Nyheter

18-åringer kan møte stengte ølkraner

For å redusere fyll og bråk vil Bodø kommune øke aldersgrensen ved byens skjenkesteder til 20 år. Uklokt, sier næringslivsleder.

Kommuneadministrasjonen i Bodø har satt opp en rusmiddelspolitisk handlingsplan med en rekke forslag til skjerpede alkoholregler, deriblant høyere aldersgrense ved byens utesteder. Kommunaldirektør Ingunn Lie Mosti sier bystyret ønsker å redusere alkoholkonsumet i kommunen.

– Vi ser at det er mye ungdom som forbruker altfor mye alkohol. Ungdomsfylla i Bodø er ganske stor. Derfor ønsker vi generelt sett å redusere alkoholkonsumet, og ikke legge forholdene til rette for ungdomsfylla.

VERDIDEBATT: «Derfor drikker jeg ikke alkohol». Les Espen Andreas Hasles innlegg og si din mening.

Hvite dager. Mosti peker på at det er delte meninger i diskusjonen, og at ingenting er avgjort ennå.

– Det er ingen konsensus bak dette her, men vi har landet på at vi ønsker å invitere politikerne med på vår beslutning. Så blir det bystyrets avgjørelse om dette blir en realitet eller ikke.

Bystyret ønsker også å forby salg av øl og rusbrus på flaske i perioden tre dager før 1. mai til og med 16. mai.

– 1. mai er jo introen til russetida. I Bodø har det vært mange episoder med flaskeknusing, glasskår rundt omkring og ikke minst slåssing med flasker, og det ønsker vi å forebygge, sier Mosti.

Kortere skjenketid. Et annet forslag i handlingsplanen er å stenge byens ølkraner klokken 02. Hittil har Bodø vært en av landets syv større byer som har hatt skjenketid til klokken 03.

– Dette kommer på bakgrunn av et sterkt ønske fra politiet og de erfaringene som er gjort i ganske mange andre byer her i landet, nemlig at tidligere stengetid reduserer fyll og bråk.

Upopulært. Mange av Bodøs ungdommer setter seg imot forslaget, og argumenterer blant annet med at høyere aldersgrense og tidligere stengetid vil føre til mer hjemmefester uten kontroll - og dermed mer fyll. Mosti mener det ikke finnes forskning som viser at det stemmer.

– Heller motsatt, at det blir mindre konsum med mer begrensning. Men det er antakelig ikke forsket nok på dette. Vår hensikt er uansett at det ikke skal drikkes så mye, uansett ung eller gammel.

Uheldig. Direktør for reise i næringslivsorganisasjonen Virke, Hilde Solheim, stiller seg ikke bak forslaget.

– Dette må jeg si er veldig spesielt. Du har lov å kjøpe alkohol på vinmonopolet når du er 18 år, og å handle øl i butikk. Det å utradere tilbudet for ungdom som er gamle nok og ønsker å gå ut, synes jeg da er synd og uklokt.

Hun mener det er mulig å beholde grunnlag for en aktiv nattklubb og kulturscene og likevel ha en effektiv alkoholpolitikk.

– Det å ha et uteliv er en del av et servicetilbud og en attraktivitet, så jeg synes det er uheldig å gå den veien. Man kan heller stille utvidede krav og øke vaktholdet hos de med den seneste åpningstiden, sier Solheim.

Bør ikke utestenges. Ungdomsorganisasjonen Juvente jobber blant annet for rusfri utvikling, men leder Adrian Farner Rogne er ikke ubetinget positiv til Bodøs strategi.

– Jeg tror absolutt at dette kommer til å være effektivt, blant annet fordi de som er involvert i vold på byen ofte er unge menn. Samtidig mener jeg det finnes mange andre midler som kanskje hadde vært bedre.

Rogne peker på at økning av aldergrense treffer spesielt en gruppe, og at dette derfor kan være urettferdig.

– Vi må passe på å ikke stenge ungdommer ute fra kultur- og uteliv. Derfor tror jeg for eksempel innskrenkning av skjenketid og styrking av vakthold er bedre virkemidler her.

Ikke mer hjemmefyll. Rogne tror imidlertid ikke på argumentasjonen om at utestenging fra byen fører til mer hjemmefyll.

– Dette er en myte, i hvert fall når det gjelder skjenketid. For eksempel reduserte de skjenketiden i Trondheim for noen år tilbake, og det er ikke funnet noen tegn på at fylla i større grad har flyttet seg hjem.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter