Krisene ingen snakker om

Kamerun topper for andre år på rad Flyktninghjelpens liste over verdens mest neglisjerte kriser.

Reportasje

Hverdagen til millioner av mennesker i land som du sjelden leser om i media, preges av sultkatastrofer, terror, borgerkrig og politiske spenninger.

– Afrika er uten tvil overrepresentert på denne lista, med 9 av 10 land, sier Kari Eliassen i Flyktninghjelpen som har utarbeidet rapporten Verdens mest neglisjerte flyktningkriser.

Flyktninghjelpen lager årlig en liste over de glemte krisene. Denne er basert på situasjonen i 2019.

Eliassen tror noe av grunnen til at en ikke hører mye om krisene, er at folk kanskje er blitt vant til at det er humanitære kriser i Afrika.

– Det kan også hende at det er vanskelig å mobilisere støtte til kriser i land som virker langt borte, og hvor de ikke ser ut som oss.

Eliassen forteller at til tross for at det kan virke som de humanitære krisene har vart lenge, har det de senere årene  vært et økende behov for humanitær bistand.

Flyktninghjelpen har reell tro på at det går an å endre konflikt, blant annet gjennom press på de politiske partene.

– Se for eksempel til Elfenbenskysten. I 2012 var det full borgerkrig, men i nå er det fredelig og landet har økonomisk vekst, sier Eliassen.

LES OGSÅ OM: Her er nok en trist liste der ett kontinent dominerer

---

Flyktningkriser

  • • Hvert år lager Flyktninghjelpen en liste over de ti mest neglisjerte flyktningkrisene i verden
  • • Målet er å gi disse krisene mer oppmerksomhet.
  • • Årets liste er basert på situasjonen i 2019.
  • • Les hele rapporten her.

---

1. Kamerun

Krisen i Kamerun er sammensatt. Det er særlig tre ulike kriser som herjer i landet samtidig.
– Situasjonen har forverret seg betraktelig de siste åra. I nord er det flere væpna grupper som herjer, den som de fleste har hørt om er Boko Haram, som ofte forbindes mest med Nigeria.

I den engelskspråklige delen i vest er det en stor, politisk krise.

– Helt siden frigjøringen fra Frankrikes kolonimakt har det vært konflikt mellom den fransktalende og engelsktalende delen. Konflikten eskalerte i 2016, sier Eliassen.

– Kravet om uavhengighet blusset opp igjen da de franske sentralmyndighetene sendte frankofone dommere og lærere inn den engelskspråklige delen. Det ble svært dårlig mottatt.

Eliassen forteller at dette først ble møtt med store, fredlige demonstrasjoner, men det ble slått hardt ned på av militæret.

– Nå er det nærmest en borgerkrig. Det forekommer kollektiv avstraffelse ved blant annet å brenne landsbyer. Det har ført til at det er mange interne flyktninger og et stort antall mennesker lever i kummerlige kår.

Ettersom finansieringen er lav og usikkerheten gjør at det ofte er vanskelig å komme til, er det nå enorme behov, som de ikke klarer å møte.

– Dette høres teknokratisk ut, men helt reelt betyr det at veldig mange mennesker ikke får den livsnødvendige hjelpen de har behov for, sier Eliassen.

Krisen i den engelskspråkelige delen av Kamerun har ført 700 000 mennesker bort fra sine hjem. I tillegg har Kamerun tatt imot nærmere 300 000 flyktninger fra Den sentralafrikanske republikk, noe som gir store utfordringer i seg selv.

2. D.R. Kongo

– Kongo er et annet land hvor det nesten alltid er krise stadig nye kriser og konflikter kommer til.

Faren er stor for at det internasjonale miljøet og donorer blir slitne og mister mot til å presse på for endringer.
Bare i 2019 var det 1,7 millioner mennesker som flyktet fra vold i Kongo, ifølge rapporten.

Norge får nå ambassade i Kongo. Det tror Eliassen at kan skape et større engasjement i Norge for konfliktene.
– Når Norge er med i Sikkerhetsrådet, så vi kan håpe at det muligens øke det politiske presset for konfliktløsing også her.

3. Burkina Faso

– Burkina Faso er en nykommer på lista. Tidligere var landet fredelig, men de siste årene har konflikt fra nabolandet Mali spredt seg inn i landet. Det var myndighetene lite forberedt på og de har lite kontroll, forteller Kari Eliassen.

Det er dokumentert stygge overgrep overfor befolkningen fra begge sider i konflikten, og at mange flykter sørover i frykt for hva som kan skje videre. Tidligere i år hadde tallet på fordrevne økt til over 900 000 internt fordrevne i landet, noe som er nært en tidobling fra året før.

Ekspertene anslår at det ved slutten av 2019 var to millioner som trenger livreddende hjelp. Særlig er matbehovet stort.

Les om flere av de neglisjerte krisene lengre ned i saken.

Alle er like mye verdt

– Hvordan kan folk flest engasjere seg for de glemte krisene?

– Det viktigste en gjør er å innhente kunnskap. Jo mer en vet, jo mer forstår en.

Eliassen sier at det kan være vanskelig å forstå de store tallene som presenteres i en slik rapport.

– Når en vet mer, forstår en bedre hva disse krise betyr for enkeltmenneskene bak tallene.

Et prosjekt med yrkesopplæring for unge gutter i Kasai i Kongo, er et godt eksempel på at arbeidet Flyktninghjelpen utgjør en forskjell.

– Livet til de guttene er blitt en million ganger bedre. Det er lite i den store sammenheng, men for dem betyr det alt.

– Det er derfor vi må bry oss om krisene og menneskene som vi ikke ser. Vi må holde fast ved at de er like mye verdt.

4. Burundi

I Burundi har det pågått politisk krise og konflikt i mange år. Økonomien i landet har kollapset den humanitære krisen er stor.
I 2019 fikk åtte millioner av landets 11 millioner innbyggere malaria. Det fikk nesten ingen internasjonal oppmerksomhet.

5. Venezuela

Hele 2019 var preget av daglige massedemonstrasjoner i hovedstaden Caracas. Spenningen mellom regjeringen og opposisjonen forblir uløst.

Økonomien har stått i fritt fall de siste sju åra. Det har ført til en inflasjon som gjør at store deler av befolkningen ikke har råd til grunnleggende varer.

6. Mali

Konfliktene i Mali har det siste året blitt mer intens og bredt om seg i større deler av landet. Landsbyer har blitt brutalt herjet av vold.

7. Sør-Sudan

Fredsavtalen fra 2018 ført til mer stabilitet i store deler av landet. Noen steder i landet er derimot fremdeles herjet av konflikt. Både flom og konflikt har ført til at omfanget av sult nå er rekordhøyt.

8. Nigeria

Konflikten mellom Boko Haram og regjeringsmaktene har vedvart i et tiår, men det er ingen tegn på fred. Mange sivile er fanget i kryssilden. I tillegg har klimaendringer lagt store deler av landet tørt og har ført flere på flukt fra sine hjem.

9. Den sentralafrikanske republikk

Over halvparten av befolkningen i landet trenger humanitær hjelp. Til tross for ny regjering og fredsavtale i 2019, er 70% av landet utenfor regjeringens kontroll. Sivile blir utsatt for ekstrem vold og hjelpeorganisasjonene får ikke bevege seg fritt i landet. Mange har flyktet til naboland, som Kamerun.

10. Niger

Landet ble i 2019 rammet av konflikter, klimaendringer og kronisk sult. Konfliktene som preger hele Sahel-området, påvirker også Niger i stor grad. 1,6 millioner mennesker er truet på livet av matmangel.

LES MER HER:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje