Politikk

1 av 10 rødgrønne statsråder jobber i PR-bransjen

Profilerte Ap-folk fant nytt beite.

Hver tiende statsråd fra åtte år med rødgrønn regjering jobber i dag i PR-bransjen, viser en oversikt som Klassekampen har laget.

Oversikten viser at 4 av 40 rødgrønne statsråder har hoppet over til ulike PR-selskaper – Alle profilerte Arbeiderparti-folk. For statssekretærene er det 11 av 117 som har gått samme vei.

Aller flest har gått til First House, som nå har seks tidligere regjeringstopper fra den rødgrønne regjeringsperioden 2005-2013 i sin stall. Dette er tidligere Ap-statsråd Bjarne Håkon Hanssen, Ketil Lindseth, Morten Wetland, Jan-Erik Larsen, Erlend Fuglum og Torbjørn Giæver Eriksen.

Hanssens tidligere statsrådskollega Anne-Grete Strøm Erichsen har gått til kommunikasjonsbyrået Rud Pedersen, mens Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Grete Faremo har startet sine egne rådgivningsfirmaer.

Etterlønn. Mandag skrev VG at til sammen fem statsråder og statssekretærer i den avgåtte rødgrønne regjeringen opprettet egne PR-firmaer, pådro seg karantene og fikk utbetalt full etterlønn i tre ekstra måneder.

Alle statsråder og statssekretærer uten annen jobb å gå til får etterlønn i én måned fra de går av, men ifølge avisen endte noen av de mektigste politikerne i Norge opp med seks ganger så mye. Til sammen har de fem fått over 2,6 millioner kroner i etterlønn.

Det er regjeringens karanteneutvalg som avgjør hvilke statsråder og andre politikere som får karantene.

Droppet lobbyforbud. Like før den rødgrønne regjeringen gikk av i fjor, skrinlegga den forslaget om et toårig lobbyforbud for avgåtte statsråder. Det stred mot anbefalingene fra et offentlig utvalg som regjeringen selv hadde nedsatt og som kunne rammet flere av regjeringsmedlemmene i den rødgrønne regjeringen.

Professor Inge Lorange Backer ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo ledet karanteneevalueringsutvalget som avga sin rapport i 2012. Til NTB sa han i fjor høst at et noe strengere regelverk ville kunnet bidra til å styrke tilliten til offentlig forvaltning og det politiske system i Norge.

Han sier til VG at han ble forbauset over at forslaget om lobbyforbud ble droppet da forslaget ble sendt på høring.

Høygir. Solberg-regjeringen gir nå uttrykk for at det jobbes på høygir med å få vedtatt de nye karantenereglene, og sier det kan bli aktuelt å innføre et lobbyforbud likevel.

– Vi vet at det er utålmodighet på Stortinget etter å få reglene på plass og har som ambisjon at vi skal sende dette fra oss som fort som mulig, sier statssekretær Kristin Holm Jensen (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet til VG.

Hun sier all erfaring med reglene blir tatt hensyn til når nye regler skal på plass, også de siste avisoppslagene om etterlønn for tidligere statsråder og statssekretærer.

– I tillegg vil vi vurdere og ta stilling til alle spørsmål om regelverket på nytt, sier hun. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk