Religion

Ville ikke gi Ungdom i Oppdrag tilskudd på grunn av homofilisyn. Nå har kommunen snudd

Skien kommune mente at Ungdom i Oppdrag ikke var åpne for allmennheten. Etter at klagen deres ble behandlet, får de likevel tilskuddet de søkte om.

– Vi er glad for at kommunen har lyttet til oss og gitt oss gehør i denne saken, sier Britt Solveig Spilde, leder for Ungdom i Oppdrag (UIO) Skien.

Fredag bestemte politikere i Skien at misjonsorganisasjonen UIO skal få refundert 124.000 kroner i VAR-avgift. Dermed er en lang debatt avgjort.

– Økonomisk er dette en god ting for oss. Rent prinsipielt har det også vært viktig for oss at ikke vår teologiske mening og praksis skal bli diskvalifisert eller stemplet som diskriminerende. Hvis vi hadde behandlet mennesker ufint så burde det bli undersøkt, men det ville vært dumt om kommunen blandet seg inn i en ærlig teologisk praksis, sier Spilde, som har opplevd dialogen med kommunen som respektfull og ryddig.

BAKGRUNN: Vil nekte Ungdom i Oppdrag refusjon av avgift på grunn av homofilisyn

Fikk avslag på søknad

Skien kommune har lenge hatt en ordning der foreninger innen idrett og kultur har sluppet å betale avgift for vann, avløp og renovasjon (VAR-avgifter). Da misjonsbevegelsen UIO i høst søkte om refusjon av 124.000 kroner, fikk de et foreløpig avslag fra kommunedirektøren.

Begrunnelsen var at misjonsbevegelsen ikke har medlemmer i ordinær forstand, og at de ikke aksepterer homofilt ekteskap. «Administrasjonen har vurdert dette som at stiftelsen ikke er åpen for homofile», skrev kommunedirektøren i sin konklusjon.

Dermed falt UIO utenfor kommunens retningslinjer som sa at tilskuddsordningen skulle gjelde for åpne, medlemsbaserte organisasjoner med aktiviteter innenfor kultur- og fritidsområdet i Skien.

Fredag ble UIOs klage behandlet av kommunens utvalg for kultur, idrett, friluftsliv og frivillighet. De konkluderte med at UIO skal få innvilget søknaden om refusjon, opplyser Odin Adelsten Aunan Bohmann fra Skien Arbeiderparti, som er leder for utvalget.

– Skien kommune har erkjent at denne refusjonsordningen må endres, forteller han.

De ber kommuneadministrasjonen om å utrede andre modeller for tilskudd enn den de har i dag.

Mulighet for verv

– Tok kommuneadministrasjonen feil da de konkluderte med at UIO ikke er åpen for alle?

– Administrasjonen sa at stiftelsen ikke er åpen fordi de er imot homofilt ekteskap. Det er en slutning mange i utvalget var uenige i. Det er likevel ikke så langt fra sannheten, siden teologien deres er nært beslektet med praksisen når det gjelder hvem som kan ha ulike type verv, svarer Bohmann.

Han legger til at kommunen aldri har sagt noe om hvilke meninger et trossamfunn kan ha, men at betingelsen for å motta tilskudd var at alle skulle ha mulighet for å delta og påta seg verv i organisasjonen.

– UIO opplyser selv at homofile og lesbiske har vært aktive i organisasjonen. Samtidig sier de at noen religiøse funksjoner er for de som lever i samsvar med synet UIO har, noe som er vanlig i en del trossamfunn, sier Bohmann.

Selv om tilskuddet fremdeles ikke gis til organisasjoner som er lukkede, altså som ikke er åpne for allmennheten, har Skien kommune gått bort fra betingelsen om at alle skal ha anledning til å påta seg alle verv i organisasjonen for å få tilskuddet i 2020, forteller Bohmann.

Det betyr at UIO oppfyller kravene for å motta tilskuddet, selv om enkelte lederverv er forbeholdt de som lever i samsvar med UIOs syn på homofilt samliv.

– UIO er åpen for alle og nekter ingen å være aktive, etter hva jeg er kjent med, sier han.

'Legitimt med krav'

Bohmann mener likevel det er legitimt at samfunnet knytter betingelser til økonomisk støtte til trossamfunn.

– Det er jo ikke slik at en ved å stille krav til støtte dermed forbyr en bestemt religion eller tro, sier han og legger til:

– Dersom Skien kommune skulle opprettholdt sine avslag til trossamfunn der ikke alle hadde anledning til å påta seg verv, så hadde det ikke vært et nei til Ungdom i Oppdrag, eller konservative kristne, eller en bestemt teologisk profil. Det hadde vært en tydeligere styring av offentlige ressurser. Men antakelig bør en slik vurdering gjøres på et overordnet sentralt nivå.

Oppretter dialogforum

Saken har engasjert både politikere og trossamfunn i Skien, forteller han.

– Hvis det er noe jeg selv har lært av dette, så er det at mange trossamfunn opplever en stor avstand til kommunen. Mange har lite med offentligheten å gjøre annet enn at de får tilskudd, sier han.

For å bedre dialogen med trossamfunn, nedsetter Skien kommune et politisk ledet dialogforum for alle tros- og livssynssamfunn som mottar offentlig støtte.

– Her kan vi bli bedre kjent og få større forståelse for hverandres utgangspunkt på tvers av kultur og religion, sier Bohmann.

Skeptisk til økonomiske sanksjoner

Han har selv reflektert over hvilke negative konsekvenser det kan få, dersom avstanden mellom offentlighet og trossamfunn blir for stor.

– Hva er alternativet for en del religiøse trossamfunn, dersom vi til stadighet viser at de ikke er en del av storsamfunnet ved å gi økonomiske sanksjoner? Jeg tror en del trossamfunn vil bevege seg lenger bort fra storsamfunnet og bli mer ytterliggående. Særlig hvis vi begrenser meningsmangfoldet. Det er en utvikling som jeg er imot, sier han.

LES OGSÅ:

---

Ungdom i Oppdrag

  • Ungdom i Oppdrag (UIO) er norsk avdeling for den internasjonale evangeliserings- og misjonsbevegelsen Youth With A Mission (YWAM).
  • Visjonen deres er «Å kjenne Gud og gjøre ham kjent»
  • I Norge har UIO ni baser, samt permanent arbeid på ytterligere fire steder.
  • Ved begynnelsen av 2020 hadde UIO 150 utsendte langtidsmisjonærer til andre land. De hadde også 190 årlige studenter på disippeltreningsskoler (DTS).

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion