Abid Raja kupper overskriftene år etter år

Ukens medieoppstyr om Venstres Abid Q. Raja er bare en ny episode i en lang dramaserie. Han erkjenner selv at det er blitt mye bråk.

Reportasje

Raja omkranset av de viktige mikrofonene har skapt ergrelse blant mange sentrale tillitsfolk, også denne uken. Samtidig er mange også takknemlige for utblåsningen mot Frp og Siv Jensen.

Men der Raja er i ilden ligger det også igjen begeistring, ikke minst blant ungdommer og i ytre grasrotstrøk. Det siste gir en haug lokale presseoppslag.

– Venstre har i alle fall har èn rockestjerne, sukkes det fra en garvet tillitsvalgt etter det triste valget.

Vårt Land har gått igjennom et tiår med Raja, til hendelser der partiapparatet skulle ha regi på landsmøter og prosess. Men plutselig mistet den.

«Mange bråkesaker». 

Raja selv erkjenner at det på en rekke landsmøter har sporet av:

– Jeg har reflektert over dette. Det har vært for mange bråkesaker med meg. Så godt jeg kan har jeg forsøkt å ta lærdom av dette. Jeg føler jeg har vokst mye på de feilene jeg har gjort, sier han.

Han forklarer noe av dette med bakgrunnen: Han var først advokat og entret partiet fra sidelinjen. Ikke fra partiskolen.

– Jeg har tråkket i salaten i mange ganger. Sklidd og forsøkt å reise meg igjen. Jeg har uttrykt til Trine at jeg er lei meg for alle de gangene jeg har tråkket over.

Serien om Raja som hovedperson i oppstyr er lang:

• Sarpsborg april 2010: En første overraskelse fra sidelinjen: Timer etter at Trine Skei Grande var valgt til ny leder i Venstre flokker pressefolk seg rundt Abid Q. Raja i korridoren på landsmøtehotellet.

Raja sjokkerte med å stemme nei til partiets nye innvandringsmanifest. En følelsesladd Raja kalte politikken «visvas» og «naiv». Han angret protesten etterpå, men hendelsen ga nok av overskrifter.

Tre år senere erobret han stortingsmandat fra Akershus – det året Venstre ble støtteparti for den nye Solberg-regjeringen.


• Holmenkollen januar 2017:
Raja overrasker fra sidelinjen. Foran en strategisamling i Holmenkollen lekker et notat han har laget til pressen. Innholdet er krutt: Partiet bør i inn i regjering og før valget samme år ikke blokkere for samarbeid verken med Ap eller Frp.

Ledelsen mister kontroll over regjeringsdebatten. Raja inntok en hovedrolle. Pressen driver saken videre. Måneder etterpå er det alvor.

• Ålesund april 2017: I korridorene før landsmøtestart handler alt om Abid Raja, og ikke det nye partiprogrammet eller resolusjoner. Delegater Vårt Land den gang traff ved frokostbordene var frustrert over forstyrrelsen:

Raja fylte nemlig hele Dagbladets forside med refs av partileder Grande, som selv hadde sjokkert partifolk og det politiske Norge. Dager i forveien hadde hun nemlig truet med å felle Høyre/Frp-regjeringen – for at Venstre skulle ta Frps plass.

Raja slaktet utspillet fra Grande. Presserapportene fra Ålesund handlet om kaos.

• Gardermoen mars 2018: Igjen er Venstre samlet til landsmøte, som nyslått regjeringsparti. Og noe fra sidelinjen skaper ståk.

«Feiringen» av et Venstre med egne statsråder overskygges av en ny runde i pressen om Grande i et svært omtalt trønderbryllup. Spenningen er spesiell og trykket. Partifolk slutter rekkene når pressen borrer i saken.

Men lørdagsettermiddagen smeller det: Raja lar seg intervjue på TV og krever at Grande må forklare seg for partiet. Etter landsmøtemiddagen er det ikke så sprudlende som vanlig. Og ensomt rundt Raja.

• Møterom i Stortinget desember 2018: Raja blir uforskyldt hovedperson i oppstyr partileder Grande selv setter i gang. Grande telefonerer Høyres finanstalsmann Henrik Asheim. Uten at hun visste det, satte Asheim telefonen på høyttaler med Raja og flere andre til stede.

Grande snakker nedsettende om Raja. Nyhetsbildet domineres av «feide» og konflikt mellom de to. For Raja er det hele så tøft at han blir sykmeldt. Men før julehøytiden blir det forsoning mellom de to.

• Hell i Stjørdal, mars 2019: For tredje år på rad er det uro før landsmøtet. Det har vært hyppige presseoppslag om at Abid Raja kan tenke seg å utfordre Grande og posisjonerer seg.

Men noe ledervalg står ikke på dagsorden. Delegater kom for å ha «politisk verksted» før kommunevalget. Men fra Hell er det hyppige TV-innslag om mulig lederstrid.

I korridorene møter Vårt Land laber og merkelig stemning. Noen spøker med at de har god trening i å takle slikt. Halvveis i landsmøtet roer Raja selv dramaet ned i en tidvis følelsesladd tale. Den handler mye om egen, dramatisk oppvekst.

• Sommeren – og ukens drama: Onsdag møter Raja voldsomt presseoppbud. Han er tilbake fra Afrika-reise etter stormen etter utspill om «brun propaganda» og frontkollisjon med Frp. Raja medgir at han kunne brukt begrepet «fremmedgjørende retorikk» i stedet.

Men for Raja har det i ukevis gått i ett. Det ble bare én ukes «uberørt» sommerferie. For han har fartet rundt i landet og møtt lokale partifolk.

Han har vært på stemmefiske i Egersund, familien tok han med. Han ble med lokale partifolk i Stavanger til turistmagneten Prekestolen. I Ullensvang gjestet han Trolltunga og Morellfestivalen. Oppslagene fra sommeren er mange.

– Jeg drar ikke ut for å drive en lederkamp.

—   Abid Q. Raja

Under radaren. 

Reisene opptar ham da han i går møtte Vårt Land etter mediestormen. For det finnes også andre typer oppslag. Han avviser påstandene om at han reiser for å bygge lederkandidatur:

– Jeg drar ikke ut for å drive en lederkamp. I så fall har jeg gjort det siden 2013. Jeg drar ut fordi jeg liker å møte bedrifter og folk. Jeg drives av at jeg kan ikke sitte i Oslo og tro at jeg vet alt.

Men alle besøkene skaper i sum noe annet enn krigstyper fra landsmøter og partiuro.

– Når man summerer de lokale oppslagene, så overgår det VG og de nasjonale oppslagene i NRK. Jeg setter alltid av ti minutter til lokalavisen.

I 2015 syklet han fra Lindesnes til Nordkapp og møtte partifolk. Men drivkraft var også å se landet.

– Jeg vet ikke hvor mange hundre oppslag det skapte, sier han.

Ny kjemi. 

Han møter Vårt Land rett fra møte med Grande. Gamle konflikter er i følge Raja parkert.

– Senest i dag sa jeg at det er deilig at vi er på lag igjen. Vi hadde en vanskelig periode, men fra da bompengekonflikten startet har vi funnet tilbake til den gamle kjemien.

Men etter bråk har Raja tidvis møtt besk kritikk fra anonyme partikilder, både etter landsmøtene og ulike solofremstøt. Han forklarer at slikt sårer.

– Hvordan?

– Jeg fremstår med tykk hud, høy og mørk i ordets forstand. Man tenker gjerne at ingenting går inn på ham. Men når man leser om «anonyme, sentrale kilder», som mener sånn og sånn, ja så smerter det. Kunne de ikke heller kommet på døra eller tatt en kaffe?

Trøtthet i rekkene. 

Etter ukens heftige overskrifter om kaos og krangel med Frp ser tillitsfolk frem til en pause. Mange av dem Vårt Land har snakket med, sier rett ut at de er trøtte etter en slitsom valgkamp og medieuro.

Derfor unngår de omtaler av Rajas siste fremstøt, men er glade for at Frp endelig fikk en utblåsning fra sentralt Venstre-hold. Erfarne folk som var til stede år etter år under de landsmøtene Raja snudde på hodet, er heller ikke ordrike om dette:

– Uro er ikke noe positivt, men engasjementet er jo bra, sier Torgeir Fossli, leder i Telemark og Vestfold Venstre.

Om Raja-effekten har skygget for politikk, svarer Hordalands-leder Åsta Årøen dette:

– Det er vanskelig å si. For evnen hans til å kommunisere med folk, hva han har opplevd i livet sitt skaper jo kontakt med folk. De oppleves åpent og ærlig. Samtidig er det jo et spørsmål om alt som sies er like gjennomtenkt.

«Rocke» partiet. 

Raja selv setter pris på at begrepet «rockestjerne» dukker opp:

– Det er veldig hyggelig å høre at jeg er en rockestjerne. Men for partiets del må Venstre rocke de liberale idealene. Får vi disse ut, får Venstre 10 prosent.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje