Kirke

Skal rydde opp etter konflikt i kristen russtiftelse

Styreleders rolle og honorar har skapt uro og misnøye i den kristne russtiftelsen P22. Nå har styrelederen trådd til side.

– Man har gått gjennom ulike prosesser i P22, og det har vært ulike oppfatninger av ting. Det har ført til endringer, sier Robert Erlandsen.

Han har overtatt som styreleder for den kristne stiftelsen P22, som driver et senter for avrusning ved Lovisenberg sykehus i Oslo.

Mistillit

Vårt Land har fått tilgang til et brev flere medarbeidere i P22 sendte til styret 15. november. Her uttrykte de mistillit til daværende styreleder Jørgen Aass.

Bakgrunnen var blant annet uenighet om styreleders rolle og honorar. Aass har fungert som arbeidende styreleder og har mottatt lønnshonorar. I 2018 utbetalte P22 516.000 kroner i lønn til styrelederen, ifølge årsregnskapet.

I 2019, som var et år med nedbemanning, argumenterte styrelederen for at han burde honoreres med 19.000 kroner per måned med utgangspunkt i 12-15 timers arbeid, altså mellom 1250-1550 kroner timen. P22 er en ideell stiftelse der enkelte ansatte mottar under 200 kroner i timelønn. Dette kommer frem i brevet fra de ansatte og saksfremlegg til et styremøte i oktober.

I sitt saksframlegg til styremøtet, stilte daværende daglig leder Jorid Gamst Tvedt spørsmålstegn ved denne prioriteringen og foreslo et lavere honorar til styreleder. Det ble også stilt spørsmålstegn ved om virksomheten i det hele tatt hadde behov for en arbeidende styreleder, siden enkelte oppgaver syntes å overlappe med daglig leders. At stiftelsen skulle ha en arbeidende styreleder ble oppfattet som mangel på tillit av den daglige lederen.

Aass forsvarte honoraret sitt i et saksframlegg og mente daglig leders opplevelse av manglende tillit var «irrasjonell».

I ettertid har Tvedt sagt opp sin stilling som daglig leder.

Vil skape ro

Før jul gikk Jørgen Aass av som styreleder, etter å ha hatt vervet i 29 år. Til Vårt Land sier Aass at han valgte å tre til side som styreleder fordi han tror det kan bidra til å skape ro i organisasjonen. Ut over dette henviser han til Robert Erlandsen for ytterligere kommentarer.

Erlandsen har vært del av styret i Maritastiftelsen og er styreleder i Skaperkraft og Beveg Oslo. Han ble hentet inn som konsulent for P22 i desember i kjølvannet av konflikten.

– Mandatet jeg fikk fra styret var å gå inn i organisasjonen og se på muligheten for å bygge ned konfliktsituasjonen, bedre relasjonene og skape ro i båten, sier Erlandsen, som omtaler konflikten som «ulike oppfatninger av rollefordelingen i virksomheten».

– Hvor alvorlig har du inntrykk av at konflikten har vært?

– Den har vært alvorlig. Det har vært nødvendig å gjøre tiltak, sier Erlandsen.

Forsvarer styrelederen

Jørgen Aass skal fremdeles være tilknyttet P22 som konsulent. Erlandsen har fått rollen som ordinær styreleder uten lønnshonorar.

– Styret har bestemt at man vil gå bort fra rollen som arbeidende styreleder. Det er bare i spesielle situasjoner det er normalt å ha, sier Erlandsen.

– Var det klokt å ha en arbeidende styreleder med så høy lønn?

– Konstruksjonen var feil og man skulle heller hatt en annen rollebeskrivelse. Aass har hatt en rolle som tilsvarer generalsekretær i andre organisasjoner, sier Erlandsen.

Han mener at Jørgen Aass har fortjent pengene han har fått i honorar som arbeidende styreleder gjennom 29 år.

– Jørgen Aass kjøpte opp restene av konkursboet i gamle P22 og etablerte stiftelsen i 1990. Han satset egne og andres penger og sto på uten vederlag, til tider natt og dag, for at de ikke skulle gå dukken, men forbli en åpen dør mot gatas utslåtte. Etter ni intense år som arbeidende styreleder ba Jørgen Aass om å få styrehonorar. Han har hatt en fot i rusomsorgen siden 1972 og vært styreleder i mange forskjellige foretak. Styret har sett på ham som en profesjonell styreleder og gitt ham honorar som har gjenspeilt dette.

– At flere medarbeidere uttrykte mistillit til Jørgen Aass, hvordan ble det tatt tak i?

– Dette var før min tid, men det ble sikkert håndtert på ordinært vis i styret. Det jeg vet er at styret ikke har uttrykt mistillit til Jørgen Aass, sier Erlandsen.

Søker samarbeid

Nå ser Robert Erlandsen fremover. P22 skal ha samtaler med Maritastiftelsen om et tettere samarbeid. Selv tror han institusjonene kan utfylle hverandre.

– Jeg tror i utgangspunktet det kan være lurt å samarbeide, men jeg kan ikke forskuttere noe. Det handler om å være proaktive i et samfunn som stadig stiller høyere krav til kvalitet og kompetanse.

– Hvor viktig blir det å rydde opp i konflikten som har vært?

– Alle konflikter er nødvendig å rydde opp i hvis man skal ha bærekraft.

Tidligere daglig leder Jorid Gamst Tvedt sier at hun har stor tiltro til Robert Erlandsen som ny styreleder.

– Det er min forståelse at en del av de endringene jeg etterlyste nå blir tatt tak i, og det er bra, sier Tvedt.

P22 har fått bevilget 22,8 millioner kroner i statsstøtte for 2020. Robert Erlandsen opplyser også om at P22 nylig har konstituert en ny daglig leder.

LES OGSÅ:

---

Stiftelsen P22

  • Rusfritt avrusningstilbud som arbeider ut fra et kristent verdisyn.
  • Ble startet i 1979 av Frelsesarmé-offiseren Aase Marti.
  • Har fått bevilget 22,8 millioner kroner i statsstøtte for 2020.
  • Er en del av paraplyorganisasjonen Stiftelsen KRAFT (Kristent RehabiliteringsArbeid og Forebyggende Tiltak), som samler kristne rustiltak.
  • Kilde: P22.no

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke