Kirkens medlemmer er uenig med biskopene

Kun 3 prosent av Den norske kirkes medlemmer er helt enig med kirkens offentlige uttalelser. Nesten halvparten av medlemmene vil åpne for aktiv dødshjelp.

Reportasje

– Vi skal ikke la oss styre av at kirkens medlemmer er uenige med oss. Vi som biskoper har gitt et løfte om at vi skal forkynne evangeliet og fremme kirkens tro og bekjennelse. Det er der vår lojalitet ligger, sier Halvor Nordhaug, biskop i Bjørgvin.

Før helgen publiserte Den norske kirke (Dnk) sin egen medlemsundersøkelse, utført av markedsanalysebyrået Opinion. Undersøkelsen er gjort for at kirken skal bli bedre kjent med medlemmene sine. Den viser blant annet at 14 prosent av kirkens medlemmer sier de er helt uenige med kirken når den uttaler seg offentlig. Kun 3 prosent sier de er helt enig med kirken når den uttaler seg.

– Det er bra, det. Generelt er det alltid interessant å få kartlagt medlemmenes holdninger, men kirken kan ikke styre etter hva et flertall av våre medlemmer måtte mene til enhver tid, sier Nordhaug, som ikke er overrasket over funnene.

Nesten halvparten er for aktiv dødshjelp

Medlemmenes verdisyn er blant de større kategoriene undersøkelsen kartlegger. Her har respondentene svart på hva de mener om større samfunnsspørsmål som klima, fattigdom, flyktninger, aktiv dødshjelp, svart arbeid, bistand og søndagsåpne butikker.

Funnene viser at det er størst enighet om at klimakrise og fattigdom er viktige saker, men når det kommer til spørsmålet om Norge bør åpne for aktiv dødshjelp, er svarene i mindre grad på linje med det som har vært kirkens syn: 46 prosent av kirkens medlemmer er for.

– Det var det mest overraskende funnet for meg. Jeg vil tro biskopene har et restriktivt forhold til aktiv dødshjelp. Det er i alle fall min posisjon, selv om jeg ser at dette innebærer mange krevende avveininger, sier preses Helga Haugland Byfuglien.

Nordhaug er enda tydeligere i sin tale:

– Jeg er veldig tydelig motstander av å endre på lovverket vi har. Jeg mener det går en klar grense mellom lindrende behandling og en livsavsluttende behandling, sier Bjørgvin-biskopen.

Sist gang aktiv dødshjelp var fremmet som sak, var på Kirkemøtet i 1998, og da ble det enstemmig avvist. Både Nordhaug og Byfuglien mener det kan være aktuelt å ta temaet opp igjen. Biskop i Hamar Solveig Fiske sier hun er imot aktiv dødshjelp, men synes også funnene utfordrer.

– Resultatene fra medlemsundersøkelsen utfordrer oss til å sørge for gode behandlingstilbud til alvorlig syke og døende, sier Fiske.

Nordhaug mener noen av de tingene kirken mener, vil være kontroversielt.

– Men vi må stå for det vi mener er rett likevel. Det være seg aktiv dødshjelp, klima eller flyktningspørsmålet, sier Nordhaug.

---

Medlemsundersøkelse for Den norske kirke

  • En webundersøkelse gjort på oppdrag for Den norske kirke ved Kirkerådet, utført av markedsanalysebyrået Opinion.
  • Respondentene er medlemmer i kirken og 15 år eller eldre. Utvalget er trukket fra Norstatpanelet.
  • Undersøkelsen spør om blant annet holdninger og erfaringer knyttet til kirken.
  • Datainnsamlingen er gjennomført i perioden fra 5. april t.o.m. 2. mai 2019.
  • Utvalget er representativt. 4606 respondenter har svart på undersøkelsen. 3016 av dem er medlem i kirken.

---

Vil ta imot færre flyktninger

Tallene fra medlemsundersøkelsen viser også at 40 prosent av kirkens medlemmer mener Norge bør ta imot færre flyktninger. 32 prosent er uenig.

– Undersøkelsen sier ikke noe om begrunnelsen for dette. Det er viktig for meg å lytte til de underliggende begrunnelsene for et slikt ståsted, sier Fiske.

Når det er sagt, er hun opptatt av å peke på flyktninger som mennesker med rettigheter.

– For meg er grunntonen å løfte fram menneskeverd og rettferdighet også for disse. Det er viktig å lytte til kirkens medlemmer, men det kan ikke gå på bekostning av kampen for rettferdighet, sier Fiske.

Norske biskoper har tidligere fått kritikk for å framstå «for venstrevridd» i denne type spørsmål. Stortingsrepresentant for Høyre, Stefan Heggelund, har vært en av kritikerne.

– Prester og biskopene burde merke seg hvor få som helt kan stille seg bak ulike politiske utspill kirken har. Det blir problematisk når kirken går langt inn i debatter om konkrete politiske virkemidler, fordi her vil det være politiske uenigheter blant kirkens medlemmer, sier Heggelund.

Har ikke kunnet delta i bønn

Han forteller at han har vært i gudstjenester der han ikke har kunne tatt del i felles bønn i menigheten, fordi han var uenig i det politiske standpunktet presten ba for. Da er det krevende å bygge trosfellesskap, mener Heggelund.

– Kirken skal utfordre oss. Det ligger i kirkens natur. Samtidig bør kirken merke seg denne undersøkelsen, og vokte seg for å bli et meningsfellesskap framfor et trosfellesskap, slik Trond Bakkevig formulerte det så godt, sier stortingsrepresentanten.

Preses mener det ikke ville vært troverdig om kirkens lederskap skulle tilpasset seg folkemeningen.

– Jeg tror at i enhver stor folkelig organisasjon vil lederskapet ha en mer tydelig og ofte mer radikal profil enn tverrsnittet av medlemmene. Funnene avspeiler at Den norske kirke er en folkekirke med så bred medlemsmasse at undersøkelsen viser mangfoldet i samfunnet vårt, sier Byfuglien.

Vil ikke ha søndagsåpne butikker

Kirkens medlemmer er heller ikke samstemte når det kommer til å være tilbøyelig til å bryte loven: 66 prosent sier at å betale svart er umoralsk.

– Det viser at en tredjedel har en svikt i skattemoralen. Det er å si ja til å ta penger fra fellesskapet. Det synes jeg kanskje vi skal snakke litt mer om, mener Halvor Nordhaug.

35 prosent av kirkens medlemmer mener det bør åpnes for søndagsåpne butikker. 44 prosent sier de er uenig.

– Det er gledelig at det ikke flere er for, sier biskop Nordhaug.

LES MER OM DEN NORSKE KIRKE OG VERDISPØRSMÅL:

• Tre av fire kirkemedlemmer sier de tror på Gud.

• – Det går fint an å være kristen og likevel mene at aktiv dødshjelp bør være lov, sier filosof Ole Martin Moen.

• Biskop Solveig Fiske kritiserer bompengefokuset for å være inhumant.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje