Kirketakets grøde
Manglerud kirke er den første kirka i Norge med egen takhage. Her kan både bier og folk få mat.
I takhagen i Manglerud kirke bugner det over med jordbærplanter, salater og krydderplanter.
Joakim S. Enger
En knudrete, grå vegg fra 60-tallet er dekket av en ivrig, lysegrønn plante som klatrer seg oppover. Det er en vindrue som smekter seg i den norske sommersola. Oransje valmuer, lilla lavendel og høye, tynne stenger med lilla kjempeverbena er kun et utvalg av plantene i denne hagen. Vi er på taket av Manglerud kirke i Oslo, Norges første kirketakhage.
– Det dukket opp noen ildsjeler som ville gjøre verden grønnere og Manglerud finere. Vi har blitt kjent med nye mennesker, er omringet av plantevekster og venter med spenning til jordbærene er modne, forteller sokneprest Espen Andreas Hasle.
Det var foreningen Senter for bylandbruk som kom med forslaget om å gjøre om den flate delen av kirketaket til en hage. Foreningen er involvert i flere prosjekter i Oslo hvorav Manglerud kirke er en av dem. I hageanlegget står 350 jordbærplanter, 70–80 tomatplanter, i tillegg til ulike krydderplanter, salater og mais. Daniel Stephanek er leder for foreningen Senter for bylandbruk og forteller at det har vært viktig å involvere menneskene i nærmiljøet.
Bestill abonnement her
KJØP