Kirke

Rauum: – Det gjør vondt å lese rapporten

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum er ikke overrasket over at én av fem ansatte med LHBT-identitet opplever diskriminering. Raaum sier diskrimineringen må tas på dypeste alvor av kirken.

– At én av fem opplever diskriminering er alvorlig og et høyt tall, men dessverre er det ikke overraskende, sier Kristin Gunleiksrud Raaum, leder av Kirkerådet til Vårt Land.

I dag ble Kifo- og Fafo-rapporten «Å være en sak – LHBT+: holdninger og arbeidsmiljø i kirken» presentert i Jakob kirke i Oslo. LHBT er en samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Rapporten kartlegger blant annet arbeidsforholdene for ansatte i Den norske kirke (Dnk) med LHBT+-identitet. Der kommer det frem at én av fem av respondentene med LHBT-identitet har opplevd diskriminering i Dnk.

– Det gjør vondt å lese fortellinger fra respondenter ikke minst om hvor sliten man blir av igjen og igjen erfare at ens liv blir kirkens sak, sa Rauum på talerstolen i Jakob kirke.

– Biskopene vil lese rapporten med stort alvor og drøfte videre hvordan den delen av vårt ansvar blir bedre ivaretatt, sa Olav Fykse Tveit, preses i Den norske kirke, fra talerstolen.

Rapporten er en viktig faktor for endring

Ifølge Raaum er rapporten med på å gi et bedre grunnlag for å møte utfordringen knyttet til diskriminering av ansatte med LHBT-identitet.

– Det vi nå har av forskning om hvor belastende det er å vite at ditt liv og identitet hele tiden kommer opp til diskusjon, er i seg selv en viktig faktor for å endre situasjonen, sier hun.

Så mye som hver femte respondent opplever diskriminering. Raaum er tydelig på at kirken, både som trossamfunn og arbeidsgiver, må ta situasjonen på dypeste alvor. Hun sier at det har vært kjent at det kan være tøft for ansatte med LHBT-identitet i Den norske kirke.

– Vi som tilhører den heterofile majoriteten slipper en konstant beredskap og slitenheten.

Samtidig trekker hun det frem som positivt at det er en økning av antallet i kirken som er positive til personer med LHBT-identitet.

– Nå som vi vet mer om hvor skoen trykker, går det an å gjøre noe med det, sier Raaum.

Vi løfte frem resultatene fra rapporten

– Ifølge rapporten er det ikke-ansatte, for eksempel frivillige, som står for mye av diskrimineringen. Hvordan kan man møte denne utfordringen?

– Som arbeidsgivere i kirken har vi et særlig ansvar når ansatte blir diskriminert av andre ansatte. Men overfor hele kirken møter vi utfordringen litt på samme måte. Vi må løfte frem denne kunnskapen vi har nå og bruke den til å skape endring.

– Er det mulig å etablere et varslingsorgan?

– Som arbeidsgiver må vi ta tak i dette, men jeg kan ikke forskuttere nå. Vi skal drøfte det i Kirkerådets arbeidsutvalg 12. november. KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter har jobbet med dette over mange år og kommer til å fortsette med arbeidet.

Kirkerådsleder Raaum peker på at det også har vært funn om systematisk lavere trivsel.

– Brudd på arbeidsmiljøloven er ulovlig. At vi får dokumentert at diskriminering skjer og at det skaper frykt er viktig for arbeidsgiver å vite, sier hun fra talerstolen.

Dette er rapporten:

Ny LHBT-rapport: Den norske kirke bryter arbeidsmiljøloven

---

«Å være en sak»

  • Det fulle navnet på rapporter er: «Å være en sak – LHBT+: holdninger og arbeidsmiljø i kirken».
  • Rapporten kartlegger blant annet arbeidsforholdene for ansatte i kirken med LHBT+-identitet.
  • Det er 1801 respondenter i undersøkelsen. 120 av dem anser seg selv som LHBT+.
  • Rapporten er utarbeidet i samarbeid mellom KIFO- Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning og Forskningsstiftelsen Fafo.

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke