ÅPENHJERTIG:

Egil Grandhagen har kreft og trolig kort tid igjen å leve: – Jeg har kjempet litt med Gud

Den tidligere misjonstoppen Egil Grandhagen (72) er sterkt svekket av sykdom. For to uker siden klarte han likevel å samle krefter og spille inn et digitalt Kristi Himmelfartsstevne sammen med Per Arne Dahl. Der snakker han ut om et rikt liv dedikert til misjon, men også hans opplevelse av Gud som fraværende i sykdommen.

– Det er cirka tre år siden jeg fikk diagnosen. Da skjønte vi at det er de små stundene som teller, og det har vi prøvd å praktisere gjennom disse årene, sier Egil Grandhagen, tidligere generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) gjennom 19 år på 1980- og 90-tallet.

###

I et intervju med biskop emeritus i Den norske kirke Per Arne Dahl snakker Grandhagen ut om sin tro og sitt lange liv i misjonens tjeneste sammen med kona Solveig, men også om kreftsykdommen som det seneste halvåret har satt stadig sterkere preg på hverdagen. Den tidligere NLM-toppen får i disse dager lindrende behandling på sykehjem, og har trolig kort tid igjen å leve.

I slutten av april hadde han imidlertid krefter nok til å la Dahl få intervjue ham på ekteparets husmannsgård på Fluberg i Oppland. Dit flyttet Egil og Solveig for åtte år siden, og Vårt Land skrev for et par år siden om gleden deres over tid til stillhet, tidebønn og sagbruk. Omgitt av skog har de også et kårhus der oppe, og har tilbudt gratis opphold for den som ønsker seg noen dager med hvile, stillhet, bønn og samtaler.

Intervjuet med Grandhagen skal vises på Facebook-siden til Dahl på torsdag klokken 20, som et Kristi himmelfart-stevne på nett. Også Vårt Land kommer til å sende programmet.

Smertefull opplevelse

Den tidligere misjonstoppen veksler mellom humor og dirrende alvor når han til Dahl forteller om livet på skogsgården. Livet ble svært annerledes etter hvert som sykdommen har tappet ham for krefter.

– I dag er det Solveig som tar alt ansvaret både inne og ute på gården, mens vi tidligere hadde en veldig fin fordeling. Men Solveig er veldig på linje med hønene, bortsett fra én som stakk av i går, sier Grandhagen i intervjuet og smiler.

På grunn av helsetilstanden hans, som ble forverret rundt juletider, har ekteparet sett seg nødt til å ta flere grep det siste halvåret. Jakthunden deres Bajas har de måttet omplassere. Nylig solgte de gården, til fordel for en leilighet i Hov sentrum.

– Så på dette stedet har dere både opplevd de store gleder og gylne øyeblikk, men også sorgen og vemodet over å gi fra seg noe som dere har investert så mye i, kommenterer Dahl i intervjuet.

– Ja, det er riktig. Det har vært begge deler, og kristenlivet er vel slik. Jeg har en trygg tro på Jesus. Det som gjør meg til en kristen er noe som skjedde utenom meg selv, sier Grandhagen, som kommer med en betroelse:

– Men i denne tiden har jeg kjempet litt med Gud, forteller han, tydelig berørt.

– En gang sa jeg til ham: «Gud, hvorfor sover du? Har du glemt meg?» Det er på en måte smertefullt å være der. Men jeg har opplevd at Gud har tatt vare på oss videre, sånn at vi har fått muligheten til å gjøre de grepene som er nødvendige når denne type sykdom oppstår.

###
Oppe i Øvre Bergegarda i Fluberg 500 meter over havet har Egil og Solveig Grandhagen de siste åtte årene hatt tilhold på en gård. Nylig ble gården solgt. Foto: Erlend Berge

– Ærlig og sann

Opplevelsen utdyper han nærmere i intervjuet, og er en sekvens som har gjort inntrykk på Per Arne Dahl.

– Jeg ble veldig berørt av Egils ærlighet om Guds fravær og samtidig klippetroen på Jesus som korsfestet og oppstanden. Denne samtalen ble ikke noe juggel, men ærlig og sann, sier Dahl til Vårt Land.

Da intervjuet ble gjennomført var Grandhagen sterkt svekket av kreftsykdommen.

– Han brukte for eksempel gåstol og orket ikke å spise. Når jeg visste hvor mye det kostet ham å være med på dette, så fylles jeg med takknemlighet og ærbødighet.

Ideen til samtalen med Grandhagen fikk Dahl for om lag én måned siden. Egentlig hadde Dahl takket ja til å være gjestetaler under det årlige Kristi Himmelfartsstevnet til NLM og Normisjon på bedehuset på Dokka. Der er ekteparet Grandhagen aktive. Men så kom koronaviruset og store samlinger ble forbudt. Også Grandhagens helse ble en brems.

###

Men i stedet for å avlyse stevnet, foreslo altså Dahl å flytte det til stua til Egil og Solveig, filme det og legge det ut på Facebook. Avgjørende hjelp til gjennomføringen fikk han av Stian Tveit, som er både musiker og tekniker.

Med Grandhagens høyst uvisse levetid, ble det naturlig å lage et innhold vinklet på tros- og livshistorien hans. Ved å legge programmet ut på nett, er håpet å kunne nå ut til noen av de mange som ekteparet har blitt kjent med gjennom et langt liv i Misjonssambandets tjeneste. Kanskje som hans siste hilsen til dem.

Samlende misjonsleder

I tillegg til å lede Norges største misjonsselskap gjennom nesten to tiår, har Grandhagen vært assisterende generalsekretær i NLM under generalen før ham. Årene ­etter toppstillingene i organisasjonen jobbet han som lærer­ og veileder ved Fjellhaug internasjonale høg­skole i Oslo.

– Ekteparet har ikke barn, men de har etterlatt seg så utrolig mye godt. Egil har fremstått som en veldig samlende misjonsleder. Han har vært opptatt av de viktige tingene, sier Dahl, som personlig kjenner Grandhagen fra tenårene på Kolbotn.

I programmet har de også fått med seg Cecilie Shilling som solist og Stian Tveit på piano. Det vil bli tatt opp en Vipps-kollekt til NLMs misjonsarbeid i Mongolia, som Grandhagen i sin tid var med på å starte opp.

Vårt Land har vært i kontakt med ekteparet Grandhagen, som har gitt avisen tillatelse til å gjengi deler av intervjuet.

LES MER:

Etter mange år i misjonssambandets ­tjeneste, flyttet Solveig og Egil ­Grandhagen til stillhet, tidebønn og sagbruk på en ­skogsgård i Oppland.

---

Egil Grandhagen

  • Egil Grandhagen (72) var generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband fra 1982 til 2001.
  • Årene ­etter jobbet han som lærer­ og veileder ved Fjellhaug internasjonale høg­skole.
  • Han har teolog­utdannelse og offiserskole fra Forsvaret.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion