Nyheter

Normisjon har ikke prosedyrer for kirketukt: – Kristne fellesskap er ikke utstillingsvindu for de perfekte

Mens Indremisjonsforbundet åpner for eksklusjon, har ikke Normisjon vedtatte prosedyrer for å frata noen medlemskap. Misjonskirken Norge vil ha stor takhøyde for den enkeltes trosreise.

– Kirketukt er ikke et begrep i vår kirke som vi har retningslinjer og praksis knyttet til, sier generalsekretær Øyvind Haraldseid i Misjonskirken Norge.

– Hva gjør dere dersom et medlem åpenbart lever i strid med Guds ord?

– Først og fremst representerer dette en mulighet for samtale og veiledning. Primært vil det være samtaler som finner sted lokalt i det sjelesørgeriske rom og over tid. Skulle saken være særlig vanskelig kan våre menighetsrådgivere trekkes inn i samtalen på ulike vis, sier han.

Haraldseid sier at det skal være stor takhøyde i deres kirke for den enkeltes trosreise.

– Vi ville ikke i vår kirke for eksempel nekte noen nattverd eller fellesskap. Vi tror på fellesskapet som den beste arena for å være underveis. Å aktivt sette noen utenfor fellesskapet er ikke ønskelig, men kan i enkelte tilfeller selvsagt bli nødvendig om ikke rausheten går begge veier. Vi har knapt eksempler på dette i egen sammenheng, sier han.

Han påpeker at Misjonskirken riktignok har en paragraf om opphør av medlemskap.

– Men vi tenker ikke på dette i et kirketuktperspektiv, sier han.

Ikke et utstillingsvindu

Heller ikke i Normisjon har de noen vedtatt prosedyre for «kirketukt», da forstått som utelukkelse av medlemmer fra det kristne fellesskapet.

– Alle er velkommen, uavhengig av livsstil. Kristne fellesskap er ikke et utstillingsvindu som viser fram perfekte mennesker, men et sted hvor vi alle inviteres til et møte med Jesus, sier Normisjons generalsekretær Kjetil Vestel Haga.

Samtidig påpeker han at organisasjonen stiller andre krav til de som er i lederposisjon enn til de som kun er med i fellesskapene.

I Normisjons grunnregler heter det at ledere er forpliktet til «å leve og lære i overensstemmelse med organisasjonens basis, som er Guds ord og Den norske kirkes bekjennelsesskrifter». I Normalregler for foreninger sies det at styret i en forening i samråd med regionstyret «kan treffe nødvendige tiltak dersom en medarbeider finnes uskikket til tjeneste på grunn av liv eller lære».

– Dette gjelder både tillitsvalgte og ansatte, påpeker Vestel Haga.

Kan ikke leve et «ukristelig liv»

I Indremisjonsforbundet åpnes det for eksklusjon av medlemmer i lokale indremisjonsforeninger og i hyrderåd, opplyser generalsekretær Erik Furnes.

«Lever et lagsmedlem ukristelig liv eller arbeider for en lære som ikke er i samsvar med den evangelisk lutherske, skal styret/hyrde- og lærerådet i lokallaget gi lagsmedlemmet veiledning på bibelsk grunn (Matt 18,15-18). Hjelper ikke dette, kan vedkommende ikke lenger være medlem i laget», heter det i ImFs mal for kretslover.

LES MER:

Atle Sommerfeldt: «Jeg har ikke bannlyst Alv Magnus»

Biskoper: Nei til kirketukt ved dåp

Ungdom i Oppdrag risikerer refusjonsnekt på grunn av homofilisyn. Det gjør ikke Normisjon

---

Kirketukt

  • Kirketukt er hel eller delvis utelukkelse fra det kirkelige fellesskap og fra bruken av sakramentene (følge Matteusevangeliet, kapittel 18), versene 15-17 og 1. Korinterbrev, kapittel 5) for brudd mot Guds bud og kirkens moralregler.
  • Kirketukten ble siden oldkirken utledet av binde- og løsemakten som Jesus gav apostlene ifølge Matteusevangeliet kapittel 16 og 18. Både i middelalderen og etter reformasjonen ble verdslige straffer brukt i kirketukt.
  • Reformatorene avviste enhver sammenblanding av kirkelig og verdslig straff. Dette er nå alminnelig anerkjent, idet man ser kirketukt som et middel i kirkens sjelesorgtjeneste.
  • I Den norske kirke kan personer som fører et åpenbart forargelig liv nektes adgang til nattverden. Det kan også stilles krav til de som skal være faddere. I praksis gjennomføres imidlertid ikke kirketukt i folkekirken.
  • Kilde: Store norske leksikon

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter