– Ingen bryter frivillig opp hjemmet

Mange meldte seg som besøksforeldre for Khanh Thanh Nguyen.

Reportasje

Les mer om Khanh Thanh Nguyens historie i kartet lenger nede i artikkelen!

– Noen dro tilbake til Vietnam senere. Av oss åtte som ble igjen i Norge, har alle gode utdannelser og jobber. Og det selv om vi har hatt et dobbelt handikap – både funksjonshemmet og utlending, sier Khanh Thanh Nguyen.

Med vante bevegelser manøvrerer han rullestolen ut på kjøkkenet, der benken er senket så den passer ham. Kona Mari Ann Berg serverer saft av plommer fra naboens hage, de møttes da de studerte. Ved kjøkkenbordet sitter også dattera Lan Marie Nguyen Berg. De siste dagene har hun gått i seiersrus etter å ha kommet inn i bystyret i Oslo som følge av Miljøpartiet De Grønnes brakvalg.

LES OGSÅ: Bodd i Norge i 59 år – føler seg ungarsk

Teknisk sett er farens hennes ikke flyktning. Han ble hentet for medisinsk behandling. Men han reiste fra et Vietnam i flammer hvor ingen stridende gikk av veien for å drepe både kvinner og barn.

Ofte glemt

– Noen her i landet jobbet hardt for å få pappa til Norge. Det er rart å tenke på at de var avgjørende for den familien vi har i dag, sier hun.

Etter intervjuet skal hun inn til Oslo for å snakke med sine partikolleger. Miljøpartiet er i en vippeposisjon i hovedstaden. Berg kommer til å være en sentral aktør i en by som opplever stor tilstrømming av flyktninger. Selv har hun allerede vært ute og delt ut egenbakte boller utenfor Politiets Utlendingsenhet på Tøyen.

– Alle som kommer har en historie. Det blir ofte glemt i de store massene med mennesker. Vi trenger å løfte fram at alle flyktninger har familie, drømmer, opplevelser og muligheter, sier hun.

LES OGSÅ: En gategutt i Det hvite hus

Oppegård

I stua på Oppegård henger det flere kunstverk av en vietnamesisk kunstner som kom med samme fly som faren. Som liten fikk hun høre mange historier om barndommens hans i Vietnam.

– Det ga meg et lite innblikk i hvordan det var å vokse opp der, selv om det var umulig å forstå for meg som har vokst opp her i trygge Norge. Jeg har lært av ham at det aller viktigste for alle mennesker er å føle et genuint vennskap og inkludering. Det er vanskelig å styre politisk, sier hun.

Berg løper videre, og Nguyen sitter igjen med foldede hender. Han roser nordmennene som møtte ham på Viethjem, huset som ble bygget for de funkjsjonshemmede vietnambarna, på begynnelsen av 1970-tallet.

– Mange på Nesodden meldte seg som besøksforeldre. Fra skolen og nabolaget kom det barn som ville leke eller gjøre lekser med oss. De var oppriktig interesserte, og vi fikk ikke en kunstig opplevelse av at de følte de måtte ta seg av oss, sier han.

– Hva var det vanskeligste for deg på den tiden?

– Språket. Vi kunne bare vietnamesisk, så vi fikk en vietnamesisk student fra Paris til å lære oss et slags engelsk, og via det lærte vi norsk, sier han.

Artikkelen fortsetter etter kartet!

Verge

Viethjem fikk penger fra Sosialdepartementet, og en bestyrer og en husmor sørget for at barna hadde det godt. Nguyen bodde der til han var ferdig med gymnaset i 1978. Deretter gikk han på Nansenskolen på Lillehammer før han begynte på universitetet. Det endte med et hovedfag i statsvitenskap og en jobb i UDI der han avanserte til seniorrådgiver.

60-åringen er i dag engasjert i Framtiden i våre hender og SV. Han har dessuten vært verge for flere mindreårige gutter fra Afghanistan. Nguyen er glad for at nordmenns engasjement for flyktninger er i ferd med å endre seg.

– Det er en god reaksjon på den kalde, politiske holdningen som spesielt Frp har stått for. Lenge har kalkulatoren avgjort hvordan man skal møte mennesker. Det var det ikke snakk om da jeg ble hentet til Norge. Jeg har lest meg opp i ettertid, og alt handlet bare om å hjelpe andre, sier Nguyen.

– Med din erfaring, hva er det viktigste nordmenn kan gjøre for flyktningene som nå kommer?

– Det er å engasjere seg lokalt. Åpne huset, være flyktningguide, drikke kaffe sammen, snakke om livet. Det viktigste er at flyktningene som har reist langt føler seg velkommen. Det er ingen som frivillig bryter opp fra sitt hjem.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje