Nyheter

Studietilbud i frivillighetsledelse får ikke nok søkere

– Kirken er generelt flinke til å rekruttere frivillige, men det svikter i oppfølgingen, sier Stephen Siriss. VIDs nye tilbud om utdanning i frivillighetsledelse får ikke nok søkere til å gå i gang.

VID Vitenskapelige høgskole har for andre gang lansert et nytt studietilbud i frivillighetsledelse, men søkningen har vært for lav. Siste frist for årets tilbud gikk ut forrige uke, men nå er studietilbudet lagt på vent – igjen.

Stephen Sirris er studieleder for master i verdibasert ledelse ved VID.

– Mange av våre studenter inkluderer frivillighet i sine masteroppgaver. Men nå tilbyr vi frivillighetsledelse som eget valgemne, som gir 10 studiepoeng. Tilbudet er også tenkt som etterutdanning og kompetanseheving for kirkelig ansatte, som kan ta det som delemne, forteller Sirris.

For få søkere

Men etter to forsøk, det første våren 2019, har søkningen vært på under 20 personer, som er minstekravet for å opprette delstudiet.

Dette er et pionerprosjekt som VID vil satse på for å generere kunnskap på et viktig felt for kirken. Et slikt studium vil også være viktig for å skape grunnlag for videre forskning på feltet.

– Dette tilbudet er et viktig prosjekt som skaper en felles arena og kontakt med praksisfeltet. Men selv om alle i kirken snakker om viktigheten av frivillighet, viser det seg at terskelen for å satse på slikt kompetansepåfyll er høy - det kan være både økonomiske og ressursmessige årsaker til det, sier han.

Nylansering

Men VID vil ikke skrinlegge studietilbudet, det lyses ut på nytt i oktober og går våren 2021.

– Vi lanserer det litt bredere, mot idrett og andre arenaer med sterkt innslag av frivillighet.

Han mener kirken må rydde mer plass for bevisst satsing på å styrke det frivillige arbeidet. Sirris har all grunn til å tro at kan komme noe klokt fra Kirkemøtet, når de har frivillighet som ett av sine hovedtemaer dette året.

– Da er det viktig med økt kompetanse. Frivillighetsarbeidet faller gjerne mellom to stoler – og lever ofte sitt eget liv. Frivilligheten må integreres mye bedre inn i kirkens arbeid, sier han.

Mismodighet

Han nikker gjenkjennende til historien fra en mismodig frivillig, Magnhild Landrø, forteller om i Vårt Land.

– Det er viktig at kirken rydder plass for det potensial som ligger i frivilligheten, og følger opp alle de som gjør en uhyre viktig innsats i kirkens arbeid.

– Kirken er generelt flinke til å rekruttere frivillige, men det svikter i oppfølgingen. Det er ikke noe stort hokus-pokus å oppnå dialogen som ofte mangler. Menighetsrådene må på banen og opprette arenaer der stab og frivillighet møtes for å snakke sammen. Mange frivillige er selvgående, og de skal heller ikke overstyres. Men kirken må ikke glemme å gi litt oppmerksomhet til frivilligheten, for å vise at arbeidet verdsettes, sier Sirris.

Innovasjon

Koronaperioden har gitt erfaringer til ettertanke.

– Når tradisjonelt menighetsarbeid har ligget brakk, er både ansatte og frivillige blitt tvunget til å tenke nytt – og det har stimulert til innovasjon.

– Kirken må pleie og forvalte de frivillige ressursene, særlig gjennom å vise den viktige rollen de utgjør i fellesskapet. Forskning viser at de aller fleste frivillige gjør en innsats fordi noen spurte dem. Når så mange sier ja – er man også forpliktet til å følge dem opp, sier Stephen Sirris.

Frivillighetsak utsettes

Avdelingsdirektør for kirkefag og økumenikk, Jan Christian Kielland, forteller at saken om frivillighet er strøket fra sakslisten for kirkemøtet i oktober.

– Det ble nødvendig å utsette saken fordi vi må avholde et forkortet møte denne gangen. Men saken om frivillighet vil nå gå på høring til bispedømmerådene, og vil komme på kirkerådsmøtets agenda i desember, forteller han.

– Frivillighet er viktig, og det er viktig å få med hele kirken i denne prosessen, og det er et felt vi må komme videre på.

Trist

Kielland synes det er trist at VIDs nye og enestående tilbud om studium i frivillighetsledelse nå er lagt på vent.

– Tilbudet er høyst relevant, og vil være et viktig bidrag for å øke kompetanse og sette søkelys på denne sektoren. Det er viktig å anerkjenne frivillighetsledelse som fagfelt, mener han.

Han påpeker at det er stor variasjon i vektlegging av det frivillige arbeidet.

– Frivillighet kan falle mellom flere stoler, og bli en for liten del av den helhetlige tenkningen i kirken.

Reformer

Han påpeker at kirkens utfordring er at de også er langt mer enn en frivillig organisasjon.

– Vi trenger både instrumentell og organisk frivillighet. Den instrumentelle forstås som de oppgavene som blir delt ut – som tekstlesing og kirkevertskap. Den organiske er den som oppstår gjennom de frivillige, ut fra deres egne ønsker og talenter, forteller Kielland.

Han viser til at både trosopplærings- og gudstjenestereform er basert på frivillig innsats.

– Vi må finne ut om vi er blitt for instrumentelle – vi må også skape rom for det som ikke står i planene. Vi må være rause og la de som ønsker det få nøkkel til kirka – og skape rom for eksterne initiativ. Vi må også skape en dynamikk og sterkere bånd mellom stab, frivillige og menighetsråd, sier Kielland.

LES MER: Én litt mindre mismodig frivillig i kirken

LES MER: Frivilligheten i Den norske kirke må styrkes

---

Nytt studietilbud

  • VID vitenskapelige høgskole er en privat, akkreditert vitenskapelig høgskole med verdibasert og kirkelig forankring.
  • VID har gjort to forsøk på å starte utdanning i frivillighetsledelse, men antall søkere har vært for lavt til å starte opp.
  • Høgskolen driver utdanning og forskning innenfor helse- og sosialfag, pedagogikk, ledelse, diakoni og teologi. Høgskolen tilbyr cirka 50 studieprogram på bachelor-, master- og ph.d.-nivå og har som mål å utvikle seg som nasjonal aktør gjennom regionalt samarbeid.
  • Høgskolen har cirka 4800 studenter, 470 ansatte og studiesteder i Oslo, Bergen, Stavanger, Sandnes og Tromsø.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter