Samfunn

Sola har så vidt begynt å få tak, og veien slynger seg langs gårder og løvskog til en skikkelse i rødt kommer ut i asfaltveien. Han har sekk på ryggen, og kommer gående. Det er Lars Verket, og mannen kommer oss i møte med stort glis i brunbarket ansikt.

Han startet i fem-sekstida i morges og er nå kommet langt på siste etappe ut til øya Selja i Nordfjord, det kanskje viktigste pilegrimsmålet hans på turen fra Tønsberg til Nidaros. Han startet 11. april og skulle både være den første til å padle kajakk hele distansen, og en som kunne vise i handling at kystpilegrimsleia er vel så viktig historisk som den opp Gudbrandsdalen.

Men så streiket ryggen. Nå har han vært gående og båtreisende pilegrim langs den nymerka Sunnivaleia fra Kinn i havet utenfor Florø til Selja, øya som kalles både hellig, mirakuløs, turistperle, pilegrimsmål og som har sin egen biskop som bor i Sarajevo.

Lars Verket legger ikke skjul på at han gleder seg. Selv om han har vært der før, skal han denne gangen få en natt i telt der ute alene. Det er noe annet å være der ved helgenanlegget, sunnivakilden, klosterruinene og det store havet uten en masse turister.