Reportasje

Tårene kommer plutselig, og helt uventet. I sarkofagen foran meg ligger levningene etter den fagre, lyshårende og modige Prinsesse Kristina av Tunsberg, prinsessen som ble født i 1234, og som i en alder av 24 år ble giftet bort til en spansk prins.

Hensikten var å knytte politiske allianser mellom Norge og Spania. Det var nok ikke med lett hjerte Kong Håkon Håkonsson sendte fra seg sin eneste datter, og han satte som en betingelse for ekteskapet at Kristina selv skulle få velge hvem av Kong Alfonso X’s brødre hun skulle gifte seg med. Hun valgte den yngste, don Felipe.

Overalt ble hun mottatt med stor hyllest, og både i norske og spanske skrifter blir hun beskrevet som svært vakker, blond og lys i huden, kunnskapsrik og språkmektig. Hun kom til Burgos julaften 1257, giftet seg i Valladolid den 31. mars 1258, og bosatte seg deretter i Sevilla.

Fire år senere, bare 28 år gammel, dør Prinsesse Kristina. Don Felipe valgte å gravlegge sin kone i Covarrubias. Utenfor rådhuset i byen henger i dag det spanske flagget – og det norske.