Religion

Reiser Norge rundt i bobil for å dele ut vitnemål

På grunn av koronakrisen fikk aldri elevene ved Helgeland Folkehøyskole i Nordland avsluttet skoleåret. Dermed leide tre fra staben seg en bobil og kjører nå Norge på kryss og tvers for å dele ut vitnemål.

– Det er så løye å se dere her!

Det håndfaste beviset på at folkehøgskoleåret er fullført.

Maren Beate T. Lindahl (19) smiler i den kalde vinden på den finkornede Solastranden i Rogaland denne tirsdagen. Foran henne og fem andre elever ved Helgeland Folkehøyskole i Nordland, står tre fra staben som hun ikke har møtt siden midten av mars: linjelærer og PR-ansvarlig Solveig Hosøy, rektor Redvald Hjulstad og driftsleder Øystein Selseng.

I likhet med de øvrige skolene i landet, måtte også folkehøyskolene stenges da koronaviruset i mars var i full spredning og regjeringen innførte de mest inngripende tiltakene Norge har hatt i fredstid. Dermed måtte elevene på den kristne folkehøyskolen pakke sakene sine og dra hjem på dagen. Knapt en måned senere ble det bestemt at skolen, som eies av Pinsebevegelsen i Norge, ikke får åpne opp igjen denne våren. For de 72 elevene betyr det at de ikke får avsluttet skoleåret sammen.

– Dette synes vi var veldig trist, og vi savnet elevene og hadde lyst til å vise at vi bryr oss om dem, forteller Hosøy.

Dermed ble ideen til: Sammen med rektor og driftsleder bestemte de seg for å hyre inn en bobil og kjøre Norge rundt for å møte elevene på deres hjemsteder og dele ut vitnemål.

Elevene på skolen bor spredt, med elever fra Hammerfest i nord til Mandal i sør. Lærerne på Helgeland Folkehøyskole har som mål å besøke dem alle. På Solastranden i Rogaland møttes seks av elevene på tirsdag.
Elevene på skolen bor spredt, med elever fra Hammerfest i nord til Mandal i sør. Lærerne på Helgeland Folkehøyskole har som mål å besøke dem alle. På Solastranden i Rogaland møttes seks av elevene på tirsdag. 

Folkehøgskole på nett

Søndag startet den to uker lange turen med stopp i Sogndal, Balestrand, Oppedal og Knarvik. Mandag sto Bergen og Stord for tur. Og tirsdag nådde de altså Rogaland. Der er spørsmålene til elevene mange idet lærerne trer ut av bobilen på parkeringsplassen ved stranden.

«Hva gjør dere om dagen?» «Har du fått deg et sted å bo?», «Har du fått nye sko?», «Hvem vant basketballkampen?» Deretter får elevene utdelt hver sine poser med kanelsnurrer, samt en boks brus, på en platting i sanden.

– Det er veldig spesielt å ha lærerne her hjemme. Det er veldig gildt at de tar seg tid til dette, sier Sunniva Knutzen.

For både henne og medelev Lindahl var det en stor nedtur da de brått måtte avslutte folkehøyskoleåret. Begge går på linjen X-Sport & Friluftsliv, som innebærer aktiviteter som longboard, harejakt, klatring og toppturer.

– Alt vi hadde sett fram til gikk i grus, forteller Lindahl.

Siden mars har de i stedet fått undervisning på nett, både sammen med klassen, men også i plenum. For eksempel har TV-pastor Egil Svartdahl stått for det ene fellesforedraget. Selv om elevene må se langt etter surfing i Lofoten, blir det likevel friluftsopplevelser på dem.

– Vi har fått individuelle oppgaver, som å gå turer og lage video fra det, sier Lindahl.

I to uker bor og kjører linjelærer Solveig Hosøy rundt i denne bilen sammen med to andre i staben på Helgeland Folkehøyskole.
I to uker bor og kjører linjelærer Solveig Hosøy rundt i denne bilen sammen med to andre i staben på Helgeland Folkehøyskole. 

God respons

– Skal vi ta denne høytidelige utdelingen vår, da? Er vi klare for det? bryter linjelærer Hosøy inn.

– Det er veldig rart å dele ut vitnemål og ikke kunne ta dere i hånda, men sånn er det nå bare, sier hun.

Deretter leser hun opp navnene på elevene, som én etter én kommer fram til henne på sanden, til applaus fra de andre. Attesten overrekkes sammen med en gave – en plakat med et beskrivende ord for hver elev. «For oss er du livlig», står det på den ene.

– Noen synes vi er veldig rare som gjør dette, forteller Hosøy om responsen de hittil har fått på stuntet.

– Men det virker som om vi får full pott for dette hos elevene. De møter opp, og vi håper de føler seg verdsatt, sier Hosøy, som heller ikke legger skjul på at Norges-turen også er god reklame for skolen.

Onsdag fortsatte staben turen til Sørlandet, deretter til en rekke byer på Østlandet, Trondheim, Levanger, Helgeland, Hammerfest og Alta – før de runder av i Bodø og Fauske.

LES MER:

Reagerer på Amnesty-kampanje mot kristen folkehøgskole

Ønsker felles verdidokument for folkehøgskoler med «klassisk» ekteskapssyn

Vil samle organiseringen av kristne og frilynte folkehøgskoler

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion