Nyheter

1 av 10 
får barn 
alene

I Danmark er ett av ti barn som er laget med kunstig befruktning, født av enslige kvinner. Dette bør også bli lov i Norge, mener foreningen Ønskebarn.

Stadig flere single kvinner i vårt naboland får barn ved hjelp av kunstig befruktning også uten å ha noen partner. Det viser nye tall fra Dansk Fertilitetsselskab, skriver Dansk radio.

I 2014 ble det født 478 barn av enslige mødre gjennom kunstig befruktning i Danmark.

Overlege på det danske Rigshospitalet, Søren Ziebe, sier landets fertilitetsklinikker opplever en jevn økning av enslige mødre­ som vil ha barn med kunstig ­befruktning år for år.

– Mange single kvinner som når frem til det punkt i deres biologiske tidsalder hvor det er enten eller hvis de skal få barn, velger å få barn alene, sier legen til den danske kanalen.

LES OGSÅ: Underskot i sædbankar

Singelgrupper

På Rigshospitalet er antallet solomødre så høyt, at fertilitetsavdelingen har opprettet egne solomødre­grupper.

– Hver eneste uke er det flere kvinner som velger å bli solo­mødre. Da vi opprettet den siste mødregruppen for single kvinner, var det 16 påmeldte, forteller sykepleier Søs Krogslund.

LES OGSÅ: Kritiseres for eggdonasjons- forslag

Ulovlig

I Norge er det kun tillatt å gi assistert befruktning til kvinner som er gift eller lever i et ekteskapslignende forhold.

Det norske Bioteknologirådet tok opp problemstillingen i 2014, og kom frem til at de ikke anbefaler norske myndigheter å ­endre regelverket.

De pekte på flere argumenter for å gi enslige kvinner assistert befruktning, men endte på nei hovedsakelig på grunn av ett ­argument:

«Barn som fødes av enslige mødre etter assistert befruktning vil mangle en far eller medmor. Barnet er derfor i en mer utsatt posisjon dersom mor blir ute av stand til å ivareta omsorgen», skriver rådet i sin rapport.

LES OGSÅ: Skal vurdere prøverørsbarn med DNA fra tre personer

Befruktes i utlandet

Et av argumentene for å tillate assistert befruktning for enslige, er at mange norske kvinner i dag reiser til utlandet for å gjøre dette.­ I foreningen Ønskebarn får de hvert år mange henvendelser fra enslige norske kvinner som vil bli mor med assistert befruktning.­

– Vi har ikke noe tall. Men vi har grunn til å tro at mange av dem reiser til utlandet for å bli mødre, sier Lise Boeck Jakobsen, styreleder i Ønskebarn.

I Ønskebarn mener de Bioteknologirådet i september 2014 tok en for rask beslutning om ikke å tillate assistert befruktning for enslige i Norge, og skulle ønske det norske regelverket var mer som i Danmark.

– Vi ønsker at enslige også skal kunne få assistert befruktning. Vi tror at mange enslige er gode omsorgspersoner som har tenkt nøye gjennom at de gjerne vil ha barn. Det er allerede mange barn som vokser opp med en forelder uten at det er noe problem, sier Jakobsen.

– Hva om det skjer noe med moren?

– Det er svært viktig at enslige som skulle få muligheten til å bli forelder alene har et godt nettverk rundt seg, og at moren har tenkt gjennom ulike muligheter i tilfelle barnet skulle bli stående alene. Det gjelder for alle i samme situasjon uavhengig om barnet er født ved assistert ­befruktning, sier Jakobsen.

LES OGSÅ: Sier opp etter spiralkrav

Farsfigur

Dansk Radio har også fått opplysninger fra en ny, dansk studie, som ennå ikke er publisert. I studien sammenligner­ forskerne kvinner som får ­assistert befruktning. Den viser at det ikke er noen store forskjell på de enslige kvinnene og kvinnene som er i et parforhold.

– De har hatt like mange parforhold som andre kvinner på samme alder, kommer fra de samme typene sosial grupper og har samme utdanningsnivå som de andre kvinnene, sier Lone Schmidt fra institutt for Folkesundhetsvitenskap ved Københavns Universitet til TV-kanalen.

Undersøkelsen viser at selv om kvinnene velger å få barn alene, er det mange av dem håper på noe annet i fremtiden.

– Mange av kvinnene ønsker å finne en partner, for noen av dem en mann, som kan være som en far for barnet, forteller Schmidt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter