Religion

Vil nekte statsstøtte til trossamfunn som truer med helvete

Å true barn med fortapelse er en form for psykisk vold, mener Holistisk forbund og Hjelpekilden, som vil true med å kutte bevilgninger. – Helt useriøst, mener biskop.

Skal trossamfunn kunne miste statsstøtten hvis de truer barn med helvete og fortapelse? Ja, mener livsynssorganisasjonen Holistisk forbund.

I et høringssvar til ny trossamfunnslov foreslår de at loven skal presisere at det å true med helvete og fortapelse skal kunne føre til tap av statsstøtte. Fra før står det i loven at dersom et tros- eller livssynssamfunn fremsetter trusler eller krenker barns rettigheter, kan det nektes tilskudd.

Frykt for fortapelsen

Jostein Odland, styremedlem i Holistisk forbund, har selv vokst opp i en familie hvor man har trodd at en kan gå fortapt.

– Hvis vi formidler til barn at Gud kanskje ikke er glad i dem uansett, så skaper det angst. Barn skal få slippe den angsten.

Han har til tider slitt med angst som voksen, og tror at frykten for helvete og fortapelse er det som har ligget i bunn.

LES OGSÅ: Gap i nordmenns tro på fortapelsen: En polarisering mellom frikirkene og Dnk

Saksjoner fra myndighetene siste utvei

Odland minner om FNs barnevernkonvensjon artikkel 14, der barns religionsfrihet understrekes.

– Retten til å undre seg fritt over livet er viktig, særlig for barn og unge, på sin måte og i sitt tempo.

– Men hvordan skal dette i så fall håndheves?

– Man kunne sett for seg seminarer for trossamfunn der man fremmer bevisstgjøring om barns rettigheter og en trosopplæring som gjør barn trygge. Sanksjoner fra myndighetene er siste utvei om en slik dialog mislykkes eller avvises.

Holistisk forbund har samarbeidet med Hjelpekilden en organisasjon som gir hjelp og støtte til utbrytere fra ulike trossamfunn.

– Vi har hatt åpne arrangementer om barns trosfrihet hvor utbrytere fra Jehovas vitner har fortalt at da de som barn kom hjem fra skolen og det var tomt i huset, så kunne de få panikkangst i frykt for at Jesus hadde kommet og tatt med seg alle bortsett fra dem, forteller Kari Bansal, leder i Holistisk forbund.

– Lite kompetanse blant psykologer

Mange sliter selv i voksen alder med frykten for å bli straffet av Gud og at de skal komme til helvete, mens andre frykter dommedag og apokalypse, forteller Hilde Langvann, daglig leder i Hjelpekilden.

– Dette er ting man ikke alltid kan snakke med psykologer om heller, fordi psykologen kanskje ikke skjønner hvor alvorlig det er, og tror disse forestillingene er utdatert, sier Langvann.

Hun frykter at det er for lite kompetanse i det profesjonelle hjelpearbeidet, og at det gjør at mange kvier seg for å ta opp temaet.

Hilde Langvann, daglig leder i Hjelpekilden.

Hilde Langvann, daglig leder i Hjelpekilden.

Jehovas vitner: – Alt skal bli bra

Både Odland, Bansal og Langvann nevner Jehovas vitner som et trossamfunn som skremmer medlemmene sine. Dette skjønner Jehovas vitner selv lite av:

– Hvis det er noe vi ikke gjør, så er det å skremme våre barn. Vi forteller barna tvert imot at alt skal bli bra, sier Tom Frisvold, talsperson i Jehovas vitner.

Han vedgår at det kan bli vanskelig når medlemmer bryter ut av Jehovas vitner, men avviser at det handler om trusler.

– Det er ikke verre enn når man bryter med gamle venner eller med en ektefelle. Det kan være vanskelig, det er klart. Sånn er det i mellommenneskelige relasjoner. Men vi fordømmer ingen mennesker. Man kan enten velge å tro at man kan leve evig i paradis, eller så kan man velge å ikke tro. Og da skjer det jo ingenting, sier Frisvold.

– Statlig rammeverk for hva som er legitimt å tro

– Det er ikke i evangeliets ånd å skremme med helvete eller fortapelse, og overfor barn er ikke dette en aktuell tematikk, sier Halvor Nordhaug, biskop i Bjørgvin. Han har selv skrevet bok om hvorvidt de som ikke tror på Jesus likevel kan bli frelst.

Han innrømmer at det er en utfordring å snakke rett om dommens alvor. Men å koble statsbevilgninger til trossamfunn til denne typen regler, mener han er «helt useriøst».

– Det blir å innføre statlige rammeverk for hva det er legitimt å tro. Og hvordan ser man for seg at det skal gjennomføres i praksis? Vi kan ikke retusjere bort de stedene i Det nye testamentet som snakker om at det kommer en dom, og at den kan ha to utganger, mener Nordhaug.

Nordhaug vedgår likevel at det kan skje overtramp.

– Men jeg vil tro det er sjelden. Det var mye nok vanligere for noen tiår siden.

LES OGSÅ:

Biskop Nordhaug mente at frelsen bare var for dem som trodde på Jesus. Så tenkte han seg om

Kristne utsatt for sosial kontroll blir oversett

Hevder undersøkelse avkrefter sosial kontroll i pinsemenigheter. Nja, mener forsker

---

Holistisk Forbund

  • Holistisk Forbund er en norsk livssynsorganisasjon for mennesker med et holistisk livssyn
  • Holisme er en idé om at alt som finnes inngår i en sammenhengende helhet, at alt er forbundet
  • Forbundet er nært knyttet til alternativbevegelsen, og mange av medlemmene har en tilknytning til alternativ åndelighet og terapi
  • Stiftet på alternativmessen i Oslo i 2002
  • Kilde: Store norske leksikon

---

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion