Kirke

Normisjon-region nektes å drive store misjonslotteri

Misjon regnes ikke som humanitær virksomhet etter lotteriloven, mener Lotteritilsynet. Normisjon region Vestfold og Buskerud får derfor ikke avholde store lotterier. – Vitner om lite kunnskap om kristne organisasjoner, mener regionleder.

– Vi klaget på avslaget umiddelbart. Det ga ingen mening og vitner om lite kunnskap om kristne organisasjoner, sier Svein-Tony Gårdsø, leder i Normisjon region Vestfold og Buskerud.

Nylig har Vårt Land skrevet om at Lotteritilsynet satt foten ned for smålotterier i Det Norske Misjonsselskap (NMS). Den saken fikk imidlertid sin løsning etter at en rekke kristne organisasjoner raslet med sablene. NORME – Norsk Råd for Misjon og Evangelisering – varslet både juridisk og politisk motstand dersom organisasjonene ikke fikk fortsette lotterivirksomheten som før.

Men parallelt har en ny og beslektet sak dukket opp. Denne gangen dreier det seg om såkalte store lotterier.

I en årrekke har Normisjon region Vestfold og Buskerud hatt godkjenning som «lotteriverdig organisasjon». Denne statusen må de ha for å kunne søke Lotteritilsynet om å avholde lotterier med omsetning over 200.000 kroner.

Fordi Normisjon-regionen ikke sendte inn regnskapsopplysninger innen fristen i fjor, måtte de søke Lotteritilsynet om lotterigodkjenning på ny. I mai kom den overraskende tilbakemeldingen: De får ikke bli lotteriverdig. Årsak: Misjonering er «et for sterkt element i organisasjonen».

– Rettet mot misjonering

Ifølge lotteriloven kan godkjenning bare gis til organisasjoner «som i sin virksomhet ivaretar et humanitært eller samfunnsnyttig formål». I både Lotteritilsynets praksis og i forarbeidene til loven, er det imidlertid satt noen begrensninger på hvordan begrepene skal fortolkes.

Blant annet har praksis vært at forkynning og misjonsarbeid, uansett religion, ikke blir vurdert som lotteriverdig, påpeker Lotteritilsynet i sitt avslagsbrev. I 2011 ble dette slått fast i en tilsvarende sak i Lotterinemnda, viser de til. Den gang var det Frikirken i Kristiansand som fikk avslag på sin søknad om å bli lotteriverdig.

«Misjonsforeninger og ateistsamfunn vil dermed ikke bli godkjent», skriver Lotteritilsynet til Normisjon-regionen, og konkluderer: «På bakgrunn av dette, finner vi det ikke naturlig å godkjenne en organisasjon som har som mål å formidle evangeliet, slik som formålsparagrafen i Grunnregler for Normisjon sier. Slik vi ser det er organisasjonens formålsparagraf i sin helhet rettet mot misjonering».

Lotteriverdig med samme formål. Begrunnelsen henger ikke på greip av flere årsaker, mener regionleder Svein-Tony Gårdsø. I sin klage på avslaget påpeker han at Normisjons formål og visjon har vært det samme siden organisasjonen ble etablert i 2001. «Vi har altså vært lotteriverdig helt frem til 2019 med samme formålsparagraf som vi la til grunn for søknaden nå, og som vi altså denne gangen fikk avslag på», skriver han.

Han viser videre til at organisasjonen Normisjon består av 13 regioner, der Vestfold og Buskerud er én av dem.

«Flere av våre regioner har tidligere søkt om å bli lotteriverdig og har fått dette godkjent. Med den samme formålsparagrafen som oss. Vi stiller oss utenforstående til at Lotteritilsynet har ulike praksis for regioner med samme formålsparagraf», heter det i klagen.

Gårdsø bekrefter at Normisjons overordnede mål er misjonering. Men bildet av misjon må nyanseres, mener han.

– Vi driver i hovedsak dette arbeidet gjennom diakonalt arbeid, skoler, sykehus, barnehjem og landbruk. Den diakonale profilen blir ikke sett i det hele tatt, sier han om Lotteritilsynets avslagsbegrunnelse.

Større bredde

Lotteritilsynet ser heller ikke hele bredden av arbeidet som Normisjon driver med, opplever Gårdsø. I avslagsbrevet påpeker tilsynet at det tidligere er gitt lotterigodkjenning til virksomheter som «er virksomme blant barn og unge». Men også Normisjon driver med utstrakt barne- og ungdomsarbeid, viser regionlederen til. Det gjør de gjennom organisasjonen Acta, som driver lokallagsarbeid og leir. Men det får de ikke vist fram i søknaden, som de har sendt inn sammen med lover, regnskap og årsrapport, mener han.

– Det burde være et felt i søknadene der en blir bedt om å beskrive arbeidet som gjøres. Vi har blant annet ikke med noe om hva som skjer i lokalforeningene i vår årsmelding, det er likevel en del av vårt arbeid. I tillegg er ikke Acta sin årsmelding med. En formålsparagraf får heller ikke med seg hvordan arbeidet faktisk gjøres, sier Gårdsø, og legger til:

– Jeg blir svært overrasket dersom vedtaket blir stående.

Ikke ferdigbehandlet

Rådgiver i Lotteritilsynet Trine Levanger opplyser at søknader om godkjenning som lotteriverdig organisasjon blir vurdert med bakgrunn i den enkelte organisasjons årsregnskap, årsberetning og vedtekter. Det blir dermed gjort en samlet vurdering hvor formålsbestemmelsen i vedtektene er et av flere vurderingstema.

Klagesaken er ikke ferdigbehandlet, og Lotteritilsynet har i den forbindelse bedt Normisjon-regionen sende dem ytterligere informasjon om virksomheten sin. Foreløpig kan de derfor ikke kommentere saken.

LES MER:

Frykter lovtolkning kan bli kroken på døren for misjonsmesser

NMS-generalen: Historieløst angrep på frivillig arbeid

Lotteritilsynet snur: Misjonslotterier får avholdes som før

---

Normisjon

  • Normisjon er en evangelisk luthersk misjonsorganisasjon som samarbeider med Den norske kirke og andre kirker i Norge og internasjonalt.
  • Normisjon i Norge består av 13 regioner med ca. 150 ansatte og mange frivillige, som er engasjert i ca. 750 foreninger og ca. 40 menigheter.
  • Normisjon har Norges største kristne barne- og ungdomsorganisasjon, Acta – barn og unge i Normisjon. De driver trosopplæringsarbeid i vel 600 lokale lag.
  • Internasjonalt har Normisjon misjonsarbeid i ti samarbeidsland i Asia, Afrika og Sør-Amerika, og er engasjert i noen land i Europa.
  • Kilde: Normisjon

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke