Vilde fikk byen med på ‘klimakrise’

KONGSBERG: MDGs Vilde Håvardsrud (25) er ikke redd for å bli upopulær i «våpenbyen».

Reportasje

– Har du hørt om Twin Peaks?

Vilde Ingeborg Holtan Håvardsruds spørsmål er betimelig. Vårt Lands utsendte tenkte også på David Lynchs dystre TV-serie da Kongsberg kom til syne en regnværsdag i juni. De skogkledde åsene rundt byen lå i tåke.

– Kongsberg har noe litt ­magisk og skummelt over seg – gammel storindustri, gruver, en vakker valgkirke og kanskje ­verdens første krimroman. Så det er «noe» her, ler Håvardsrud lavmælt, og understreker at hjembyen ikke er fullt så dyster som Twin Peaks.

LES OGSÅ: Jonas er historisk ordførerhåp for KrF

Diplomatisk

Miljøpartiet De Grønnes ordførerkandidat ­møter oss i den nær folketomme ­Sakkerkroa ved de nedlagte sølvgruvene. Bilder av alvorlige gruve­arbeidere henger på veggene.

«Noe» er det også med flertalls­koalisjonen som styrer Kongsberg kommune: Frp, Sp, Rødt, KrF, Kongsberglista – og MDG.

– Det går faktisk helt fint. Det er det jeg liker med lokal­politikk. Det er ikke de samme «hat-skillelinjene» som nasjonalt. Jeg stilte som stortingskandidat for to år siden og det var jo forferdelig – konflikter hele tiden, en kamp. Jeg er ganske diplomatisk av meg, sier Håvardsrud.

Koalisjonen ble derimot født av splid. Ap og Høyre tvang fram byggingen av Kongsberg kunnskaps- og kulturpark, på folkemunne Krona. Straffen kom ved valget i 2015. Ap stupte og tapte makten i den gamle bastionen. Høyre-politikere gikk til Kongsberglista, som mobiliserte mot mangler ved storbygget og byplanleggingen.

Men nå har tiden gått og Kongsberglista tapt terreng. Høsten blir spennende.

LES OGSÅ: 18-årige Nilofar fant et hjem i SV - stiller som ordfører

Klimakrise

MDG er ­derimot i medvind og Håvardsruds ­diplomati synes å ha ført fram. I vår fikk MDG et samlet ­kommunestyre – Frp inkludert – til å ­erklære klimakrise i byen.

– Det var litt sjokkerende, humrer hun.

– Det hadde ikke skjedd for to år siden. Vi har jobbet mye med partnerne våre, fått dem litt grønnere. Så har det blitt mer «inn» å tenke miljø nasjonalt også.

Politikerkarrieren er en klassisk «ga dem en lillefinger»-historie – stakk innom årsmøte, gikk ut som styremedlem, sa ja til å være listefyll, fikk personstemmer, havnet i kommunestyret.

---

Vilde Ingeborg Holtan Håvardsrud

  • Alder: 25
  • Yrke: Sertifisert hypnoterapeut
  • Parti: Miljøpartiet De Grønne
    Kommune: Kongsberg.
  • Styres av Frp, Sp, Rødt, KrF, Kongsberglista – og MDG.
  • 1. Miljø, ta vare på naturen.
    2. Forebygging – særlig med tanke på helse.
    3. Oppmerksomhet om livskvalitet i all politikk.

---

– Vår andre representant har kjæreste i Spania. Derfor har jeg også vært gruppeleder de siste to årene, sier Håvardsrud.

Selv har hun få ambisjoner om politiske posisjoner, ­bedyrer hun. Målet er å opprettholde det ­grønne trykket etter valget.

Våpeneksport

– Selv om jeg ikke er den tøffeste politikeren, så står jeg veldig på mitt og har noen standpunkt jeg ikke firer på, understreker hun.

Et av dem er en upopulær mening i Kongsberg Gruppens hjemby: Nei til våpeneksport.

– Vi skal ikke tjene milliarder på andres lidelse. I dag selger vi våpen som havner steder de ikke burde, som i Jemen. I Kongsberg later man som at man ikke gjør det. Fabrikken må få flere bein å stå på, som å produsere fornybare løsninger, for å sikre arbeidsplasser i fremtiden, sier Håvardsrud, som er aktiv i Fredslaget.

Hets har hun likevel aldri opplevd.

LES OGSÅ: Frps Marte (25) vil gi eldre noe smakfullt

Det er det jeg liker med lokalpolitikk. Det er ikke de samme «hat-skillelinjene» som nasjonalt.

—   Vilde Ingeborg Holtan Håvardsrud

Bilavhengig

Kampsak nummer én er derimot å ta vare på naturen rundt byen, sikre marka­grensen. Grønn politikk er noe annet her enn i storbyen, mener Håvardsrud.

– Vi er avhengig av bil. Jeg bor 20 minutter utenfor sentrum. Der går det bare skolebuss. Vi må tilrettelegge for at folk kjøper el-bil og at de som kan velger kollektiv, gange eller sykkel. Vi har et veldig dårlig kollektivtilbud.

LES OGSÅ: Høyre-Harald tenker stort – og grønt

Det krever imidlertid penger. Og bompengeopprøret i Buskerud skrudde igjen den statlige kranen da Drammen sa nei til bypakke til regionen. Nasjonale trender når også Kongsberg.

– Det er et veldig sinne mot sentralisering her. De prøver hele tiden å kutte tjenester, sier MDG-eren, og utdyper:

– Politistasjonen er borte, og politifolkene har blitt færre. Nå vil de fjerne veivesenet, og det spøker for sykehuset. Det skjer i en by med 27.000 innbyggere og en kjempestor industri. Vi er sentrum for hele Numedal. Da er det veldig, veldig synd å miste sånne tjenester. Vi ønsker vekst, men mister arbeidsplasser.

Hypnoterapeut

MDG-­eren fremfører budskapet ­rolig, ­behersket. Etter hvert som ­intervjuet drar ut ser man derimot små tegn på rastløshet. Kanskje naturlig for et frilufts­menneske som snart er utdannet hypnoterapeut?

– Hypnoterapi er terapi med hypnose som virkemiddel, en kort og effektiv form for psyko­terapi. Du går direkte inn i underbevisstheten for å endre vaner og adferd ved å endre nervebaner og lage nye forbindelser mellom nervecellene, forklarer hun.

Håvardsrud forsøker å unngå politikerspråk. Hun synes avstanden mellom velgere og ­politikere er stor nok, vil ha mer direkte demokrati og lokalt selvstyre.

Men skal vi bruke bare ett fjongt ord på å beskrive sakene hun brenner for, må det være ­«holistisk». Forebygging og livskvalitet – ikke bare som helsepolitikk, men som innfallsvinkel i all politikk – er hjertesaker. Det handler om å legge til rette for at mennesker kan gjøre gode valg og utfolde seg:

– Altså, folk er jo så stressa. Det eneste man gjør er å stresse, jobbe og bruke penger. Livskvalitet handler ikke om det, men om å ha tid til å gjøre det du har lyst til og kunne være deg selv – også i en stressende hverdag. Det er så mye som kan gjøres hvis man bare er litt smart.

LES OGSÅ: – Vi skal ikke ha strippebule i byen vår, sier Rødts Ragna

LES OGSÅ: Venstre-Even vil være motpol til Frp

LES DEN FØRSTE UNGT HÅP-SAKEN: Linn-Charlotte har politikken i blodet

Se svarene på spørsmålene vi har stilt alle politikerne nederst i saken.

---

Spørsmål & svar

  • 1.Hva sier du til å bygge ny moské i din ­kommune?
  • – Ja. Men vi har en moské allerede, tror jeg. Vi har en del muslimer her. De bør ha et sted å be.
  • 2. Vil du stramme inn eller liberalisere ­skjenketidene?
  • – Vi har ganske stramme skjenketider. Det ­stenger klokken 02:00. Det er greit, men som universitetsby må vi ha steder unge kan være på kvelden.
  • 3. Hva er ditt klimagrep for å senke utslipp i din kommune?
  • – De største utslippene kommer fra trafikken. Vi må satse på sykkel, gange og et kollektivtilbud som folk faktisk bruker. Vi har busser, men ingen som sitter på dem. Nå begynner vi med en prøveordning som heter «Hent meg». Du melder hvor du er, så henter bussen deg.
  • 4. Færre eller flere flyktninger til Kongsberg?
  • – Flere.
  • 5. Ja eller nei til bindende samarbeid over ­blokkgrensen?
  • – Ja. Da lærer man av hverandre.
  • 6. Vil du tilrettelegge for at religiøse skolelag skal få holde møter i skoletiden?
  • – Det må være greit å samles for å be. Det er ­sikkert noen avveininger. Det kommer litt an på hva det går utover. Det er kjipt om det snarere blir et utenforskap der man holder seg for seg selv. Og ingen bør få bruke skolen som en rekrutterings­arena.
  • 7. Bør kommunen din være raus med midler til kirker og andre religiøse bygg?
  • – Jeg synes det er greit at trossamfunn får støtte i tråd med medlemstall. Vi må ta vare på kulturarven vi har. Selv er jeg ikke døpt og har ikke noe annet religiøst standpunkt enn at naturen for meg er Gud. Men jeg går alltid i kirker hvis jeg er i en ny by. Det er så spesielle, stemningsfulle rom.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje