Religion

Pinseleder kjøpte bolig av eldre kvinne i menigheten – solgte for over dobbel pris tre måneder senere

Menigheten ser på salget som en privatsak, skriver Stavanger Aftenblad.

Høsten 2018 kjøper en daværende pinseleder en leilighet av en eldre kvinne for 1,2 millioner kroner. Tre måneder senere selger han leiligheten videre for 2,6 millioner.

Det melder Stavanger Aftenblad.

Skal ha kjent hverandre i flere tiår

Avisa skriver at pinsetoppen kjøpte leiligheten av den eldre kvinnen for 1,2 millioner kroner, uten at leiligheten var annonsert for salg. Kvinnen flyttet inn i en annen leilighet, tilknyttet et sykehjem.

Pastoren og kvinnen skal ha kjent hverandre i flere tiår og regner hverandre som venner. Pinselederen hadde vært pastor i kvinnens menighet i en årrekke, men hadde begynt i en annen stilling da salget ble gjennomført.

I november 2018, tre måneder etter salget, selger pinsepastoren leiligheten til 2.610.000 kroner.

Aftenbladet har vært i kontakt med både den tidligere pinselederen og kvinnen som eide leiligheten, men ingen av dem ønsker å kommentere saken.

Pinsebevegelsen ble ikke varslet

Ifølge daglig leder i Pinsebevegelsen, Ingunn E. Ulfsten, ble ingen i Pinsebevegelsen sentralt varslet om eiendomshandelen verken da den daværende pinsetoppen fikk tilbudet, eller etter at handelen var gjennomført.

– Det er ikke akseptabelt for ledere i Pinsebevegelsen å ta imot noe som gir betydelig, personlig gevinst. Slike tilbud må det også være full åpenhet rundt, og eventuelle givere må få beskjed om å gi til menighetene eller misjonen, sier Ulfsten til Stavanger Aftenblad.

Hun varsler at Pinsebevegelsen nå skal gjøre en grundig gjennomgang av regler og retningslinjer, blant annet i forbindelse med økonomi. Ulfsten sier til Vårt Land at disse vil gjelde for ansatte i Pinsebevegelsen Norge, samt styret og leder.

Ingunn E. Ulfsten og Øystein Gjerme i Pinsebevegelsen. Ulfsten er daglig leder, Gjerme leder for lederrådet – begge fra januar 2020. Ulfsten mener den tidligere pinselederen burde informert lederrådet og administrasjonen om den kontroversielle eiendomshandelen.
– Det er ikke akseptabelt for ledere i Pinsebevegelsen å ta imot noe som gir betydelig, personlig gevinst, sier Ingunn E. Ulfsten, daglig leder i Pinsebevegelsen. Foto: Erlend Berge

Burde informert lederrådet og administrasjonen

– Har den tidligere pinselederen misbrukt sin autoritet?

– Det vedkommende har gjort, er ikke et brudd på norsk lov, og heller ikke et brudd på noen retningslinjer som var knyttet til stillingen eller posisjonen som han hadde i Pinsebevegelsen. Når vi gjør en skjønnsvurdering av saken, 
mener vi likevel at lederrådet og administrasjonen burde vært informert og blitt konsultert, sier Ulfsten til Vårt Land.

Ifølge Stavanger Aftenblad skal medlemmene bli orientert om saken når lederrådet i Pinsebevegelsen i Norge møtes neste gang, 25. mars.

– Det er den aktuelle menigheten som håndterer saken, fordi det er i menigheten saken har oppstått. Vi kommer nok til å ha saken oppe i lederrådet, men da kun som en orienteringssak. Vi skal ikke saksbehandle den, sier leder av Pinsebevegelsen i Norge, Øystein Gjerme.

Ser på det som en uproblematisk gave

Menigheten skriver i en e-post til Vårt Land at ut fra den informasjon ledelsen i menigheten har fått, ser de på dette som en uproblematisk gave.

«Prinsippielt er vi enige i, at en kristen leder skal være varsom med å motta pengegaver. Vår vurdering i denne saken er annerledes, fordi det her er helt spesielle omstendigheter med en 40 år lang, nær og familiære relasjoner mellom giver og mottaker. Denne relasjonen strekker seg fra mange år før menigheten ble etablert», skriver menigheten.

Ut fra det ledelsen kjenner til, anser de ikke dette som en gave koblet til mottakerens embete.

«Gave er gitt med giverens viten og vilje, hvor hun var fullt klar over markedspris. Vi ønsker ikke å legge oss opp i hva folk gjør med sin egne midler og anser derfor dette som en privatsak, skriver menigheten.

I Pinsebevegelsen er hver enkelt menighet et trossamfunn. På grunn av denne organiseringen verken kan eller vil ledelsen sentralt gripe ytterligere inn i den aktuelle menighetens håndtering av saken.

– Vi respekterer uttalelsene fra kirken og deres håndtering av saken, sier Ingunn E. Ulfsten til Vårt Land.

Hun har vært i kontakt med den aktuelle pinselederen etter at Aftenbladet gjorde henne oppmerksom på eiendomshandelen. 

Den tidligere pinselederen er i dag pensjonist. Nasjonalt i Pinsebevegelsen har han ingen rolle akkurat nå, heller ikke i den lokale menigheten, ifølge henne.

Sårbar posisjon

Pinsevenn og professor Terje Hegertun tror at de aller fleste ledere har en ryggmargsrefleks som gjør at man er ytterst forsiktig med hva man kan ta imot av gaver.

– Nettopp fordi man som leder står i et asymmetrisk forhold til et vanlig medlem, og mulighetene for misbruk derfor kan ligge til stede, sier Hegertun, som er tilknyttet MF vitenskapelig høyskole.

Etiske gråsoner tror han det var flere av tidligere blant evangelister og andre reisende forkynnere.

– De var i en sårbar posisjon, fordi de ikke hadde fast lønn. I dag har de aller fleste forkynnere tjenester knyttet opp til stillinger med ordinær avlønning. Man er ikke avhengig av generøse gaver fra publikum, sier han.

Hegertun sier at han ikke har inngående kjennskap til saken om eiendomshandelen til den tidligere pinsepastoren, og ønsker derfor ikke å kommentere den.

Vårt Land har prøvd å komme i kontakt med den aktuelle pinselederen, men har foreløpig ikke lykkes.

MER OM PINSEBEVEGELSEN:

Pinsebevegelsen vil gå gjennom retningslinjer etter varslingssaker

Pinseteolog mener motstand mot kvinnelige ledere er på fremmarsj

Varsler mot pinseprofil: Mister tillit som forkynner og sjelesørger

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion