Nyheter

Nobukazu Imazu er en av sju ikke-vestlige prester i Den norske kirke

I 2007 var Nobukazu Imazu den første japaneren som ble ordinert til prest i Den norske kirke. 13 år senere er han fortsatt Den norske kirkes eneste asiatiske prest.

– Den norske kirke må ha respekt for at rekruttering av innvandrere til presteyrket er en langvarig prosess. Aller viktigst er det å satse på møter med innvandrere ansikt til ansikt, og sørge for at de trives. På sikt kan det føre til at flere får lyst til å bli prest, sier Nobukazu Imazu.

Imazu er opprinnelig fra Japan og prest i Olsvik kirke i Bergen. Han mener det er tankevekkende at omtrent ingen innvandrere kommer til Olsvik kirke til tross for at de utgjør en stor andel av befolkningen i området. Når menigheten har egne latviske gudstjenester derimot, fylles benkeradene opp.

Uvanlig prestekall

Japanerens vei til prestejobben skiller seg fra alle hans prestekolleger. Som tenåring fikk han kontakt med en norsk misjonær tilknyttet den norske misjonskirken i Kobe, der han ble døpt i 1993. I starten hadde han ingen sterk gudstro. Men det kraftige jordskjelvet i hjembyen Kobe 17. januar 1995, som tok livet av over 6000 mennesker, ble avgjørende:

– Plutselig traff jeg Gud på en radikal måte, forteller han.

Siden den gang har Imazu hatt et kall om å spre Guds budskap i Norge, til stor overraskelse for familien og venner i hjemlandet. Selv innvandrere blir overrasket over at han er prest i Olsvik kirke. Den raske sekulariseringen med synkende dåpstall og stadig færre kirkegjengere motiverer han til å gjøre en forskjell. Etter over 20 år i Norge har han fått forståelse for at det ikke er så enkelt. Men noe er han sikker på:

– Jeg har en kompetanse som mange norske prester ikke har. Mangfold i presteskapet gir bredere perspektiv og kirken trenger inspirasjon fra andre steder, sier den japanske presten som vil jobbe i Den norske kirke og bidra til å påvirke så lenge han kan.

Få innvandrerprester i Den norske kirke

Tidligere Bjørgvin-biskop Ole Danbolt Hagesæther kalte ordinasjonen til Imazu for en «nærmest profetisk hendelse». Siden den gang har det vært få slike hendelser i Den norske kirke (Dnk). Forrige uke skrev Vårt Land at kun sju av totalt 1.594 ansatte i Dnks presteskap kommer fra ikke-vestlige land.

Til sammenligning bor det nå 800.000 innvandrere i Norge. Det utgjør 14,7 prosent av befolkningen. Omkring 10 prosent kommer fra ikke-vestlige land.

I oktober skal Kirkemøtet ta stilling til hvordan Dnk kan bli bedre til å inkludere kristne migranter. Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum sa til Vårt Land i august at det fortsatt er en jobb å gjøre:

– All erfaring og forskning tilsier at det er klokt å satse på mangfold, fordi ulike erfaringer og ulike liv bidrar til en bredde i forståelsen av hva kirken skal være. I en folkekirke som rommer så mange forskjellige folk, må dette også gjenspeiles i de som er med på å lede Den norske kirke.

Ifølge Imazu er det ikke så lett for innvandrere å jobbe i Dnk.

– Hvert bispedømme bør danne møtepunkter, der innvandrerprester kan bruke sin erfaring, og legge til rette for at flere fra andre land vil bli prester her, sier han.

Oppfordrer til å satse på nye impulser

Ifølge Imazu er Den norske kirke er for opptatt av å ha et rikt aktivitetstilbud. Først og fremst mener han at kirken skal være et sted der man erfarer Guds kjærlighet gjennom gudstjenester, bønn og bibellesning. Slik han ser det legger norsk lutherdom for mye vekt på fornuft. Han har møtt mange kristne som er opptatt av Østens religioner og ønsker å erfare det hellige. Folk som uttrykker skuffelse over at det ikke lenger er rom for dype åndelige tradisjoner i den protestantiske kirken.

Mens arbeidet i Olsvik i stor grad handler om å ivareta trofaste kirkegjengere, får han tilført mer av sin japanske bakgrunn i møte med åndelig søkende mennesker som dialogprest ved Kirkelig Dialogsenter Bergen.

– På meditasjonskveldene i Johanneskirken sitter vi stille i 20 minutter for å ha kontakt med Gud, etter en kort andakt. Jeg har også planer om å opprette en samtalegruppe om Østen og Vesten, sier han.

Japaneren mener Den norske kirke med fordel kan hente åndelig visdom fra åndsretninger som legger vekt på bønn og stillhet - fra katolsk og ortodoks spiritualitet og fra samuraienes religion, zenbuddhismen som preger japansk mentalitet i større grad.

– Kirken kan dra mennesker til seg som en magnet, hvis den har en sterkere identitet og skiller seg fra andre aktører i samfunnet, sier Nobukazu Imazu.

LES MER:

Kirkerådslederen etterlyser mer mangfold i Den norske kirke

Elise Kruse: Maktkartet til Den norske kirke er kritthvitt. Det er ikke representativt

Når Britt Ekhougen slutter som prest vil menighetsrådslederen heller ha en mann

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter