nye flertall på kryss og tvers.

LES OGSÅ: Helseministeren klar for ny biokamp

Ærlige Ap. I intervjuet fastslo også Høie at han som statsråd må la regjeringens syn være overordnet opprinnelige partistandpunkter.

– Skal han virkelig sitte som helseminister og ikke fronte politikken til sitt eget parti? Da er det mer ærlig slik Ap gjorde. De markerte jo sin liberale biopoliltikk, mens de satt i regjering. Visst var vi i Sp uenige i den og jobbet mot den, men det var mer ærlig av Ap å stå åpent frem med politikken sin.

På kammerset. Toppe minner om at Høyre eksempelvis har vedtatt nei til eggdonasjon.

– Jeg skjønner at noen i den nye regjeringen må gi seg - men Høie legger seg jo her flat i utgangspunktet. Hva i all verden er dette, spør Toppe og fortsetter:

– Spørsmålet er om ting allerede er bestemt dem i mellom. Jeg tror det er noe mer bak som ikke er blitt sagt.

Altså at Høyre og Frp har gjort avtaler seg i mellom på kammerset?

Ja, at man skal si nei til tidlig ultralyd, men la alt annet flyte uten bindinger. Frp har fått «resten». Det er grunn til å spørre seg om dette når Høie uttaler seg som han nå gjør.

«Våpendragere». Toppe sier hun tidligere anså både Høie, og en rekke andre av Høyres helsepolitikere, som «våpendragere» for en restriktiv bioteknologi-politikk.

– Før sto de fast - nå kjenner jeg ikke Høie igjen, sier Toppe.

– Frykter du nå at en blå regjering kan medvirke til en biopolitikk som blir mer liberal enn den forrige?

– Det ser sånn ut nå, ja. For man kan jo neppe tro at Ap - etter en «folkelig debatt» kommer til å stå for andre syn enn de gikk til valg på. Det samme gjelder Venstre.

Udemokratisk.Men det må da være prisverdig at Høie vil ha en debatt først - og lytte ordentlig til hva folk ønsker?

– Man kan ikke hoppe over at man også har lyttet til folk i et valg. Der tok folk stilling til programpunkter Høyre hadde. Både valg og programarbeid er en del av det folkelige engasjementet. Det er grunnleggende udemokratisk å se bort fra slike prosesser.

Men en åpen debatt kan da også slå andre veien: Folk kan også finne ut at de er negative til eggdonasjon og liberaliseringer?

– Jo, men det vil være naivt å tro at det skjer uten at de som er imot en oppmykning også er tydelige talspersoner imot en liberal utvikling. På dette området er dessuten medisinsk teknikk en sterk drivkraft i seg selv - og den trenger motstemmer.

Skudd i fot. Da KrF fikk på plass en samarbeidsavtale med Høyre, Venstre og Frp, kommenterte Toppe den med påstander om at KrF hadde «skutt seg selv i foten».

Toppe etterlyste bindende avtalepunkter om de bioteknologiske stridstemaene. Nettopp fordi bremsepartiet KrF sto utenfor regjering, mente hun det var svært viktig å temme H-Frp i forkant, før hele biopolitikken var i flyt.

– Resultatet viser seg nå. Jeg er overrasket over at de ikke jobbet mer med saken den gang, sier Toppe.

Bremsekloss. Nå er rollebildet snudd: Da de rødgrønne styrte Norge, var Sp bremsekloss, spesielt overfor Ap. Nå er det KrF som har rollen på borgerlig side.

Hun sier KrF fikk inn et prisverdig punkt om at alkoholpolitikken «ligger fast». Men i bioteknologipolitikken sier samarbeidsavtalen bare at politikken skal «evalueres» og at det ikke skal åpnes for ordning med tidlig ultralyd eller blodprøven som kan bidra til samme medisinske funn.

Toppe vedgår at heller ikke Sp hadde spesielle avtalepunkter om bioteknologi i Soria Moria-erklæringen, de rødgrønnes regjeringsprogram.

– Men vi satt jo i en regjering. Da er man med i forberedelse av saker og kan ta kamper internt. Det er vanskeligere når man skal avtale en rolle - utenfor.

KrF-invitt. Selv om KrF og Sp utgjør et biopolitisk mindretall, håper Sps helsetalskvinne at de to partiene sammen kan få koordinert en motoffensiv.

– Det må vi sette oss ned og snakke sammen om. Utenfor Stortinget finnes det en rekke organisasjoner som er opptatt av dilemmaene og kan samarbeide om å få stoppet saker. Dessuten har KrF en kanal inn til konsultasjoner om saker som kommer - selv om de ikke sitter i regjering. Vi vil støtte KrFs linje i denne saken, varsler Toppe.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter