Religion

Slik forholder ulike deler av kristennorge seg til de nye koronareglene

Indremisjonsforbundet oppfordrer til møtestopp, mens NLM håper i det lengste at enkelte møter kan avholdes.

Torsdag kom beskjeden fra Erna Solberg: «Hold dere hjemme». Smitteverntiltakene strammes inn over hele landet gjennom november, for å forhåpentligvis ha kontroll på smittespredningen før advent og jul.

Oslo og Bergen kommune responderte på budskapet fra Solberg med å innføre enda strengere regler lokalt. I Oslo er innendørs arrangementer forbudt i tre uker framover, og med det er også gudstjenester forbudt. Den norske kirke i Bergen har i samråd med biskopen besluttet å avlyse fysiske gudstjenester og arrangementer i kirkene de kommende tre søndager.

I Oslo innføres reglene over helgen, men i Bergen trår de i kraft allerede i forkant av søndagens gudstjenester.

Håper på noen møter 

I Norsk Luthersk Misjonssambend (NLM), har generalsekretær Øyvind Åsland kommet med en oppfordring om å følge myndighetenes regler. Han håper likevel at det blir rom for noen møter og samlinger.

– Det er viktig at vi i NLM forholder oss lojalt til alle råd og regler, også de lokale i Oslo og Bergen, men jeg håper det andre steder i landet fortsatt vil være mulig å avholde en del møter og samlinger, sier Åsland i en uttalelse på NLMs nettsider.

Åsland er også opptatt av at barn og unge skånes for noen av de strengeste tiltakene.

– Vi er glade for at myndighetene vil skjerme barn og ungdom. Det betyr at vi antagelig ikke trenger å gjøre store endringer for barne- og ungdomsarbeidet vårt. Så vil vi ta på alvor at regjeringen ber alle om å redusere antallet sosiale kontakter og bruk av kollektivtransport. Derfor legger vi til rette for hjemmekontor for alle ansatte som har praktisk mulighet til dette, sier han.

ImF anbefaler møtestopp

Indremisjonsforbundet (ImF) er blant de kristne organisasjonene som oppfordrer til full møtestopp. I sin egen smittevernveileder skriver de blant annet:

«I de fleste møter kommer det en god del eldre i risikogruppen, og disse har oae høy lojalitet til å slutte opp om møtevirksomheten. (...) En del kommuner tolker ordlyden om «fastmonterte seter» veldig bokstavelig, noe som rammer de fleste bedehus, og det er kommet signal om at det vil bli gjennomført stikkprøver. Dette er momenter som gjør at vi i nåværende situasjon vil anbefale å innstille møtevirksomheten de neste to ukene. Nå bør vi vise samfunnsansvar og gjøre det vi kan for å forhindre en ytterligere eskalering av smittesituasjonen», skriver de.

Dokumentet er ifølge organisasjonens nettsider utarbeidet av organisasjonen sentralt, i samarbeid med kretsledere og ung-ledere. Etter to uker vil de ta en ny vurdering av hvorvidt de forlenger eller avvikler smitteverntiltakene, står det videre.

Pinsemenighetene vil ikke stenge dørene 

Administrerende leder i Pinsebevegelsen i Norge, Ingunn E. Ulfsten, sier til Korsets Seier at de fredag ettermiddag oppfordrer hver enkelt kirke til å vurdere den lokale smittesituasjonen.

– Vårt viktigste budskap er å oppfordre til å opprettholde aktiviteten og fellesskapet i menighetene så langt det går. Da mener mener vi blant annet gudstjenester, smågrupper og barne- og ungdomsarbeid. Selvsagt må det skje innenfor smittevernreglenes rammer, noe pinsemenighetene har vist at de har mestret forbilledlig tidligere, sier Ulfsten til KS.

Hun opplyser blant annet om at Filadelfiakirken i Oslo og Filadefiakirken i Drammen har valgt å stanse alle gudstjenester inntil videre, men at andre kan vurdre den lokale situasjonen før de stenger.

Frikirken fraråder lystenning

Frikirken skriver på sine nettsider at de fraråder blant annet lystenning:

«Nattverd, lystenning o.l. frarådes for å redusere bevegelse i rommet. Ofring bør skje med vipps e.l.», skriver de.

I tillegg lister de opp følgende punkter:

• Maks 50 deltakere på Gudstjeneste og andre arrangementer, fordi kirken ikke har fastmonterte stoler, jmfr regjeringens definisjon.
• Maks 20 deltakere på private sammenkomster som familieselskap, vennefester, julebord o.l. i leide/lånte lokaler.
• Oversikt over deltakere skal nå oppbevares i 14 dager.

LES MER:

• Departementet: Kirkebenker er ikke fastmonterte seter

• Nye koronaregler: Trossamfunn etterlyser avklaring på hva «fastmonterte seter» betyr

• Filosof: - Avstand er det stikk motsatte av hva vi trenger nå

Les mer om mer disse temaene:

Eira Lie Jor

Eira Lie Jor

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion