Nyheter

– Å ikke jobbe er økonomisk selvmord

Politikernes nedprioritering har gjort studenter til tapere, mener studentleder.

Anders Kvernmo Langset er leder i Norsk studentorganisasjon (NSO). Nå viser en fersk undersøkelse at en gjennomsnittsstudent som kun lever på studiestøtte, går med om lag 3500 kroner i underskudd hver måned.

– Hva har skjedd?

– Politikerne har ikke prioritert studentene nok. Siden 1975 har studiestøtten falt med 35 prosent, sammenliknet med lønnsutviklingen. Det gjør studenter til tapere.

– Samtidig har mange inntrykk av at studenter ikke akkurat lever fattigslig?

LES OGSÅ: 15.000 studenter mangler bolig

– Men det stemmer jo ikke. Det er hardt å være student i dag. Jeg tror ikke så mange andre hadde akseptert å leve på 7300 kroner i måneden. Vårt poeng er at du ikke bare skal kunne overleve som student. Du skal kunne leve også.

– Og derfor må studentene ta seg en jobb på si. Hva er problemet med det?

– Jobben kan ofte ikke tilpasses studiene. Mange må jobbe på dagtid, og ofte flere ganger i uka. Problemet oppstår når studentene ikke lenger har tid til å være på campus, og må bruke energien på deltidsjobben fremfor studiene. Samtidig vil et valg om ikke å ta deltidsjobb være økonomisk selvmord. Da blir du avhengig av foreldrene dine.

– Hvorfor koster det så mye å være student?

– Det har blitt veldig dyrt å bo, som gjør at studiestøtten sakker akterut. Tre fjerdedeler av alt studentene får i studiestøtte går til å finne tak over hodet.

Hva kan vi gjøre med det?

– Regjeringen må satse på studentboliger og bedre studiefinansiering. Vi anbefaler at det bygges 3000 nye studentboliger i året og at studiestøtten økes fra 97.000 til 127.000. Det ville gitt studentene mer tid til å studere.

– Hvordan har du overlevd selv?

– Jeg har alltid hatt deltidsjobb ved siden av studiene som 
lærerstudent. Jeg skulle helst sett at jeg kunnet jobbet litt mindre, men sånn er det dessverre å være student i dag.

– Hva er ditt beste råd til 
studiestart?

– Gå fullt inn i studentmiljøet, vær med på det som skjer i fadderukene, og jobb aktivt med å skaffe deg et sosialt miljø. Det vil du nyte godt av resten av studietiden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter