Kirke

Vil stimulere kirkemangfoldet

Når man er kirke i et lokalmiljø, bør lokalmiljøet gjenspeiles i kirken. Ligger kirken i et område hvor kirkens medlemmer er i minoritet, må derfor kirken ta grep. Det er den nå i ferd med å gjøre.

Oslo bispedømme har i flere år hatt tematikken på dagsorden. Denne våren er det igangsatt et arbeid inspirert av Svenske kyrkan, med å se på muligheten for å etablere et nettverk for erfaringsdeling og videreutvikling av menigheter i områder med flerkulturell og flerreligiøs
befolkning.

Norsk modell

En prosjektgruppe er i gang med å utvikle den norske modellen av «Framtiden bor hos oss», som er navnet på et tilsvarende nettverk i Svenska kyrkan. Noen av spørsmålene man stiller seg, er hvordan man med det store mangfoldet og de sosiale utfordringene kan være en folkekirke i hverdagen?

Hvordan kan kirken berike og bli beriket? Hvordan være kirke i for eksempel Grorudddalen, på Søndre Nordstrand, på Fjell og andre steder med kulturelt og
religiøst mangfold? Prosjektgruppen vil avslutte sitt inn­ledende arbeid innen sommeren 2020, og komme med en anbefaling om dette bør etableres i Norge, og hvordan det eventuelt kan gjøres her.

Fellesskap

Parallelt har man sentralt i kirken gjennom mange år jobbet med samarbeidet med kristne migranter og migrantmenigheter. På årets kirkemøte er dette en av sakene som skal drøftes. Prest i Grorud menighet, Anne Berit Evang, har fulgt saken i Kirkerådet, og er spent på Kirke­møtets behandling. Noe av det Kirkemøtet inviteres til å drøfte er «ti kjennetegn ved Den norske kirke i en ny tid». Evang kjenner igjen mye av det som settes på dagsorden i sitt arbeid lokalt.

– I Grorud menighet er vi
tydelige på at vi ønsker å være kirke for alle som bor her. Det er rundt 33.000 mennesker. Midt i mangfoldet og ulike livsvilkår, sosialt og økonomisk, vil vi være kirke. Ikke minst for at alle som opplever utenforskap skal få ta del i fellesskapet. Inspirert av
Jesus, og i møte med andre,
ønsker vi å bringe glede, håp og inkluderende fellesskap.

Holdninger

Anne Berit Evang sier de jobber med at både holdninger og handlinger i kirken skal preges av nettverket «Framtiden hos oss», som staben og menighetsrådet i Grorud ble bedre kjent med da de besøkte Bergsjöen i Sverige. Der møtte de på en tenkning og et arbeid som hadde flere gjenkjennelige trekk, men i Sverige var det satt mer i system og mer bevisstgjort.

– Det er tydelig at de har jobbet strategisk med dette over tid. Kanskje har de nettverket å takke
for det? spør Grorud-presten.

Hun sier at dette angår hele menighetslivet. Alt fra guds­tjenester og kirkelige handlinger, diakonalt og kirkemusikalsk
arbeid, til barne- og ungdomsarbeidet og religionsdialog.

– Vi vil være en diakonal
menighet, og da må det prege alt vi gjør. Som kirke må vi bli bedre på å ta imot og speile det mangfoldet vi er i, sier Evang, og viser til menighetens vedtatte strategiplan som slår fast at «alle, uansett tro, sosial bakgrunn, etnisitet, alder og seksuell legning skal oppleve at de er velkommen.»

Samarbeid

Gjennom samarbeidet med Romsåsløftet, som er en del av Groruddalen-satsningen, har Grorud menighet fått penger til å pusse opp kjøkkenet i Romsås kirke.

– Det er spennende å samarbeide med andre aktører i lokal­samfunnet, og bli regnet med når vi sammen skal jobbe for å løfte et av våre lokalsamfunn, sier Evang.

Hun forteller at menigheten også har etablert en språklab i Romsås kirke (Leap Learning). Det var et behov som blant andre rektor på den lokale ungdomsskolen ga uttrykk for på en av behovskonferansene menigheten deltok på.

– Flere av de som bor her strever med å lære det norske språket, og vi har en mangfoldig og dyktig gjeng med frivillige i språkundervisningen. Dette er vårt lille bidrag til å gjøre hverdagen enklere for noen, avslutter Evang.

LES MER:

Norsk frivillighet vokser – tro og livssyn er unntaket

Ropstad setter KrF-gjennomslag ut i livet: – Barn og unge skal ikke oppleve å stå utenfor

Mener integreringen i Norge blir forsinket – oppfordrer til ekteskap på tvers av bakgrunn

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke