Kirkeliv

Det har stormet rundt P22-styrelederen i ett år. Nå slutter han for andre gang

P22: 11 ansatte har sagt opp stillingene sine i P22 siden Jørgen Aass returnerte som styreleder i sommer. Nå har styret startet arbeidet med å finne ny styreleder.

– Vi opplever at det har skjedd en fremgang, og det er tydelig at ledelsen har tatt tak i problemene, sier Sissel Skogheim.

Hun er tillitsvalgt blant de ansatte i den kristne russtiftelsen P22. De har hatt et turbulent år preget av konflikt mellom stab og styre. Nå har de blitt orientert om at styret har startet arbeidet med å finne ny styreleder.

Skogheim forteller at det både har vært og fremdeles er mistillit til nåværende styreleder Jørgen Aass blant de ansatte.

– Hvordan har nyheten blitt mottatt i staben?

– Det gir håp, men dette har tatt for lang tid. Vi venter og håper på at vi skal få en ny styreleder, sier Skogheim.

Daglig leder i P22, Trond Thommesen.

Frist til sommeren

I en e-post til Vårt Land skriver Jørgen Aass, som etablerte stiftelsen for 30 år siden, at han lenge har planlagt en avgang.

– På grunn av mye intern uro det siste året, har avgangen blitt utsatt. Styret og jeg har ønsket å se forholdene normalisert, og at en kompetent daglig leder og et solid lederskap er på plass før jeg går. Nå mener styret at man er kommet dit, og søket etter en ny styreleder som kan være med å føre arven videre er i gang. ­Visjonen om å være et tydelig, evangelisk lavterskeltilbud i hovedstaden ligger fast, skriver Aass.

Styret har gitt seg selv en frist til å lande prosessen innen sommeren og Aass vil bli sittende frem til ny styreleder er på plass, opplyser han.

– Rette person skal finnes og det er både et DNA og mye kunnskap som må overføres. Stiftelseslovens bestemmelse om slike overganger spiller også inn, sier Aass.

I sommer var Jørgen Aass tilbake som styreleder i P22, etter at han trådte midlertidig til side for et halvt år. Totalt har 11 personer levert oppsigelser etter Aass sin tilbakekomst.

---

Stiftelsen P22

  • Rusfritt avrusningstilbud som arbeider ut fra et kristent verdisyn.
  • Ble startet i 1979 av Frelsesarmé-offiseren Aase Marti. Virksomheten måtte nedlegges i 1990 pga. teknisk konkurs. Jørgen Aass etablerte stiftelsen P22 samme år for at arbeidet kunne fortsette.
  • Har fått bevilget 22,8 millioner kroner i statsstøtte for 2020.
  • Er en del av paraply ­ organisasjonen Stiftelsen KRAFT (Kristent Rehabiliteringsarbeid og Fore ­ byggende Tiltak), som samler kristne rustiltak.

---

11 oppsigelser

For et år siden uttrykte en gruppe ansatte mistillit til Aass. I januar trådte Aass midlertidig til side som styreleder, men returnerte et halvt år senere. Staben var ikke orientert om at Aass skulle tilbake i rollen, og fire ansatte sa opp stillingene sine da det ble kjent. Samtidig gikk to styremedlemmer ut av styret. Totalt har 11 personer levert oppsigelser etter Aass sin tilbakekomst.

– Dette er helhjertede mennesker med god kompetanse på fagfeltet. Å miste dem er veldig beklagelig. Mange opplever at de ikke har blitt hørt av styret, og da er oppsigelse det eneste virkemidlet man har igjen, sier Skogheim.

Hun opplever at de gjenværende i staben har et positivt engasjement, og jobber for at situasjonen skal bedre seg slik at de kan gi et godt tilbud til brukerne.

– Nå har vi fått en ny daglig leder som har tatt skikkelig tak og ting har blitt mer stabilt. Samtidig venter vi på den prosessen styret har påbegynt, sier hun.

Anette Baggetorp er avdelingsleder ved P22. Hun sier at P22 er en spennende arbeidsplass hvor mange mennesker får livene sine forandret.

– Nå har det vært en tøff ­situasjon hvor vi har mistet ­mange gode kollegaer som har gjort en kjempebra jobb, og som jeg kommer til å savne. Men jeg har likevel tro på at det kommer til å gå bra. Vi er i gang med gode prosesser, det har kommet og vil komme flere gode folk inn, og vi kommer til å fortsette arbeidet med å hjelpe mennesker til bedre liv, sier hun.

Ny daglig leder

I ­september tiltrådte Trond Thommesen som ny daglig leder i stiftelsen. Selv om det har vært en tøff ­periode, opplever han at det har blitt tatt gode grep gjennom høsten. En viktig faktor er at P22 har fått ekstern hjelp fra King ­Instituttet, som arbeider med konflikt­håndtering. De har hatt individuelle samtaler og ledet dialog­samtaler mellom ansatte og ­styret.

– Parallelt med dette har også jeg hatt samtaler med alle de ansatte. Disse rundene har vært positive. Mistilliten som har vært ligger der fremdeles, men vi er veldig fokusert på å legge dette bak oss og gå fremover sammen, sier Thommesen.

Da Aass trådte til side i januar, opprettet styret et forsoningsutvalg bestående av tre styremedlemmer. De behandlet ­kritikken mot Aass uten å snakke med de ansatte, og konkluderte med at mistilliten mot Aass var grunnløs. Sissel Skogheim opplever høstens konflikthåndtering som mer profesjonell.

– King Instituttet har gjort en grundig jobb og vi opplever at de ser ting utenfra, sier hun.

Daglig leder i P22, Trond Thommesen.

– Vi opplever at det har skjedd en fremgang, og det er tydelig at ledelsen har tatt tak i problemene, sier Sissel Skogheim, tillitsvalgt i P22.

Uten stemmerett

I vår ble det vedtatt at de ansatte skulle få velge en representant med stemmerett i styret. Det har styret gått tilbake på, og besluttet at stabens tillitsvalgte får møte i styret som observatør uten stemmerett. Denne ordningen har P22 også hatt tidligere, opplyser Skogheim.

– Avgjørelsen har føyd seg inn i rekken av mange andre ting man er misfornøyd med. Men det er bedre å være i styret uten stemmerett enn å ikke være der i det hele tatt, sier Skogheim.

Til dette sier styreleder Aass at Stiftelsesloven ikke gir de ansatte noen rett til styrerepresentasjon.

– Styret vedtok imidlertid ­tidligere i år en ordning med ­styrerepresentasjon. I ettertid har styret vurdert ordningen som mindre egnet. Styret har vedtatt å gå tilbake til den ­gamle ­ordningen, der den tillitsvalgte snakker på vegne av ansatt­gruppen. Uryddigheten er blitt beklaget overfor de ansatte, sier Aass.

Tror på fremtiden

Den nye daglige lederen tror ikke det vil komme flere oppsigelser med det første.

Det er enkelte som er i ­permisjon og som sikkert ­avventer situasjonen. Men jeg opplever at vi i fellesskap har tro på dette nå og at vi spiller på lag, både tillitsvalgt, verneombud og personalgruppa, sier Thommesen.

– Hva blir viktig for at folk skal bli værende?

– At vi finner tilbake til hovedoppgaven vår, som er å hjelpe rusmisbrukere. P22 har et viktig oppdrag og en fantastisk stab som brenner for det de gjør. Nå må vi løfte arbeidet videre sammen, sier han.


Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirkeliv