Organisasjon for avhoppere: – Kan bidra til følelsen av å bli trodd
Toppleder i Brunstad Christian Church oppfordrer til forsoning og dialog mellom medlemmer og avhoppere. Uttalelsen kan være viktig for mange utbrytere, men ikke alle vil bli møtt slik de trenger, mener psykolog ved Modum Bad.
– Det er ikke nødvendig å opprettholde gamle konflikter med avhoppere som ikke selv har ønske om konflikt, uttalte BCC-topp Kåre Smith til Vårt Land på lørdag.
Alf Gjøsund
– Alt som kan bidra til at avhoppere får bearbeidet det de bærer på og blir mer forsont med seg selv, er sunt og godt. Også innad i trossamfunn er det sunt å ta oppgjør med ting som ikke burde ha skjedd og at man lærer av sine feil, sier psykolog Kari Halstensen ved Modum Bad.
Kåre Smith, topplederen i Brunstad Christian Church – også kjent som Smiths venner – har ikke uttalt seg til pressen på 23 år. Nylig valgte han likevel å gjøre et unntak for Vårt Land. I et større intervju med avisens religionsredaktør Alf Gjøsund på lørdag, kunne BCC-toppen blant annet fortelle at han selv er blitt forsonet med «ganske mange» tidligere medlemmer, og at de har bedt hverandre om unnskyldning.
Gjøsund, som selv er tidligere «smithevenn», påpeker i et av sine spørsmål at det for noen utbrytere er et stort problem at de ikke får ha kontakt med familien i BCC. De blir ikke invitert i brylluper, fødselsdager eller andre markeringer. Begrunnelsen kan være at de «er i en dårlig ånd», eller at de er «motstandere». De fleste forbinder sånt med sekterisme.