Verste flom på 50 år rammer ikonisk kirke

Et av Venezias viktigste landemerker – Markuskirken – er hard rammet av flommen som har rammet byen.

Reportasje

En talsmann for kirkerådet sier at kun fem ganger tidligere i kirkens lange historie har den vært utsatt for så omfattende vannmasser. Og tre av disse oversvømmelsene har skjedd de siste 20 årene, noe talsmannen finner ytterst bekymringsfullt. Byggingen av kirken startet i år 828.

Ordfører Luigi Brugnaro sier at byens berømte landemerke har fått «alvorlige skader». Krypten er helt oversvømmet og man frykter at selve grunnmuren i kirken er skadet.
Bilder fra nyhetsbyrå viser ansatte som prøver å redde benker og annet fra vannmassene.

Det er bare én gang tidligere i moderne tid at vannstanden (acqua alta) har vært så høy i den italienske byen, og det var i november i 1966. Den gang steg vannet 1,94 meter.
Denne gang er det storm og kraftige regnskyll i tillegg til høyt tidevann som har forårsaket rekordflommen.

· LES MER OM FLOMMEN: Verste oversvømmelse i Venezia på over 50 år

Ordføreren: Det er en katastrofe

Vannet har steget jevnt denne uken og kan nå 1,6 meter over normalt nivå, melder nyhetsbyråene. Fredag stengte byen ordfører Markusplassen, den store plassen foran kirken, som nå er oversvømmet.

– Jeg er nødt til å stenge plassen for å unngå helserisiko for innbyggerne. Det er en katastrofe, sier ordfører Luigi Brugnaro fredag formiddag.

Storflommen har steget jevnt tre dager på rad, og er ventet å dekke store deler av Venezia fredag. Onsdag sto om lag 90 prosent av byen under vann, som følge av den verste flommen på over 50 år. Da sto vannet 1,87 meter over normalnivå.

Skader for 1 milliard kroner

Vannet har de siste dagene skapt store ødeleggelser i byen. Brugnaro anslår at vannet har påført skader for om lag 1 milliard euro.
– Vi har ødelagt Venezia, sier ordfører Luigi Brugnaro.
Torsdag beskrev Italias statsminister Giuseppe Conte situasjonen som «et stikk i hjertet av landet» og erklærte unntakstilstand i byen. Regjeringen har også gitt en nødbevilgning på 20 millioner euro for å håndtere flommen.
Marerittet startet onsdag: Gondoler og småbåter var blitt feid opp på kaiene, og turister med vadestøvler til langt opp på låret prøve å redde kofferter fra vannmassene. Kirker, kjellere, museer og sårbare fundamenter på uerstattelige bygninger hadde vann nesten to meter over normalnivå.

En flomskjerm vill hindret flom – men er forsinket

Butikk- og restauranteiere på Markusplassen og på breddene langs Canal Grande raser mot «korrupte» politikere som ennå ikke har klart å få på plass den mye omtalte og for lengst påbegynte flomskjermen (MOSE), et sinnrikt og gigantisk system av 78 store porter som skal reise seg fra bunnen av lagunen og stenge det voksende tidevannet ute.

Prosjektet ble påbegynt i 2003, men er rammet av en enorm kostnadssprekk, korrupsjonsskandaler og forsinkelser. Nå frykter ingeniørene at deler av anlegget har rustet fast og er ubrukelig. Foreløpig er regningen på seks milliarder euro.

Sa nei til klimatiltak før de ble våte på beina

Regionrådet for Venezia fikk seg en fuktig overraskelse tirsdag kveld. De var samlet i lokalene sine like ved Grand kanal for å ta stilling til om de trengte å sette i verk klimatiltak. Nei, sa flertallet av partiene. To minutter etter at flertallet av Ligaen, Italias brødre og Forza Italia hadde avgjort spørsmålet, flommet vannet inn over gulvet i lokalene, ifølge CNN.

Ordfører Luigi Brugnaro mener det er nettopp klimaendringene som er skyld i rekordflommen i byen.

– Dette er effekten av klimaendringer. Kostnadene vil bli høye, sa ordføreren, som ba regjeringen lytte til det han sier.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje