Nyheter

Ny utredning: Åpner for kvinner i nytt sentralstyre i NLM

Dagens hovedstyre og rådsmøte i NLM foreslås avviklet til fordel for et sentralstyre der begge kjønn er representert. Men det foreslås ingen endring i misjonsorganisasjonens syn på tjenestedeling. – Et godt og etterlengtet forslag, sier medlem av kvinnenettverket.

– Vi tenker fremdeles at det åndelige tilsynet skal ligge til menn som er egnet til det og valgt til det. Samtidig trekkes konsekvensen at det ikke er rett at kvinner står utenfor strategiske og økonomiske beslutninger i organisasjonen, sier leder for NLM Norge, Kåre Lid.

På vegne av hovedstyret har han hatt ledet arbeidet med en fersk utredning om menighetstenkning og organisasjonsstruktur i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

Mandag var dokumentet klart, og der er blant annet kvinners plass i organisasjonen et tema. I utredningen foreslås det at dagens rådsmøte og dagens hovedstyre avvikles. I stedet foreslås det at det opprettes et sentralstyre der begge kjønn er representert. Samtidig tydeliggjøres det åndelige tilsynsansvaret på alle nivåer i organisasjonen, og det foreslås at det opprettes et nasjonalt tilsynsorgan. Dette vil være forbeholdt menn.

«Vi tror dette vil øke legitimiteten til vår forståelse og praktisering av at tilsynstjenesten er forbeholdt menn med evner og nådegaver til en slik tjeneste», heter det i dokumentet.

Dokumentet åpner heller ikke for at kvinner kan være pastor, forsamlingsleder eller regionleder. Utredningen skal i november behandles av rådsmøtet, som behandler saker av teologisk og prinsipiell karakter.

– Vi tenker fremdeles at det åndelige tilsynet skal ligge til menn som er egnet til det og valg til det. Samtidig mener vi at det ikke er rett at kvinner står utenfor strategiske og beslutninger i organisasjoner, og det har vi trukket konsekvensene av i utredningen, sier leder for NLM Norge, Kåre Lid.

– Det er ulike vurderinger i hovedstyret om strukturendringene i sentralleddet, sier Kåre Johan Lid, leder for NLM Norge. Foto: NLM

Anbefaler tydeligere skille

Kvinner kan ikke velges til hovedstyret eller rådsmøtet i organisasjonen i dag. Bakgrunnen er at generalforsamlingen besluttet at bare menn skal ha hyrde- og læreansvar i organisasjonen for 23 år siden.

At kvinner kan få plass i et nytt sentralstyre handler om at det er «viktig å legge til rette for at kvinner kan bruke hele seg – inkludert nådegaver og annen kompetanse – i lederoppgaver som omhandler strategi, administrasjon, personalforvaltning, økonomi og annet». Derfor anbefaler hovedstyret å skille tydeligere «mellom en åndelig tilsynslinje og et mer generelt lederansvar i organisasjonen – både lokalt, regionalt og nasjonalt i NLM», heter det i utredningen.

– Det er ulike vurderinger i hovedstyret om strukturendringene i sentralleddet, hvor hovedstyret og rådsmøte foreslås erstattet med sentralstyre og et nasjonalt tilsynsråd og tilsynssynode, sier Lid.

Har jobbet med dokumentet siden 2018

I dokumentet heter det at det åndelige tilsynsansvaret først og fremst utøves på lokalnivå, det vil si i lokalmenighetene. «Regionleder har daglig åndelig tilsynsansvar for NLMs arbeid i regionen. For å ivareta et helhetlig tilsynsansvar velger regionstyret to menn med åndelig karakter og som har tillit ved siden av regionleder til å utgjøre et regionalt tilsynsråd. De kalles inn av regionleder ved behov, eller minst en gang i året». Nasjonalt tilsynsråd har overordnet tilsynsansvar for regionene, foreslås det.

Siden 2018 har en arbeidsgruppe, på oppdrag fra generalsekretæren, jobbet med ressursdokumentet. Mandatet deres har vært: «Arbeidsgruppen for menighetstenkning i NLM utreder hva og hvordan NLM bør tenke om ekklesiologien ut fra Guds Ord, NLMs historie og dagens kontekst og hvilke konsekvenser det bør få på de forskjellige nivå i organisasjonen.»

Gruppen har bestått av Andreas Bakke, Kolbjørn Bø, Lars Kjetil Emblem, Kåre Johan Lid, Siren Klungland Moi og Frank Ole Thoresen og innhentet bidrag fra Sverre Bøe og Arne Helge Teigen.

– Etterlengtet

– Det er et godt og etterlengtet forslag. Jeg er glad for at det er så konkret og tydelig, og at det ikke er noen tvil om hva som er foreslått og hvorfor det blir foreslått, sier Maria Celine Lundeby, ungdomsleder og medlem i kvinnenettverket til Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

På UL-festivalen held Maria Celine Lundeby seminaret «Ferdig prestert». Ho er ungdomsleiar i NLM-forsamlinga Misjonssalen.

Hun mener at forslaget har en struktur som gir mening med bakgrunn i den teologiske forståelsen til NLM. Lundeby legger til at det finnes andre i organisasjonen som også ønsker å endre på teologien.

– Men utifra at det grunnlaget vi har syns jeg dette gir mening. Det er strukturelle endringer som rydder opp i unødvendige og frustrerende begrensninger som ikke kan begrunnes med teologi.

Hun håper at rådsmøtet tar imot forslaget som et viktig og riktig forslag som det blir «naturlig å bygge videre på».

– Dette forslaget rydder opp i deler av utfordringen, strukturen, men vi må fortsatt ha en bevissthet rundt at det fins eksempler på ukultur og holdninger som bidrar til å gjøre kvinner usikre på tjenesten i NLM, sier Lundeby.

LES MER OM NLM OG KVINNER:

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) er en av få misjonsorganisasjoner der kvinner ikke kan sitte i hovedstyret. Men enkelte tar til orde for endring.

Norges største misjonseventyr startet med en gruppe yngre kvinner i Bergen som brant for Jesus og Kina. Men det gikk 106 år før kvinner fikk stemmerett i Missjonssambandet.

---

Norsk Luthersk Misjonssamband

  • Norsk Luthersk Misjonssamband ble dannet i 1891.
  • Er en av Europas største misjonsorganisasjoner med ca. 150 aktive misjonærer i utenlandstjeneste.
  • Har omkring 2.500 ­foreninger og lag fordelt på syv regioner over hele landet.
  • Driver også skolevirksomhet på grunn- og høgskole­nivå, bibelskoler, folkehøgskoler, barnehager, forlag og en rekke gjenbruksbutikker.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter