Nyheter

Ønsker solceller på kirketaket

Den norske kirke har vært en aktiv miljøstemme, men varmer opp med oljefyr eller strøm. Zero og Skaperkraft mener Gud har lagt godt til rette for solenergi.

– Det er nesten så man kan si at Gud har tilrettelagt for solcellepaneler, sier Ingvild Kilen Rørholt, rådgiver i Zero.

– Gud er alltid et skritt foran, sier Filip Rygg, kommunikasjonssjef i tankesmien Skaperkraft.

Da Zero undersøkte hvordan kommunene kan åpne for mer solenergi, fikk Rørholt vite at én type bygg allerede er pålagt en bestemt møneretning: Kirkene. Alteret skal vende mot øst. Dermed vender takflatene mot nord og sør. Solen tar best på sørsiden, og de sørvendte kirketakene egner seg godt for solcellepaneler. Mange kirker ligger også på en høyde i landskapet der det er mye sol.

– Dette fortrinnet bør kirkene utnytte, sier nestleder i Zero, Kari Elisabeth Kaski.

– Det er tankevekkende at kirker fyrer med olje, sier Filip Rygg.

Frelse og overlevelse

Rygg var byråd for byutvikling, klima og miljø i Bergen fram til han trakk seg i vår da byrådet ikke ville følge hans bybane-råd. Ryggs erfaring er også at skal byluften bli bedre, er det like viktig å gjøre noe med fyringen i hus som å få ned biltrafikken.

– Oljefyr er sammen med dårlig vedfyring og biltrafikk det som skaper mest astma i storbyene, sier han.

Rygg understreker at offentlige bygg skal kvitte seg med oljefyring innen 2018, og at mange kommuner allerede er i mål.

– Store samfunnsaktører som kirken bør gå foran. Det er flott at kirken har tatt stilling i klimakampen, men det skulle også bare mangle. Etter å hjelpe folk til å finne frelse, er det å ta vare på den kloden Gud har skapt, enormt viktig, sier Rygg.

Ønsker støtte gjennom Enova

Torshov er en av Oslos kirker som fortsatt har oljefyr. Det samme gjelder Ullern, Ris og Røa. Skaperkraft og Zero har bedt Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon om en oversikt over hvor mange av dagens kirker som varmes opp med oljefyr.

De utfordrer dessuten partiene som nå forhandler om statsbudsjettet, til å sørge for mer penger til Enova, som da kan gi støtte til solenergi i kirker som søker. Zero ber om at regjeringen bevilger 500 millioner kroner mer til Enova til energiøkonomisering (enøk), i påvente av skattefradraget for enøk-tiltak som regjeringen har lovet.

Som pilotprosjekter skal Strand kirke i Rogaland og Ekholt kirke i Østfold få solcellepaneler. Rygg synes farten må opp.

– Kirken har tapt allerede hvis målet skulle være å fase ut oljefyr innen 2018. Da burde den ikke nøye seg med to pilotprosjekter, sier han.

Fyrlys

Zero understreker at det både vil ha stor betydning for utviklingen av et marked for solcellepaneler i Norge og symbolsk hvis kirkene får solcellepaneler. Hun viser også til at mange kirker nå står for tur til rehabilitering.

– Kirken er en av de mest meningsbærende aktørene vi har i samfunnet. Da er det ekstra viktig å ta de riktige valgene, sier Rørholt.

Nabokirken Lilleborg kirke står for øyeblikket med presenning på taket som lekker. Zero mener det gir en ypperlig anledning til å installere bygningsintegrerte solceller. Lilleborg kirke er ikke oljefyrt, men solenergi kan redusere en høy strømregning. Zero viser til at fire kirker i Tynset som skiftet til LED-lys, fikk strømregningen ned fra 32.000 kroner til 8.000 kroner.

– Prisene på solceller faller stadig. Da kan det være billigere å vente?

– Det blir ikke billigere hvis alle venter. Prisene faller hvis markedet kommer opp, sier Rørholt.

Filip Rygg mener at miljøvennlige løsninger ikke trenger å bli dyrere.

– Det er lett å skylde på høye engangskostnader. Om fem-seks år kan det fort vise seg at investeringen har lønt seg, sier han.

– Blir det solceller på stavkirketakene?

– Jeg synes det hadde vært vakkert, sier Rørholt.

– Det river i hjertet mitt, men det går an å gjøre det på en bra måte. Det finnes gjennomsiktige solceller, sier Rygg.

Mangler penger

Kirkeverge i Oslo, Robert Wright, vil gjerne bli kvitt oljefyring og ha solcellepaneler på kirketakene, men understreker at økonomien er anstrengt. Kirkelig fellesråd i Oslo har prioritert systemer for å styre når varmen skal av og på, for å spare energi.

– Det ville vært nyttig hvis vi kunne få penger fra Enova, sier Wright.

Kommunen positiv

Konstituert byråd for kultur og næring i Oslo kommune, Anne Siri Koksrud Bekkelund, synes forslaget som solcellepaneler på kirketak er spennende.

– Oslo kommune ligger langt fremme i å velge de mest miljøvennlige løsningene for bygg, og har allerede faset ut oljefyring i alle kommunale bygg. Nylig er det installert solceller på taket til Økern sykehjem, og dette er noe vi vil vurdere å gjøre mer av fremover. Dersom kirken ønsker å bytte ut sine oljefyrer med mer miljøvennlige løsninger som solcellepaneler vil det være positivt, sier hun.

64 kirker og kapeller i Oslo bruker årlig 10-12 millioner kroner på oppvarming. Fellesrådene rundt om i landet må avgjøre om deres kirker skal få solcellepaneler og kutte ut oljefyr, men Wright understreker at kommunebevilgninger har mye å si. I budsjettforslaget for 2015 øker Oslo kommune potten for rehabilitering av kirker fra 20 til 30 millioner kroner. I tillegg kommer 25 millioner kroner til å fornye Paulus kirke. Kirkelig fellesråd i Oslo mener at det trengs rundt 500 millioner kroner til å sette kirkene i stand.

Hyllevare i Tyskland

Fagrådgiver for energibruk i Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon, Harald Ringstad, har selv solfanger på taket hjemme og synes solcellepaneler til kirkebyggene er en god idé.

– Det finnes hundre gode eksempler på kirkebygg i Tyskland som har solcellepaneler. Prisene faller hver måned og virkningsgraden øker. I Tyskland er dette hyllevare, og energi fra sol bærer snart seg selv økonomisk uten tilskudd fra myndigheter eller andre, sier han.

Ringstad mener at kirkene selv i framtida kan produsere all energien de trenger. Kirkene kan slippe nettariff og kraftlinjer, og samfunnet kan slippe å bygge nye kraftverk.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter