16 profiler om Vårt Land

Vi har spurt 16 profiler på det norske tros- og livssynsfeltet om hva Vårt Land betyr for dem.

Reportasje

Her er spørsmålene vi har stilt:

1. Hva er Vårt Land for deg?

2. Hvilken utfordring vil du gi til framtidas Vårt Land?

Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i Dagen

1. Det er den kristne avisen som jeg vokste opp med og har fulgt siden. Da jeg var guttunge, hadde lærerforeldrene mine ikke så veldig god råd, så da fikk de Vårt Land fra kristne bekjente når de hadde lest avisen ferdig. Og det var jeg som hadde oppgaven med å få overlevert brukte Vårt Land på skolen. Jeg har minner av mange turer på hjemvei med en solid bunke svarthvite kristenaviser i skolesekken.

I dag fungerer Vårt Land for meg personlig som en kilde til informasjon og inspirasjon - og iblant irritasjon. Og det er jo sånn en god avis skal virke på sine lesere. I min jobb som Dagen-redaktør har Vårt Land funksjonen som hovedkonkurrent. Da spenner følelsesregisteret mitt fra dyp ergrelse når vi taper konkurransen om en god sak til stor glede over å slå storebror.

2. Det er den samme utfordringen som vi har i Dagen. Å styrke den kristne stemmen i samfunnsdebatten. Der har også Vårt Land en viktig rolle. Og med større ressurser følger også et større ansvar.

Kristin Gunleiksrud Raaum, kirkerådsleder

1. Vårt Land er nødvendig lesning. Hver dag. Kulturstoffet er en kilde til glede og innsikt. Og avisen speiler etter hvert en større bredde i kirkestoffet. At avisen også speiler et mangfold i tros- og livssyn er også en side jeg setter pris på. Vårt Land har etter hvert noen veldig gode side 2-kommentatorer. Disse må jeg ha med meg.

2. Fortsett med satsingen på kulturstoff. Bygg systematisk opp kompetansen på kirkeliv og tro og livssyn. Sørg for at avisen er en nødvendighet for alle som er opptatt av tro, eksistensielle spørsmål, kultur og politikk.

Linda Noor, daglig leder i tenketanken Minotenk

1. For meg er Vårt Land en av Norges mest spennende aviser, fritt for fordummende tabloidsaker og masse interessant innsikt i det flerreligiøse Norge og viktig stoff man ikke vil finne andre steder. Selv om hovedtyngden er på kristen-Norge, er Vårt Land gode på å få frem mangfoldige perspektiver og stemmer.

2. Jeg vil utfordre Vårt Land til å bli enda bedre på få enda mer mangfold blant sine journalister, skribenter og kilder. Gjerne enda mer dekning av kristne flerkulturelle miljøer i Norge, som ellers får lite oppmerksomhet i mediene og som det norske samfunnet generelt kjenner altfor lite til.

Bernt Eidsvig, biskop i Den katolske kirke

1. Vårt Land er den første avisen jeg leser hver morgen, og den eneste jeg «må» lese for å holde meg orientert om norsk kristenliv og relevant debatt. En god avis skal både glede og irritere, og Vårt Land gjør begge deler. Irritasjonen kan skyldes at perspektivet, slik jeg bedømmer det, ofte er for norsk og politisk korrekt. Stort sett gleder ledere og redaksjonelle artikler meg mer enn de gjorde bare for et par år siden.

2. Jeg har et håp om at Den katolske kirke igjen faller innenfor avisens synsrand, og at jeg kan gjenkjenne realitetene i reportasjer og kommentarer. Saklig uenighet har jeg ingen problemer med.

Øystein Gjerme, leder av Pinsebevegelsen

1. Vårt Land er en aktuell og viktig avis, som gir et godt perspektiv på samfunnsdebatten for oss som har et kristent livssyn.

2. Min utfordring til Vårt Land er å være frimodig på det kristne livssynet, i det livssynsåpne samfunnet. Avisen er på sitt beste når den markerer kristen tro og dets plass i samfunnet.

Aud Tønnessen, dekan ved Det teologiske fakultet

1. Jeg leser Vårt Land daglig. For meg som dekan på TF og professor i kirkehistorie er Vårt Land den viktigste dagsavisen for å følge med på det som skjer innen religionsfeltet, og i særdeleshet det som angår kirke, teologi og tros- og livssyn. Videre har avisen tatt store skritt i retning av å bli en viktig kulturavis.

2. Det er ingen annen dagsavis som er i nærheten av å ha tilsvarende samlet kompetanse inne tros- og livssynsfeltet, enten det er innen politikk, kultur eller kirke. Vi trenger en avis som kritisk og konstruktivt bidrar med kunnskapsbasert journalistikk på feltet, og som løfter frem nye stemmer. Å gi rom for yngre, for kvinner, for mangfold vil være viktig, for det kan tydeliggjøre og avdekke spenninger. Vårt Land trengs som en avis som tør å stille kritiske spørsmål om religiøs makt, samtidig som maktperspektivet på religion på ingen måte er det eneste interessante.

Abid Raja, kulturminister (V)

1. Vårt Land løfter kontinuerlig verdispørsmålene på en seriøs og god måte. Jeg har selv et brennende engasjement for dialog og brobygging mellom ulike kulturer, tros- og religionsfrihet er et viktig tema for meg, og disse grunnleggende verdiene gjenkjenner jeg med glede i Vårt Lands journalistiske prosjekt. Jeg setter også pris på at Vårt Land vier spalteplass til religionsfrihet i et internasjonalt perspektiv, religionsforfølgelse er dessverre et omfattende problem globalt.

2. Å være så saklig, velorientert, så velskrevet og allsidig at folk blir nødt til å lese Vårt Land enten de betrakter seg som kristne eller ikke - er like krevende nå som da avisa ble grunnlagt i 1945. 
Vi trenger en avis som Vårt Land, som utrettelig skriver om verdi- og samvittighetsspørsmål, som alltid er dagsaktuell, men samtidig trekker de lange linjene. Vårt Lands journalistikk bidrar til folkeopplysning og dermed til å minske avstanden mellom ulike grupper i samfunnet. Det er viktig for demokratiet i Norge.

Sumaya Jirde Ali, samfunnsdebattant og forfatter

1. Vårt Land er en avis jeg som muslim, debattant og forfatter får stor utbytte av når det kommer til religiøse spørsmål, politikk og litteratur. Særlig Vårt Land-lederen mener jeg ofte er en åpen og fornuftig stemme som tørr å ta tydelige standpunkt i vanskelige debatter.

2. Bodøværingen mener Vårt Land bør skue mer ut- og oppover vårt ganske land.

Petter Myhr, festivaldirektør

1. Som direktør for Olavsfest er jeg avhengig av å lese Vårt Land hver eneste dag. Og jeg gjør det med stor personlig interesse, først og fremst fordi avisen har en rik kulturdekning som er varmesøkende etter det som beveger kunsten, ikke bare det som kunsten beveger. Vårt Land har et eget blikk for det som de fleste andre norske aviser er blinde for: Det vi tror på, det som gir tilværelsen mening.
Hva troen består i, varierer selvsagt fra menneske til menneske. Og mangfoldet i trosoppfatninger øker hele tiden. Vårt Lands utfordring ligger i å finne en god balanse mellom fokus på en gammel, mer kollektiv tro, og en moderne, mer individuell tro.

2. Vårt Land må så klart ha en fot i det gamle og en fot i det nye, men mye vil avhenge av hvilken fot avisen velger å sparke fra med.

Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssyn

1. Jeg opplever Vårt Land som en svært god og seriøs avis på tros- og livssynsfeltet. Jeg opplever journalistene som solide; gode på betraktninger og kommentarer, redelige på sitat, og nysgjerrig og kunnskapsrike.

2. Vårt Land er særlig gode på protestantisk kristendom. Å bli like gode på det bredere tros- og livssynsfeltet, vil være nødvendig. Ikke bare fordi avisen har som mål å være ledende innen religionsjournalistikken, men også fordi utviklingen går i retning av stadig større mangfold på tros- og livssynsfeltet. Det blir også viktig å utvide arbeidet med å dekke nasjonal og internasjonal politikk og makt der religionsperspektiver brukes og misbrukes og der lovverk innskrenket og diskriminerer minoriteter og ikke-troende. Å få styrket religionsmangfoldskompetansen er også nødvendig, ikke minst knyttet til ulike verdispørsmål. En konkret utfordring er å følge opp den nye loven om trossamfunn i implementering og relevans.

Olaug Bollestad, landbruks- og matminister (KrF)

1. Det er viktig at vi har en toneangivende og relevant kristen dagsavis som Vårt Land. Avisen tar utgangspunkt i at troen har en sentral plass i det offentlige ordskiftet. Det heier jeg på!
Vårt Land er en avis jeg har lest nærmest daglig i mange år. Jeg har spesielt mye glede av religionssakene i avisen, de reflekterer et samfunn hvor en stor andel av oss er troende mennesker. Troen vår er viktig for det samfunnet vi lever i og for livene våre. Dette løfter avisen opp på en god måte.

2. Jeg vil utfordre Vårt Land til å ta enda større plass i samfunnsdebatten som en avis som setter viktige verdidebatter og trospolitikk på dagsorden. Avisen må være relevant for livene vi lever i vår tid og fortsatt være en brobygger mellom mennesker slik den har vært til nå.

Olav Fykse Tveit, preses

1. Vårt Land er den viktigaste kjelde til mi forståing av det som skjer i kyrkje og kristenliv, men gir også god innsikt i viktige verdispørsmål, i norsk politikk og til dels i det som skjer i verda elles. I 10 år i Genève var det fint at Vårt Land også var på nett. Må lese Vårt Land kvar dag no. Vårt Land er informerande og til dels bidrar til mi meiningsdanning, og eg set meir og meir pris på kulturstoffet. Særleg den daglege kommentaren til eit kunstverk.

2. Vårt Land må halde fram med sitt spesielle oppdrag å formidle innsiktsfullt om det som er det religiøse liv i Noreg, og ikkje minst om det største religiøse fellesskap og breiaste institusjon og organisasjon her til lands: Den norske kyrkja. Det er viktig for mange, uansett relasjon til Den norske kyrkja.

Sunniva Gylver, prest i Den norske kirke

1. Vårt Land er for meg en viktig kilde til kunnskap, utfordring og refleksjon. Avisen gir rom til et mangfold av stemmer og perspektiver, ikke minst på felt jeg er særskilt engasjert i, som kirke, religion generelt, kultur og (utenriks)politikk. Leserne er engasjerte, noe jeg også merker når jeg selv skriver noe der. Mitt inntrykk er at de siste årenes utvikling og turbulens har blitt brukt på en konstruktiv måte, og at denne 75-åringen er i god form. Gratulerer med dagen!!

2. Min utfordring til framtidens Vårt Land: Fortsett å utvikle kombinasjonen av tydelighet og åpenhet i avisens profil. Dyrk en modig, (selv)kritisk og varm journalistikk.

Trond Enger, generalsekretær i Human-Etisk Forbund

1. Jeg følger med på Vårt Land fordi avisa er best i landet på nyheter om livssynspolitikk og det viktigste som skjer i de kristne miljøene.

2. Norge er allerede et mangfoldig samfunn når det gjelder religion og livssyn, og mangfoldet i befolkningen vil bare øke i årene som kommer. Vårt Land bør derfor bli bedre på å også dekke ikke-kristne trossamfunn og livssynsutviklingen hos den ikke-religiøse majoriteten i Norge.

Silje Kvamme Bjørndal, generalsekretær i KRIK

1. Vårt Land gir informasjon, inspirasjon og tankeføde.

2. Flere grundige gravesaker, færre fast-food saker.

Helge Simonnes, tidligere sjefredaktør i Vårt Land

1. Vårt Land er en daglig kilde til informasjon som jeg ikke får gjennom øvrige mediekanaler. De siste fem årene med Donald Trump viser hvor sterk risiko som er knyttet til religiøst språk og retorikk. Dette trenger vi jevnlig informasjon og påminnelse om. Her har Vårt Land en viktig oppgave.

2. Når jeg har vært sjefredaktør i 25 år i denne avisen, er jeg den som aller mest skal holde meg borte fra å gi råd om hva Vårt Land skal være i fremtiden. Jeg vil heller formidle et ønske: Måtte det går Vårt Land godt! Gratulerer med 75 års-jubileet!

LES FLERE SAKER FRA VÅRT LAND:

• Har du fått med deg Vårt Lands samlivsspalte? Her kan du alle lese alle svarene til ekspertene
• Har du lest historien om «Filip» og «Sofia» som valgte bort sin egen sønn, og så valgte å begrave ham?
• Når Britt slutter som prest, vil menighetsrådslederen heller ansette en mann

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje