Kirke

TF-professor: – Vi utdanner ikke naive prester

Teologer mener at Tomm Kristiansens argumenter har gått ut på dato. – I kjent stil holder Kristiansen dommedag over sin egen generasjons kirke, sier teologiprofessor.

I en kommentar i Vårt Land skriver Tomm Kristiansen at prester «hopper bukk over alle de vanskelige bibeltekstene», og at prester ikke tør å ta med seg ubehagelige sider ved teologien opp på prekestolen: «Hvor ble siden tvisynet og de vanskelige bibelordene av? De ble borte på veien til prekestolen», skriver Kristiansen.

Marianne Bjelland Kartzow er professor ved Teologisk Fakultet ved Universitetet i Oslo. Hun syntes samtalen er viktig, men mener at Kristiansen tegner et for enkelt bilde.

– Kristiansen lager en karikatur av en prest som kan mye, men holder tilbake kunnskap. Men jeg syntes virkelig at vi har gode prester når det gjelder tekstfortolkning her i landet, sier Kartzow.

Kunnskap er motgift

Kristiansen spekulerer i om det er et «traume» fra teologiske kamper i studiene som er grunnen til lettbeint forkynnelse. Kristiansen hevder at det utfordrende verdensbildet på teologistudiet er en «frontkollisjon» med en from, kristen oppvekst. Dette fører til at prester «glatter over» teologiske utfordringer og problematiske bibeltekster, mener Kristiansen.

Kartzow hevder derimot at det er grundige studier som motvirker overfladisk forkynnelse.

– Jeg tror ikke vi utdanner naive prester. Jeg tror veldig på utdannelse. Hvis studentene får gå i seks år på teologistudiet og gruble over tekstene, tror jeg det er det en motgift mot naivitet.

Større enn teologi

Kartzow sier at debatten slett ikke er ny, men mener utfordringene ligger utenfor utdanningsinstitusjonene.

– Jeg tror ikke utfordringene ligger i studiet, men i at selve livet ikke er lett. Kanskje problemet ligger imellom fakultetene og en travel prestehverdag. Mange prester har mye å gjøre. Da henfaller man lettere til klisjeer.

Fredrik Saxegaard ved MF Vitenskapelige Høgskole tror det kan handle om en angst for å rokke ved troen til folk. Foto: MF Vitenskapelige Høgskole

Også praktikumsleder ved MF vitenskapelig høyskole Fredrik Saxegaard (bildet) ser flere årsaker til at prester formidler «enkel kristendom».

– Noe handler om hva en føler fungerer i en formidlingssituasjon, der en ikke vil snakke over hodene til folk. Men noe har nok også handlet om en angst for å rokke ved troen til folk, sier Saxegaard.

Leder for Presteforeningen, Martin Enstad mener at norske prester bruker mye tid på sitt prekenarbeid.

– Prestens utfordring er å samle kompleks fagkunnskap om tekst, kirken og kontekst til et budskap som kommuniserer til dem som er i kirken denne søndagen. Mitt inntrykk er også at norske prekener er blitt kortere de siste ti årene. Mange prester skulle også ønske de hadde mer tid til å jobbe med det faglige. Det er helt klart uker hvor man får mindre tid til å forberede prekenene, sier Enstad.

Ukjent verden

Kartzow syntes Kristiansen beskriver en situasjon som ikke stemmer helt med dagens virkelighet.

– Det er på en måte et slag til det studiet han kjenner fra 70-tallet. Fagutviklingen har gått videre og funnet nye metoder for å få bibeltekstene til å henge mer sammen med folks liv. Kristiansen er ikke opptatt av nyere bibelfortolking som feministisk teologi, postkolonial teologi og lesbisk og homofil tekstfortolking. Det kritiske arbeidet han etterlyser er faktisk veldig levende, også i kirken.

Hun sier at argumentene til Kristiansen er velkjente i teologiske fagkretser.

– Bjørn Eidsvåg er ikke den første i verden som er kritisk og vil skape ny teologi, sier Kartzow med henvisning til Kristiansens eksempel.

Fredrik Saxegaard mener også at kritikken Kristiansen kommer med, ikke treffer tidsånden.

– I kjent stil holder Kristiansen dommedag over sin egen generasjons kirke, mens noe har skjedd i mellomtiden. I dag leser både fagteologer og mange prester bibeltekster kritisk, og diskuterer dem når de formidler dem.

Kartzow stiller også spørsmål ved hva som er problemet hvis en prest «snakker som en sosialarbeider eller miljøaktivist».

– Det kan bli mye god teologi når man forankrer det i sosial virkelighet eller omsorg for skaperverket.

Kirkemøtet 2017. Martin Enstad
Mange prester skulle også ønske de hadde mer tid til å jobbe med det faglige, sier Martin Enstad som er leder for Presteforeningen. Foto: Erlend Berge.

Ødelegger kosen

Til Vårt Land sier Tomm Kristiansen seg enig i at grundige studier er nødvendig for å motvirke naiv forkynnelse. Men han har en høne å plukke med konfliktsky prester.

Hva er problemet med prester som snakker som sosialarbeidere eller miljøaktivister?

– Det går ikke an å skjære alle prester over én kam. Men det er noen prester som har den tanken at en preken kun skal være til oppbyggelse, og at man «ødelegger kosen» med de vanskelige tingene. Saken er at menigheten allerede sitter i kirkebenkene og tenker på de vanskelige spørsmålene, som de ikke får høre om.

Kristiansen mener at prekestolen ikke er den beste arenaen for sjelesorg.

– Noen har utviklet den sjelesørgeriske forkynnelsen til amatørmessig psykoterapi. Det er ingen berikelse, sier Kristiansen.

– Har vi naive prester her til lands?

– Jeg har hørt mye naiv forkynnelse i mitt liv. Kunnskapsfattig forkynnelse forbauser meg litt. Det er greit å ha en tro som ikke kan bevises, men det må være litt å tenke på for den som sitter og hører på.

LES OGSÅ:

Kulturredaktør Arne Borge: – Enten er alle frelst, eller ingen

Samlivspanelet: Hva er den teologiske begrunnelsen for å avstå fra sex før ekteskapet?

De valgte bort sin egen sønn. Så valgte de å begrave ham

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke