Nyheter

Ny stiftelse skal sikre Normisjons misjonsarbeid

Normisjon oppretter en ny stiftelse for å sikre misjonsarbeidet i møte med uforutsigbare inntekter. Misjonsfolkets pengegaver og inntekter fra eiendomssalg skal finansiere stiftelsen, som har 40 millioner kroner på bok.

– Endelig har vi gode nyheter om økonomi i Normisjon. Med en egen stiftelse vil vi også sikre midlene til internasjonal misjon, sier økonomileder Trude Andersen i Normisjon.

Normisjon har i flere år slitt med økonomien, og gikk i 2018 med et underskudd på 18 millioner etter skatt. Som en del av den store, økonomiske snuoperasjonen de har vært gjennom, har landsstyret også diskutert hvordan de best kan ivareta midlene til internasjonal misjon. Der er nemlig risikomomentene flere, påpeker Andersen.

– Våre kostnader og forpliktelser i utlandet er veldig lange og stabile, mens gaveinntektene til arbeidet er mer usikre og kan endre seg fort. Vi har derfor sett at det trengs en buffer mellom disse to faktorene, sier hun.

Også valutasvingninger gir usikkerhet i budsjettet til internasjonalt misjon. Uforutsette hendelser som for eksempel korrupsjon, kan dessuten medføre krav om tilbakebetaling fra Digni.

For å sikre det internasjonale misjonsarbeidet har derfor landsstyre vedtatt å etablere stiftelsen Normisjon Global med en grunnkapital på 40 millioner kroner. Det ble besluttet under landsstyremøtet i april.

Eiendomsgevinst i potten

Stiftelsen skal finansieres blant annet med gaver til misjonen, men også netto gevinst fra salget av Åsdalsveien 3 på Nordstrand i Oslo. Det tidligere misjonærhjemmet ble i februar i fjor solgt for over 78 millioner kroner, kunne landsstyreleder Hallgeir Solberg bekrefte til Vårt Land.

I tillegg til disse midlene, skal gevinsten ved et eventuelt salg av Dalsætervegen 3 i Hurdal puttes i potten til den nyoprettede stiftelsen.

Denne måneden solgte Normisjon en av sine største eiendommer, Pilestredet 100 i Oslo sentrum. Da Vårt Land omtalte salgsplanene av boligblokken med 32 leiligheter i desember i fjor, anslo de at eiendommen har en markedsverdi på 170 millioner kroner. Fredag forrige uke ble den solgt for 157 millioner kroner. Foreløpig vil ikke Normisjon ut med navnet på kjøper fordi det er kommunal forkjøpsrett på boligen. Den tar det fire måneder å avklare.

Når organisasjonen nå selger Pilestredet, frigjør det likviditet. Det gjør det mulig å ta overskuddet fra Nordstrand og over i stiftelsen Normisjon Global, opplyser Andersen.

Gikk omsider i pluss i fjor

Selv om spriket fra det siste anslaget til salgssum er stort, er landsstyret godt fornøyd med salget av boligblokken i Pilestredet, ifølge økonomisjefen. Hun forteller at de opprinnelig hadde en næringstakst på eiendommen på 110 millioner kroner i høst. Etter å ha sondert markedet ble de imidlertid enige med meglere om å gå ut med 170 millioner kroner som pris.

– Men ved nærmere undersøkelser kom vi fram til at vi hadde regnet feil. Bygget hadde større vedlikeholdsbehov enn først antatt. Utleie av parkeringsplassene som hører til, var heller ikke så innbringende som vi antok. Det endelige budet på 157 millioner kroner er vi derfor strålende fornøyd med.

Foreløpig er ikke Normisjons årsresultat for 2019 offentliggjort. Det vil først skje på neste landsstyremøte i juni, men ifølge økonomisjefen går de i pluss.

– Vi har møtt målet om positivt resultat før skatt, selv sett bort fra at vi har solgt eiendommen på Nordstrand. Alle har jobbet hardt, og det var en enorm snuoperasjon som har vært utført, sier hun.

LES MER:

Normisjon solgte tidligere misjonærhjem – gjorde det utenfor markedet

Tidligere misjonær: – Normisjon har gjort en god deal

Fem grep skal få orden på økonomien i Normisjon

---

Normisjon

  • Normisjon ble grunnlagt i 2001, etter en fusjon ­mellom Det Norske Lutherske ­Indremisjonsselskap, Langesundsfjordens ­indremisjonsselskap og Den ­norske santalmisjon.
  • Har kontakt med over 70.000 personer over hele Norge.
  • Normisjon, sentralt eller regionalt, eier og driver 27 skoler på ulike nivå.
  • Generalsekretær er Anne Birgitta Langmoen Kvelland.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter