Bøker

På date med salmeboka

Teolog og forfatter Vidar Kristensen har skrevet en bok og en veiviser som gir innblikk i hver eneste av de 899 salmene i Norsk salmebok 2013.

Forfatteren Vidar Kristensen brukte fire år på Norsk salmebok 2013, som han var prosjektleder for. Nå har han brukt tre år på Stevnemøte med Salmeboka, den aller første i sitt slag, som han håper vil berike folks opplevelse av salmene våre.

– Salmene setter ord på alle menneskelige livssituasjoner, fra vuggen til graven. For å forstå salmene, og bakgrunnen deres, bedre, fikk jeg lyst til å skrive en bok om det.

Minutt for minutt

Registeret i den nye boka viser også til de to bøkene som brukes i katolske menigheter, og Frelsesarmeens sangbok.

Som oppvarming til jobben med den nye boka, var Kristensen med på å planlegge tv-sendingen Salmeboka minutt for minutt, hvor han også skrev informasjonen til de enkelte salmene, som ble vist på skjermen.

– De fleste innledningene er skrevet slik at de egner seg til opplesning før en salme blir sunget. Dette er ei bok for gudstjenestedeltakere, men også folk som bare liker å synge salmer, ikke faghymnologer og litteraturforskere. Kan teksten gi folk noen knagger for tankene de får når de synger, er det fint, sier 69-åringen.

Opplysningene til Kristensen kan ha med innholdet i salmene å gjøre, det kan ha med forfatteren eller komponisten å gjøre, det kan være en fortelling om hvordan salmen ble til – eller det er teksten sett i en historisk sammenheng. Også den bibelske bakgrunnen er kommentert.

LES OGSÅ: Nytt verktøy skal gjøre hverdagen enklere for prester og kirkemusikere

Innhold og funfacts

– En del skjønner nok ikke teologien i flere
av salmetekstene, særlig de salmene som er av eldre dato. Jeg prøver å forklare det med enkle ord: åpne teksten så man forstår mer av budskapet, men også sette salmen inn i en større sammenheng.

Boka byr også på rene funfacts: Salme 899, «Jeg tror på jordens forvandling», ble for eksempel skrevet av Sigvald Tveit og Eyvind Skeie til en LP-plate med trekkspilleren og dansebandmusikeren Freddy Kristoffersen.

– Grunnen til at Eyvind Skeie fikk med sin første salme i Norsk salmebok fra 1973, var at Olaf Hillestad krevde at han skulle levere en salme, ja han nærmest krevde at Skeie skulle bli salmedikter, forteller Kristensen.

Ydmykhet og rødme

I en e-post fra Tomas Boström, som har skrevet salmen «Jeg øver på,
Jesus, å nevne ditt navn», innrømmet den svenske presten, sangforfatteren og musikeren at han lenge hadde hatt vanskelig for å tiltale Jesus ved navn i tekstene sine. Da han med ydmykhet og rødme i kinnene prøvde å overvinne denne sjenansen, resulterte det i sangen som er nr. 709 i den nyeste salmeboka vår.

Jeg måtte ta stilling til hva jeg mente var viktig i sangene mine. Svaret var enkelt: Jesus, skrev Boström – som tidligere aldri hadde kommentert sangene sine. Jeg hadde lenge lurt på bakgrunnen for akkurat den sangen. Nå fikk jeg svar, sier Kristensen.

Stor interesse

Kristensen minner også om at et stort
publikum nå har gjenoppdaget salmene som kulturskatt, blant annet fordi stadig flere norske artister har satt salmer på
repertoaret. Det arrangeres dessuten egne salmeguds­tjenester og salmekvelder.

– Det har skapt både interesse og kunnskap om salmene. En del synger nok med på salmene fordi melodien er fin, mens øynene er på teksten uten at de følger så nøye med på den. Dermed går de glipp av både trosformidlingen og livskunnskapen i salmene.

Under arbeidet med boka har han vært i direkte kontakt med en rekke opphavsmenn- og kvinner, både ansikt til ansikt og per e-post og telefon. For­uten nordmenn, har han kontaktet opphavere i Sverige, England, Nederland, Polen, Russland, Sør-Afrika, USA og Brasil.

– Det var flere enn Boström som for første gang fortalte hvorfor de hadde skrevet salmen akkurat slik.

LES MER:

Har 15 salmer å velge mellom – føler seg oversett av kirka

Ny bibelutgave etter 124 år. Dette er historien om usynliggjøringen av samers deltakelse i arbeidet

Salmedobling på NRK: – Salmeskatten er kulturarv, og jeg føler at feltet heies frem i NRK

---

Vidar Kristensen

  • Teolog, forfatter og oversetter. 69 år. Bor i Bærum.
  • Har jobbet med salmer i store deler av sitt voksne liv. Prosjektleder for Norsk salmebok 2013. Var med i NRKs prosjektgruppe for tv-sendingen Salmeboka minutt for minutt.
  • Har blant annet skrevet sangene «Jeg har en venn som har gitt sitt liv», «Der det nye livet lever» og «Herre, din jord bærer mat nok for alle». Sangene hans er representert i mer enn 80 sang- og salmebøker i Norge, Sverige og Danmark.
  • Forlagssjef i Credo forlag (1977-1990).
  • Har undervist i hymnologi for elever på Bibelskolen i Staffeldtsgate på 1980- tallet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker