Nord-Europas største julekrybbe er 48 kvadratmeter og står foran Bragernes kirke i Drammen

– Julekrybben er et samlende symbol for både menigheten og folket i Drammen, sier Christian Gervin.

Reportasje

Pynter du til jul, sier du? Bragernes menighet i Drammen gjør mer ut av det med Nord-Europas største julekrybbe.
– Vi kunne ikke gjort dette uten at menigheten sluttet opp om prosjektet, sier Lars Hansen Skagestad, sokneprest i Bragernes menighet i Drammen og primus motor bak julekrybben.

De fleste menigheter liker å pynte litt ekstra i jula. Bragernes menighet har tatt julepynten til ett nytt nivå. Siden 2016 har menigheten oppført Nord-Europas største julekrybbe foran Bragernes kirke – hovedkirken i Drammen. I disse dager ferdigstilles den 48 kvadratmeter store julekrybben til åpningen første søndag i advent.
– Julekrybben gir meg samme følelse som julegrantenningen på Trafalgar Square, sier Christen Gervin, frivillig og medlem av Bragernes menighet.

Inspirasjon fra Spania

Inspirert av tiden som sjømannsprest i Spania, lanserte nyansatte Skagestad i 2015 ideen til menighetsrådet om en stor, utendørs julekrybbe. Ifølge Skagestad er julekrybber et vanlig syn i spanske byer, særlig foran lokale kirker eller byens katedral.

– Menighetsrådet var positiv og syntes krybben løftet frem det sentrale ved juletiden. De mente vi kunne gjøre noe lignende foran hovedkirken i Drammen. Også den lokale adventfestivalen syntes det var en bra idé, sier han.
Figurene til krybben og utformingen er laget av en lokal familiebedrift i Spania, som hvert år har reist til Norge for å oppføre figurene.

Støtten fra Bragernes menighet har vært avgjørende for prosjektet, ifølge Skagestad. Blant annet har menigheten bidratt som vakter og å sette krybben i stand. En av dem er Gervin, som deltar som frivillig fjerde året på rad. Forrige uke hjalp han til med å oppføre benene og gulvet.


– Det krever en enorm innsats å sette opp krybben, sier Gervin.
Han mener det derfor er viktig at menigheten stiller opp, men trekker også frem at julekrybben engasjerer hele byen.

Rammen ble bygget av elever fra en lokal videregående skole. Også lokale håndverkere har bidratt til prosjektet.
– Julekrybben er et samlende symbol for både menigheten og folket i Drammen, sier Gervin.

---

Julekrybben i Drammen

  • Julekrybben ble oppført for første gang i 2016.
    Den er 48 kvadratmeter og består av rundt 150 figurer. 15 av dem er motoriserte.
    Figurene er håndlaget av en lokal familiebedrift i Spania.
    Prislappen for hele julekrybben ligger på rundt 300.000 kroner.

---

Sokneprest Skagestad var ansvarlig for å utforme «den pedagogiske vandringen», som tar barn igjennom juleevangeliet fra engelens åpenbaring til Maria, vandringen fra Nasaret til Betlehem, gjetere og de tre vise menn på besøk i krybben og tilslutt: Flukten til Egypt.
– Hele krybben består av omlag 150 figurer, der 15 av dem er motoriserte installasjoner, noe som gjør krybbevandringen til en spennende opplevelse for små og store, sier han.
– Hvor mye koster julekrybben?
– Den kostet nok en del, kanskje rundt 300.000. Rammen kostet nok halvparten, det samme gjelder figurene som er håndlaget.

Vi har også noen tusen i driftsutgifter hvert år. Julekrybben står utendørs, og da må vi sikre den mot vind og vær.. Julekrybben står utendørs, og da må vi sikre den mot vind og vær.
– Hvorfor bruke penger på julekrybbe i stedet for menighetsarbeid?

– Julekrybben gir oss en kunstnerisk prekestol som står ute i fem-seks uker. Bare i adventsesongen er det 7000 til 8000 personer innom. De får se hele julefortellingen fra engelen kommer til Maria, til de tre vise menn. Kvalitet og tilgjengelighet koster, men vi synes det er vel verdt pengene, sier soknepresten.


Skagestad er mer enn villig til å strekke ut en hjelpende hånd til menigheter bitt av julekrybbe-basillen:
– Vi har gjort oss noen erfaringer underveis, og vi bistår gjerne andre som ønsker å lage noe lignende. Ta gjerne kontakt med meg, så skal jeg formidle informasjonen videre, sier han.

Her kan du lese flere saker fra Vårt Land om julekrybber:

• I Spania har de gjort julekrybbetradisjonen til kunst
• Ønske om ny julekrybbe endte i glassmaleri og altertavle i glass
• Hjemme hos julekrybbesamler Berit Aalborg er himlens kongesønn både brun, gul og grå.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje