Kirke

Varsler mot pinseprofil: Mister tillit som forkynner og sjelesørger

Pinsebevegelsens etiske råd har behandlet to varsler mot en profilert leder om angivelig grenseoverskridende atferd. De har konkludert med at vedkommende ikke bør ha tillit som forkynner og sjelesørger. Pinseprofilen benekter anklagene og vurderer søksmål.

– Ut fra opplysninger vi har fått, bør ikke vedkommende ha tillit som forkynner eller sjelesørger, sier Øyvind Watne, leder for etisk råd i Pinsebevegelsen.

Etisk råd har behandlet to varsler mot en profilert person i Pinsebevegelsen. To personer hevder de fra ung alder har opplevd grenseoverskridende atferd fra vedkommende, som skal ha fungert som sjelesørgeren deres. Personen har også i en årrekke fungert som forkynner i Pinsebevegelsen.

Rådet har kommet til at vedkommende ikke bør ha tillit som leder. Dette har blitt videreformidlet som en anbefaling til menigheten vedkommende tilhørte. Det var menigheten selv som kontaktet etisk råd for assistanse etter at de ble kjent med varslene. Nå har menigheten sluttet seg til rådets konklusjon og vil ikke lenger bruke vedkommende som forkynner eller sjelesørger, forteller Watne.

Vedkommende har meldt seg ut av menigheten, men er fortsatt en profilert person i Pinsebevegelsen.

• MER OM SAKEN: Pinseprofilens advokat: – Min klient ble forhåndsdømt

Henlagt av politiet

Det eldste varselet handler om forhold som skal ha skjedd for mer enn 20 år siden. Etisk råd mottok varselet i august 2018. Etisk råd meldte saken til politiet, som henla saken sommeren 2019 på grunn av foreldelse.

Det nyeste varselet knytter seg til forhold få år tilbake i tid. Watne karakteriserer det som et «mindre alvorlig overtramp».

– Hvis politiet har henlagt saken, hvordan kan etisk råd likevel konkludere med at vedkommende bør miste tillit?

– Dersom det er overvekt av sannsynlighet for at overtramp har skjedd, kan det gi tilstrekkelig grunnlag for å trekke tilbake tillit. Vår vurdering er at det har foregått handlinger som er uforenlig med å ha tillit som forkynner eller sjelesørger, selv om det ikke rammes av straffeloven, sier Watne.

– Sjelesorg skal være trygt og godt for alle. Å ha tillit er ikke en rettighet, det er noe man blir gitt, legger han til.

– Hva er alvorlighetsgraden i det som har blitt varslet om?

– Når noen formidler at de har opplevd krenkende adferd, så er det veldig alvorlig. En asymmetri i alder og posisjon bidrar til å forsterke alvoret, sier Watne.

Avviser anklager

– Vår klient er uskyldig og har ikke begått noen av handlingene vedkommende er anklaget for. Klienten har ikke opptrådt grenseoverskridende overfor noen person, sier advokat Nils Christian Nordhus, som representerer den anklagede pinseprofilen.

Han viser til at politiet har henlagt saken som det mest alvorlige varslet er knyttet til. Det nyeste varselet gjelder hverken en straffbar handling eller grenseoverskridende handling, hevder han.

– Henleggelsen skjedde etter at politiet hadde gjennomført egne undersøkelser, i tillegg til å avhøre begge parter, sier Nordhus.

Kan det være tilfelle at anmelders historie er riktig, selv om saken regnes som foreldet?

– Vårt rettssystem bygger på at enhver er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Selv om saken er henlagt på grunn av foreldelse, er ikke lovens foreldelsesregel «et frikort for anklagede». Det er en helt nødvendig ordning for å forebygge at borgere utsettes for beskyldninger om eldgamle forhold, som det på grunn av medgått tid, blir umulig å skulle forsvare seg mot, sier advokaten.

– Beviser henleggelsen at grenseoverskridende atferd ikke har skjedd?

– Ja, fordi loven bygger på at enhver er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Hvis politiet mente det var sannsynlighetsovervekt for at en alvorlig forbrytelse var begått, ville de tatt ut siktelse. Det gjorde de ikke i denne saken.

– Selv om saken ikke rammes av straffeloven, kan ikke etiske råd likevel konkludere med at det er begått handlinger som er uforenlig med tillit etter Pinsebevegelsens retningslinjer?

– Vi respekterer selvsagt at en forening kan kjøre en egen prosess parallelt med en politietterforskning, og treffe et eget standpunkt. Men hvis det sivile rettsapparatets konklusjon bygger på at handlingene ikke er begått, er det sjelden at en forenings konklusjon bygger på at beskyldningene stemmer.

Har lyttet

Ifølge Nordhus har pinseprofilen avvist alle anklagene om grenseoverskridende atferd.

Når etisk råd har lyttet til de involverte, har de likevel konkludert med at varslernes historier er troverdige. Watne i etisk råd forteller at det har vært nære relasjoner over flere år mellom de som hevder å ha blitt krenket og personen anklagene rettes mot.

– I relasjonen har det vært mye omsorg og omtanke fra den personen det blir varslet mot. Det anerkjenner også de som har opplevd krenkelsene. De ønsker ikke at vedkommende skal få det vanskelig, men er opptatt av at andre ikke skal oppleve det samme.

Trondheim 20200108. 
Oppdrag for Vårt Land 
Øyvind Watne leder for Etisk råd.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Øyvind Watne er leder for etisk råd i Pinsebevegelsen. I Pinsebevegelsen har etisk råd det overordnede ansvaret for håndtering av saker der forkynnere eller andre ledere er involvert i grenseoverskridende adferd eller annen moralsk og etisk svikt. Foto: Ned Alley/NTB Scanpix

Svakhet i systemet

I Pinsebevegelsen har etisk råd det overordnede ansvaret for å håndtere saker der forkynnere eller andre ledere er involvert i grenseoverskridende adferd eller annen moralsk og etisk svikt. Avgjørelser som fattes av etisk råd er rådgivende og ikke bestemmende for enkeltmenigheter.

– Kan etisk råd nekte menigheter i Pinsebevegelsen å invitere vedkommende som forkynner?

– Nei, det kan vi ikke. Hver menighet er fri og selvstendig. Pinsebevegelsen har ikke noe system med offisiell godkjenning av forkynnere. Den som har mistet tillit, har selv et ansvar for å fortelle dette når noen spør om eventuelle forkynneroppdrag, sier Watne.

Han mener dette kan representere en svakhet i Pinsebevegelsens system.

– Det er et tillitsbasert system der vi ikke kan si noe om hvem som bør brukes som forkynnere og ikke, sier Watne.

– Kan det komme situasjoner der menigheter spør vedkommende om å ta forkynneroppdrag, men ikke får vite om etisk råds konklusjon?

– Det tror jeg absolutt kan skje.

Bekreftes av menigheten

Pastoren i den aktuelle menigheten bekrefter opplysningene fra etisk råd.

– Vi har fått opplysninger om hendelser av krenkende karakter om en leder som tidligere var en del av kirken vår. Dette er en sak vi ser alvorlig på og som er smertefull for alle parter. Vi har vært opptatt av å sikre at saken blir håndtert av riktige instanser, samt at vi har ytt nødvendig bistand til partene, sier pastoren.

I tråd med menighetens retningslinjer ble saken meldt inn til etisk råd i Pinsebevegelsen, forteller pastoren.

– Etisk råd har vært ansvarlige for den videre prosessen. Vi vil derfor henvise til Pinsebevegelsens etiske råd og har ikke ytterligere kommentarer til saken per nå. Våre tanker er alltid med ofrene i disse situasjonene og vi fortsetter å vise omsorg for disse, sier pastoren.

Søksmål

Advokat Nordhus forteller at de forbereder et søksmål mot etisk råd.

– Slik det ser ut i dag, står vi overfor en saksbehandling som mangler sidestykke i nyere foreningshistorie. I lys av hvor ufattelig alvorlige konsekvenser rådets konklusjon og fremferd har fått, ligger det an til å bli et søksmål, sier Nordhus.

Er forberedt

Watne forteller at etisk råd på generelt grunnlag er forberedt på at oppmerksomhet rundt denne problematikken kan føre til nye varslingssaker.

– Vi håper det har en forebyggende effekt å fortelle om dette og at flere får mot til å fortelle slike historier.

Den anklagede pinseprofilen har ikke vært tilgjengelig for intervju med Vårt Land, men advokaten svarer på vedkommendes vegne.

---

Kontakt oss

  • Har du flere opplysninger i denne saken?
  • Kontakt religionsredaktør­ Alf Gjøsund (92 44 86 66) eller ­nyhetsredaktør Veslemøy Østrem (97 10 35 87) eller send en mail til alf.gjosund@vl.no.
  • Det er også ­mulig å ta kontakt via den krypterte meldingstjenesten Signal. Vårt Land beskytter sine kilder

---

---

Dette er saken

  • I 2018 mottok etisk råd i Pinsebevegelsen to varsler mot en profilert person i Pinsebevegelsen.
  • To personer hevder de har opplevd grenseoverskridende atferd fra vedkommende, som i en årrekke skal ha fungert som sjelesørgeren deres.
  • Etisk råd har konkludert med at vedkommende ikke bør ha tillit som leder.
  • Pinseprofilen avviser alle anklagene om grenseoverskridende atferd.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke